Σημείο συνάντηση Αλβανών από όλον τον κόσμο στο «Hora e Arbëreshë» της Σικελίας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 Η Piana degli Albanesi (Ο κάμπος των Αλμπανέζων», είναι το κύριο κέντρο των Αρμπερέσηδων  στη Σικελία, που πρόσφατα ανακαλύπτεται ως προορισμός και από τους Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου, γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Η Piana degli Albanesi, μια πόλη των Αρμπερέσηδων, μόλις 35 λεπτά από το Παλέρμο στη Σικελία , ανακαλύπτεται πρόσφατα ως πνευματικός προορισμός και από Αλβανούς του Κοσσυφοπεδίου.

Ο Βέλι Μπερίσα , 41 ετών, ζει πολλά χρόνια στη Βέρνη της Ελβετίας και μαζί με τρεις φίλους από το Κόσοβο, ήρθαν στην πόλη με ειδική αποστολή.

«Ο πατέρας μου μου είπε πολλά για τους Αρμπερέσηδες της Ιταλίας, αλλά όταν ήρθα εδώ για πρώτη φορά και όταν συνάντησα τους κατοίκους της Πιάνας, οι οποίοι έχουν διατηρήσει την αλβανική γλώσσα και τις παραδόσεις για περισσότερα από 500 χρόνια, έμεινα έκπληκτος»,  είπε ο Μπερίσα στο BIRN.

Ο Βέλι Μπερίσα ταξίδεψε στη Hora e Arbëreshë τον Απρίλιο μαζί με τον Γκέντσι, τον Ραμαντάν και τον Αντνάν και συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ροζάριο Πέτα.

Αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν την κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένου στον εθνικό ήρωα,  Γκιέργκι Καστριότ Σκεντέρμπεη.

3 42

Εμπνευσμένος από την ιστορία του Hora e Arbëreshë, ο Μπερίσα λέει ότι δημιούργησε την ένωση “Hora e Skënderbeu” στο Κοσσυφοπέδιο.

Το Piana degli Albanesi, γνωστό και ως Hora e Arbëreshëvet, είναι το κύριο κέντρο της κοινότητας των Αρμπερέσηδων στη Σικελία, που βρίσκεται εκεί από στις αρχές του 16ου αιώνα. Η κοινότητα έχει διατηρήσει τη γλώσσα και τα έθιμά της για αιώνες, αλλά δυστυχώς η γλώσσα χάνεται σιγά σιγά.

«Έχω διατηρήσει τη γλώσσα της μητέρας μου, όπως και τα παιδιά μου», λέει ο Giorgio Cuccia , ένας από τους ντόπιους ακτιβιστές που προωθούν την Piana, ακόμη και έξω από το μεγαλύτερο νησί της νότιας Ιταλίας.

2 111

«Στην Αλβανία μάλιστα, οι Αρμπερέσοι της Καλαβρίας γνωρίζουν περισσότερα και οι ηγέτες του κράτους πραγματοποιούν τις επίσημες επισκέψεις τους εκεί. Τώρα, όμως, όλοι στρέφουν το βλέμμα τους στο Piana degli Albanesi», προσθέτει περήφανα ο Giorgio.

Ένας ποδοσφαιρικός αγώνας το 2017 έγινε η αφορμή – λέει ο Giorgio – για να επανεκτιμηθεί η ιστορία της Hora e Arbëreshë. Αφού οι οπαδοί της Αλβανίας και της Πιάνα συμμετείχαν στις επευφημίες στο γήπεδο του Παλέρμο, οι Αλβανοί ποδοσφαιριστές και οι ηγέτες της AFL πραγματοποίησαν μια συναρπαστική επίσκεψη στην πόλη.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες μέρες, από την Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο και την Ιταλία γιόρτασαν μαζί την επιτυχία που πέτυχε η τοπική ομάδα Αρμπερέσηδων “San Giorgio Piana” και ο πρόεδρός της, Evis Troka , επιχειρηματίας από την  Κουτσόβα, που ζει και εργάζεται για περισσότερα από 20 χρόνια. στην Πιάνα.

«Αυτή ήταν μια επιτυχία που θα εξυπηρετήσει ακόμη περισσότερο την πόλη μας», λέει ο Cuccia, ο οποίος αναφέρει περαιτέρω ότι την ερχόμενη Τρίτη στο ημερολόγιο των παραδοσιακών δραστηριοτήτων, έχουν προσκληθεί τέσσερις γνωστοί τραγουδιστές από το Δυρράχιο και τα Τίρανα, οι οποίοι σίγουρα θα συγκεντρώσουν όλους οι κάτοικοι της Πιάνας στην πλατεία.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ