Μαγκρέμπ: Η πρώτη τριμερής συνάντηση για τη δημιουργία ενός νέου μπλοκ του Μαγκρέμπ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σαΐντ και οι ομόλογοί του από την Αλγερία και τη Λιβύη θα πραγματοποιήσουν, τη Δευτέρα, την «πρώτη συμβουλευτική συνάντηση» προκειμένου να διαμορφωθεί ένα νέο μπλοκ του Μαγκρέμπ, υπό το φως της στασιμότητας που παρατηρείται στην Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ, η οποία περιλαμβάνει επίσης το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

Σε δήλωση της Προεδρίας της Τυνησιακής Δημοκρατίας αναφέρεται ότι ο Σαΐντ κάλεσε «τον Πρόεδρο Αμπντελματζίντ Τεμπούν, Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλγερίας και τον Πρόεδρος Μοχάμεντ Γιουνές Μένφι, Πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου του Κράτους της Λιβύης, να συμμετάσχουν στην πρώτη διαβουλευτική συνάντηση μεταξύ των ηγετών των τριών αδελφών χωρών».

Έτσι, ούτε το Βασίλειο του Μαρόκου ούτε η Δημοκρατία της Μαυριτανίας προσκλήθηκαν στη συνάντηση αυτή, η οποία ετοιμάζεται να συγκροτήσει σώμα σε επίπεδο Μαγκρέμπ.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για το φυσικό αέριο στην Αλγερία στις αρχές Μαρτίου να «διεξάγουν μια τριμερή συνάντηση του Μαγκρέμπ κάθε τρεις μήνες, η πρώτη από την οποία θα είναι στην Τυνησία μετά τον μήνα του Ραμαζανιού».

Κατά τη συνάντηση, οι πρόεδροι συζήτησαν: «Οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή του Μαγκρέμπ και η ανάγκη να ενταθούν και να ενοποιηθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων και των προκλήσεων ασφάλειας με τρόπο που θα ωφελήσει θετικά τους λαούς των τριών χωρών», σύμφωνα με ανακοίνωση. από την αλγερινή προεδρία.

Μαροκινά ΜΜΕ κατηγόρησαν την Αλγερία ότι προσπαθεί να «δημιουργήσει συμμαχία του Μαγκρέμπ εναντίον του Βασιλείου» και το θεώρησαν «ελιγμό της Αλγερίας ώστε να μην φαίνεται να είναι απομονωμένη μεταξύ των γειτόνων της».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμέτ Ατάφ υπερασπίστηκε αυτή την πρωτοβουλία, θεωρώντας ότι έρχεται να καλύψει ένα κενό, ενώ η Ένωση του Αραβικού Μαγκρέμπ, η οποία ιδρύθηκε πριν από 35 χρόνια, βρίσκεται «σε ανάκαμψη» και «δεν ασκεί καμία δραστηριότητα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αμπντελματζίντ Τεμπούν επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου στις αρχές Απριλίου ότι «αυτό το μπλοκ δεν στρέφεται εναντίον καμίας πλευράς» και ότι «η θύρα είναι ανοιχτή στις χώρες της περιοχής» και «στους γείτονές μας στη Δύση», εννοώντας το Μαρόκο.

Η Ένωση Αραβικού Μαγκρέμπ ιδρύθηκε στο Μαρακές το 1989, επιδιώκοντας να ενισχύσει τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ του Μαρόκου, της Αλγερίας, της Μαυριτανίας, της Τυνησίας και της Λιβύης, με τη μορφή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά από επιτυχημένες αρχές και έντονες δραστηριότητες, όλα πάγωσαν λόγω της συνεχιζόμενης έντασης στις σχέσεις μεταξύ Ραμπάτ και Αλγερίας, ειδικά λόγω της σύγκρουσης στη Δυτική Σαχάρα, όπου δεν έχει πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής από το 1994.

arab.sahafahh, france24,

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ