Τέμπη: Πειθαρχική έρευνα με εντολή του Αρείου Πάγου κατά της εισαγγελέως που έβγαλε «λάδι» τον Τριαντόπουλο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις σε ότι αφορά την υπόθεση των Τεμπών, καθώς με παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου προς την Εισαγγελία Εφετών Λάρισας ξεκινά πειθαρχική έρευνα κατά της εισαγγελέως Πρωτοδικών στη Λάρισα η οποία είχε εκδώσει απορριπτική διάταξη για υπουργούς της κυβέρνησης Μητσοτάκη παρακάμπτοντας το νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Συγκεκριμένα, όπως υπογραμμίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε στη Διευθύνουσα της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας παραγγελία, με την οποία ζητεί να διερευνήσει τη διάπραξη τυχόν πειθαρχικών ευθυνών της εισαγγελέως Πρωτοδικών Ειρήνης Κεχαγιά. Η εισαγγελέως Πρωτοδικών είχε εκδώσει «απορριπτική επί της ουσίας διάταξη για καταγγελθέντες Υπουργούς, ως εμπλεκομένους στην Υπόθεση των Τεμπών κατά παράβαση του άρθρου 86 του Συντάγματος και του Νόμου 3126/2003, άρθρο 4 § 4 «περί ποινικής ευθύνης Υπουργών», όπως αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Πιο αναλυτικά όπως είχε αποκαλύψει στις 5 Απριλίου του 2024 το documentonews.gr, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Λάρισας παρέκαμψε τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και εξέδωσε απορριπτική διάταξη για τους Χρήστο Τριαντόπουλο (τότε υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ) και Ζωή Ράπτη (υφυπουργός Υγείας), τους οποίους είχαν μηνύσει συγγενείς θυμάτων για ενέργειες που αφορούσαν το μπάζωμα του σημείου της τραγωδίας. Η μήνυση αφορούσε στην παράβαση καθήκοντος και την απόκρυψη στοιχείων.

Ωστόσο στις 26 Μαρτίου η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας αποφάσισε να απορρίψει και επί της ουσίας να βάλει στο αρχείο τη δικογραφία που είχε σχηματιστεί από τη συγκεκριμένη μήνυση, παρακάμπτοντας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών που προστάζει τον δικαστικό λειτουργό να διαβιβάζει αμελλητί στην Βουλή των Ελλήνων κάθε δικογραφία όταν θα σκοντάψει σε όνομα υπουργού. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εισαγγελέας Πρωτοδικών δεν διαβίβασε ποτέ τη δικογραφία, ως όφειλε βάσει του νόμου στη Βουλή.

Η προσφυγή των συγγενών

Να σημειωθεί ότι χθες 17 Απριλίου συγγενείς θυμάτων προσέφυγαν κατά της απορριπτικής διάταξης που εξέδωσε η εισαγγελέας πρωτοδικών Λάρισας. Συγκεκριμένα, με την επίκληση νέων στοιχείων «προσέβαλλαν την εγκυρότητα της διάταξης» και επί της ουσίας ζήτησαν να συνεχιστεί η έρευνα, καθώς υπάρχει πλήθος στοιχείων που φωτογραφίζουν συγκεκριμένα άτομα, για τα οποία -σύμφωνα με τους νομικούς- δύναται να ασκηθεί ακόμα και αυτεπάγγελτη δίωξη για παράβαση καθήκοντος και υπόθαλψη μεταξύ άλλων.

Όπως αναφέρεται στην προσφυγή που κατέθεσε ο Παύλος Ασλανίδης διά του πληρεξούσιου δικηγόρου του, η προσβαλλόμενη διάταξη δεν πληροί τα νόμιμα κριτήρια ούτε κατ’ ελάχιστον.

«Συγκεκριμένα, η προσβαλλόμενη διάταξη αναφέρεται σε πρακτικά του ΣΟΠΠ τα οποία είναι ανυπόγραφα και ο ίδιος ο φερόμενος ως μετέχων κ. Πλεύρης αρνήθηκε την συμμετοχή του. Τα εν λόγω πρακτικά πρέπει να μας γνωστοποιηθούν σε κάθε περίπτωση».

Ο νομικός, Γιώργος Ηλιόπουλος, συμπεραίνει πως «είναι αδιανόητο να θεωρούνται από εισαγγελικό λειτουργό, νομίμως συνταχθέντα και αξιόπιστα τα ως άνω έγγραφα, ώστε δυνάμει αυτών να καταλήγει στο ποιος υπήρξε ή όχι εμπλεκόμενος στα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της υπόθαλψης αλλά και του 134 ΠΚ».

documentonews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ