La Repubblica: Grande scandalo για το Σύμφωνο Ιταλίας – Αλβανίας για τους μετανάστες!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δικηγόρος Έντζελ Αγκάτσι κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις της κυβέρνησης Έντι Ράμα, ως γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου.

 Όταν η Τζόρτζια Μελόνι πήγε διακοπές στην Αλβανία πέρυσι το καλοκαίρι για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους μετανάστες, ήταν πάντα παρών, δίπλα στον Έντι Ράμα και την Ιταλίδα πρωθυπουργό.

Η συμφωνία Ιταλίας – Αλβανίας για τους μετανάστες μπορεί να κοστίσει περίπου 1 δισ. ευρώ, χωρίς να λυθούν προβλήματα και με κίνδυνο μέρος αυτών των χρημάτων να αρπάξει γνωστός Ιταλός επιχειρηματίας που καυχιέται για πίστωση στα Τίρανα, γράφει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Αλλά πάνω από όλα, ο άνθρωπος-κλειδί στη συμφωνία που ζήτησε η κυβέρνηση Μελόνι είναι ο Έντζελ Αγκάτσι, γραμματέας του πρωθυπουργού Έντι Ράμα και πρώην δικηγόρος των κύριων εκπροσώπων της αλβανικής μαφίας στην Ιταλία, στο επίκεντρο μιας συγκλονιστικής προσπάθειας δωροδοκίας του επικεφαλής της Ιντερπόλ Ρώμης».

Όλα θα αποκαλυφθούν απόψε στις 21:00 στο Rai3 Report, σε έρευνα του δημοσιογράφου Giorgio Mottola, ο οποίος μιλά και για νομικά ζητήματα της υπουργού Daniela Santanché, η οποία υπέγραψε επίσης συμφωνία με τα Τίρανα.

Το δημοσίευμα κάνει απολογισμό της επιχείρησης μετανάστευσης στην Αλβανία και αποκάλυψε «μια μακρά σειρά ασυνεπειών».

  • 2 116

Από τα έγγραφα που συμβουλεύτηκαν, φαίνεται ότι, σε σύγκριση με τους 36.000 μετανάστες που προβλέπει η Μελόνι, τα δύο αλβανικά κέντρα υποδοχής θα δεχτούν το πολύ 2.822 μετανάστες, δεδομένου ότι η μέγιστη χωρητικότητα είναι μικρότερη από χίλια άτομα.

Και το κόστος είναι ήδη εκτός ελέγχου: η κατασκευή των δύο κέντρων έχει πάει από 35 εκατομμύρια σε 65 εκατομμύρια και κινδυνεύει να αυξηθεί περαιτέρω αφού η προθεσμία για τις εργασίες έχει ήδη μετατεθεί από τον Απρίλιο στον Μάιο. Το κόστος, το οποίο, όπως προκύπτει από τα έγγραφα που συμβουλεύεται η Έκθεση, θα καλυφθούν με σοβαρές περικοπές για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Υγείας.

Αλλά υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ορισμένα από τα χρήματα που προορίζονται για την Αλβανία να καταλήξουν να διογκώσουν τους λογαριασμούς του γνωστού επιχειρηματία Francesco Becchetti, ιδρυτή του Agon Channel.

Η Αλβανία έχει διαταχθεί να καταβάλει αποζημίωση 135 εκατ. ευρώ στον Ιταλό επιχειρηματία, αλλά δεν έχει πρόθεση να την καταβάλει. Και για τον λόγο αυτό αποφάσισε να αρπάξει προληπτικά μέρος των κονδυλίων που προορίζονταν για την κυβέρνηση των Τιράνων.

 Όμως, το Report Rai 3 αποκαλύπτει επίσης την ταυτότητα του ανθρώπου-κλειδιού στη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Αλβανίας: Έντζελ Αγκάτσι, γραμματέας του Ράμα.

Ο Αγκάτσι είναι ένας σημαντικός Αλβανός δικηγόρος με γραφείο στη Ρώμη. Στο παρελθόν, πελάτες του ήταν μερικά από τα βασικά αφεντικά της αλβανικής μαφίας, που δικάστηκαν στην Ιταλία. Το 2016, ορισμένοι από τους πελάτες του κατέληξαν στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης.

«Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι Ιταλοί δικαστές, πολλά αφεντικά της αλβανικής μαφίας, που καταδικάστηκαν σε ποινές από 10 έως 20 χρόνια στην Ιταλία, εκδίδονταν πολύ εύκολα στην Αλβανία, όπου αφού έφτασαν εκεί, εξέτισαν πολύ χαμηλότερες ποινές ή και αφέθηκαν εντελώς ελεύθεροι από τη φυλακή».

Γενικός γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης Ράμα

Ο δικηγόρος Αγκάτσι κατέχει μια από τις κεντρικές θέσεις της κυβέρνησης Ράμα, ως γενικός γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου. Όταν ο Τζόρτζια Μελόνι πήγε διακοπές στην Αλβανία το καλοκαίρι, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για τους μετανάστες, ήταν πάντα παρών, στο πλευρό του Έντι Ράμα και του Ιταλού πρωθυπουργού.

Ο Αγκάτσι ήταν σύμβουλος του αρχηγού της Interpol, στρατηγού Lisi, αξιωματικού συνδέσμου μεταξύ Τιράνων και Ρώμης, στον αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών.

Ο Lisi χρειάστηκε να διαχειριστεί μια επιχείρηση ακίνητης περιουσίας που περιελάμβανε κατοχή γης για το ίδρυμά του και στράφηκε στον δικηγόρο Αγκάτσι, ο οποίος τον έφερε σε επαφή με έναν frontman του Artur Shehu, επικεφαλής των εμπόρων ναρκωτικών σε συνεργασία με την Cosa Nostra και τη Sacra Corona Unita. Μάλιστα ο Lisi δήλωσε ότι δεν ήξερε  ποιος ήταν ο Shehu και ότι εμπιστευόταν τον Αγκάτσι.

Ακόμη και ο Ράμα και η αλβανική κυβέρνησή εμπιστεύτηκαν τον Αγκάτσι, ήταν αυτός που, ως νομικός σύμβουλος του Ράμα, ακολούθησε εκ μέρους της αλβανικής κυβέρνησης την καταγγελία που υπέβαλε η αντιπολίτευση στο Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τη συμφωνία Ιταλίας-Αλβανίας για τους μετανάστες για να μπλοκάρει τα πάντα. Ο Αγκάτσι έσωσε τις ιταλικές επενδύσεις εκατομμυρίων που θα φτάσουν στην Αλβανία. Μιλάμε για ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε 5 χρόνια.

 Η εκπομπή Report στο  Rai3, απόψε, θα αναφερθεί εκτενώς στα σκανδαλώδη γεγονότα της συμφωνίας για τους μετανάστες στην Αλβανία.

pamfleti,Syri, La Repubblica,

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ