Με όχημα τη ΔΕΗ οι συμμαχίες των μεγάλων της ενέργειας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι στόχοι και οι έξοδοι εκτός συνόρων

Πριν τη χρεοκοπία της χώρας και τα χρόνια των μνημονίων, οι τράπεζες ήταν ο κύριος “μοχλός” επέκτασης στη ενδοχώρα της ΝΑ Ευρώπης, που μόλις είχε βγει από το “σιδηρούν” παραπέτασμα και φάνταζε ως πεδίο “δόξης λαμπρό” για το ελληνικό “επιχειρείν”. Το όλο πλάνο, βέβαια, λόγω της κρίσης χρέους και της συνακόλουθης συνεχούς διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών δεν προχώρησε.

Ωστόσο σήμερα, ως φαίνεται, με τις αλλαγές στο “ενεργειακό παράδειγμα” και τον προσανατολισμό των όμορων χωρών, που πλέον “ομνύουν” στην πράσινη μετάβαση και στον “απογαλακτισμό” από το ρωσικό φυσικό αέριο, η “επέκταση” αυτή εθνικών “πρωταθλητών” γίνεται μέσω ενεργειακών δρόμων. “Οδηγός” σε αυτήν την πορεία είναι η ΔΕΗ, που όπως αναφέρει στην ΕτΚ, κορυφαίο στέλεχος της διοίκησής της, βρέθηκε προς ενός διλήμματος μετά το 2019. Δηλαδή, ή θα συρρικνωνόταν και θα κατέληγε στο μαρασμό ή θα μετασχηματιζόταν σε έναν ηγετικό “πόλο” για όλη την περιοχή. Με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές και με τη συγκυρία ανόδου των τιμών να βοηθά, επελέγη το δεύτερο κι έτσι πλέον ο Ομιλος ΔΕΗ “συμπαρασύρει” και άλλες μεγάλες ελληνικές εταιρείες σε αυτήν την πορεία επέκτασης,

Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, από τη διοίκηση, όραμα της  ΔΕΗ είναι να επιλέγεται ως ο καλύτερος προορισμός για υπηρεσίες που σχετίζονται με την ενέργεια.

Μάλιστα τονίζεται, ότι “στόχος της διοίκησης είναι ο Όμιλος ΔΕΗ να γίνει ενεργειακός ηγέτης στην ευρύτερη περιοχή και σημαντικός παίκτης στην Ευρώπη. Τα τελευταία χρόνια, η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε κρίση και να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο της σε όλες τις χώρες που δραστηριοποιείται. Στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της με επενδύσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, η ΔΕΗ επαναπροσδιορίζει τον εαυτό της για και γίνεται φορέας εξέλιξης για την κοινωνία και την οικονομία, ως ένας «πράσινος» Όμιλος που το 2030 θα έχει EBITDA €3 δισ. από διαφορετικές δραστηριότητες.”

Bάσει μάλιστα του Στρατηγικού Σχεδίου για την τριετία 2024-2026 η διοίκηση προωθεί επενδυτικό  πλάνο, που ανέρχεται σε 9 δισ. ευρώ στην τριετία, κυρίως σε AΠE, αναβάθμιση δικτύων και νέες δραστηριότητες, αυξημένο κατά 130% σε σχέση με την τριετία 2021-2023. Θα χρηματοδοτηθεί, δε, κυρίως από τις λειτουργικές ταμειακές ροές του Ομίλου και δανεισμό, το 80% του οποίου έχει ήδη εξασφαλισθεί.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔEH στοχεύει εξάλλου να έχει 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από AΠE το 2026. Aυξημένη κατά 18% σε ετήσια βάση, παρά την παράλληλη απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων έως το 2026,. Mε ένα σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης λοιπόν, από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε στην τριετία οι AΠE να αποτελούν το 68% του συνόλου της εγκατεστημένης ισχύος του ομίλου από 43% σήμερα και επενδύσεις σε σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας. Σήμερα στο χαρτοφυλάκιο της ΔEH περιλαμβάνονται έργα 18 GW, από τα οποία 11 GW είναι δικά της, ενώ 2,7 GW τα διαθέτει από κοινού με την Intrakat, 2 GW με την γερμανική RWE και 2GW με τη Motor Oil.

Όπως, δε, τονίζεται, οι στόχοι αυτοί θα επιτευχθούν με επενδύσεις αλλά και συμμαχίες σε Eλλάδα και Pουμανία, όπου  εξαγόρασε την Enel Romania, καθώς και σε άλλες χώρες των Bαλκανίων και της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, ανάμεσα στις οποίες πρωτίστως η Bουλγαρία, αποσκοπώντας σε 1,1 GW εγκατεστημένης ισχύος μέχρι το 2030.

Συμφωνία με την  MYTILINEOS

Στο πλαίσιο αυτό, πριν λίγες μέρες, ο  Όμιλος ΔΕΗ και η MYTILINEOS υπέγραψαν συμφωνία πλαίσιο (CooperationFramework Agreement – CFA) για την ανάπτυξη και κατασκευή χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων μέχρι 2000MW σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία. Η αξία της συμφωνίας υπό προϋποθέσεις πλήρους υλοποίησης του όλου προγράμματος,υπολογίζεται,  έως €2 δισ. με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία χρόνια.

Συγκεκριμένα, η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκάέργα που κατέχει η MYTILINEOS σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η MYTILINEOS αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Παράλληλα, πέρα από τις συνέργειες στην Ελλάδα με Motor Oil για το πρόγραμμα παραγωγής ‘πράσινου” υδρογόνου η θυγατρική της ΔΕΗ, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες προχωρά το πλάνο συνεργασία με την Intrakat. Πέρα από το ότι εξαγόρασε έξι εν λειτουργία και υπό ανάπτυξη έργα ΑΠΕ της Intrakat, ισχύος 144 MW, η ΔΕΗ Ανανεώσιμες μπήκε ως μέτοχος με 49% σε εταιρίες Holding της Intrakat που αναπτύσσουν έργα ΑΠΕ ισχύος 1,6GW. Όπως αναφέρεται, από κοινού ΔΕΗ και Intrakat θα προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα φτάσουν το 1 δισ. ευρώ.

Να σημειωθεί ότι η Intrakat έχει ως κεντρικό στόχο την ενεργό παρουσία στη Ρουμανία, όπου βέβαια και η ΔΕΗ στοχεύει. Αυτό επανεπιβεβαίωσε και πρόσφατα ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, συμμετέχοντας σε συνέδριο στο Βουκουρέστι.  «Στόχος είναι να γίνουμε ο κορυφαίος παίκτης στην καθαρή ενέργεια και τις κρίσιμες ενεργειακές υποδομές στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, δημιουργώντας έναν ενεργειακό διάδρομο που προσθέτει αξία σε όλες τις χώρες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ΔΕΗ, σύμφωνα με ανάρτησή του στο LinkedIn.

Πάντως, μεταξύ άλλων, η  Ρουμανία αποτελεί βασικό σκέλος του στρατηγικού σχεδίου της ΔΕΗ. Μέσα, δε, από την PPC Romania και την εξαγορά των ενεργειακών asset της Enel στη χώρα η επιχείρηση σχεδιάζει να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη γειτονικη χώρα, σε νέες «καθαρές» μονάδες παραγωγής, όπως και να εκσυγχρονίσει και να ψηφιοποιήσει περαιτέρω τα ηλεκτρικά δίκτυα, καθιστώντας τα πιο αποτελεσματικά, αξιόπιστα και ανθεκτικά, για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της ενεργειακής μετάβασης. Κι εκεί ο ρόλος των μεγάλων “παικτών’ της χώρας έρχεται να αναδειχθεί.

Εστία της Κυριακής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ