Καύκασος: Οι ρωσικές δυνάμεις αποχωρούν από το Ναγκόρνο Καραμπάχ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά τον πόλεμο των 44 ημερών, οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις που σταθμεύουν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ άρχισαν να απομακρύνονται. Η πληροφορία επιβεβαιώθηκε πρώτα από το Κρεμλίνο, αναφέρουν σήμερα τα αρμενικά μέσα ενημέρωσης.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την τριμερή δήλωση της 9ης Νοεμβρίου 2020, η περίοδος ανάπτυξης περίπου 2.000 στρατευμάτων επρόκειτο να ολοκληρωθεί το 2025. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν εξήγησε γιατί οι ειρηνευτικές δυνάμεις εγκαταλείπουν το ερημωμένο Ναγκόρνο-Καραμπάχ ενάμιση χρόνο νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα.

Ωστόσο, μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το Μπακού ότι «προγραμματίζεται η συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων στη διαδικασία αποναρκοθέτησης των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν που απελευθερώθηκαν από την (αρμενική) κατοχή».

Σύμφωνα με τον Χικμέτ  Χατζίγιεφ, βοηθό του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, η απόφαση για την απόσυρση του στρατιωτικού προσωπικού ελήφθη σε επίπεδο ανώτατης διοίκησης. «Η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Τα υπουργεία Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν και της Ρωσίας λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα για την εφαρμογή αυτής της απόφασης», δήλωσε σήμερα ο Χατζίγιεφ.

Η Ρωσία κατηγορεί την ηγεσία της Αρμενίας

1 168

Σύμφωνα με σημερινά ρωσικά δημοσιεύματα, ο ρωσικό στρατός εκτέλεσε τα καθήκοντά του να σώσει τις ζωές του ντόπιου πληθυσμού, ρισκάροντας καθημερινά τη ζωή του.

Στις 17 Δεκεμβρίου 2020, ένας Ρώσος αξιωματικός σκοτώθηκε κατά την εκκαθάριση ναρκών στις 20 Σεπτεμβρίου 2023, ως αποτέλεσμα ενέδρας στον αυτοκινητόδρομο, σκοτώθηκαν έξι Ρώσοι ειρηνευτές, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή διοικητή του στρατεύματος. Ένας άλλος στρατιώτης πέθανε στις 11 Δεκεμβρίου 2023, ως αποτέλεσμα ατυχήματος τεθωρακισμένου οχήματος.

Λόγω εξωτερικών συνθηκών, το δυναμικό του ειρηνευτικού σώματος δεν αξιοποιήθηκε πλήρως και όχι ακριβώς όπως προβλεπόταν και προέβλεπε η τριμερής συμφωνία.

Θεωρητικά, η εισαγωγή ρωσικού ειρηνευτικού σώματος θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση στην περιοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 Ωστόσο, η πολιτική ισορροπία διαταράχθηκε σκόπιμα και μονομερώς από το Ερεβάν.

Η αρμενική ηγεσία πήρε μια στρατηγική απόφαση να εγκαταλείψει το Αρτσάχ, τον αγώνα για αυτό και τον αρμενικό πληθυσμό της στο σύνολό του. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτό, ούτε ηθική δικαιολογία, σημειώνεται χαρακτηριστικά.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ