Βεντέτες: Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Παρουσίαση του Βιβλίου του Πάνου Σομπολου που εξελίχθηκε σε Επιστημονική Ημερίδα

Γράφει ο Καθηγητής Ανδρέας Αθηναίος*

Δεν ήταν μια συνηθισμένη παρουσίαση αυτή του νέου Βιβλίου του Πάνου Σομπολου για τις Βεντέτες στην Ελλάδα. Ήταν ουσιαστικά μια επιστημονική Ημερίδα για την τεκμηρίωση δεδομένων και την ποιοτική ανάλυση των παραμέτρων και της κοινωνικής δυναμικής της Βεντέτας στην Πατρίδα μας και ιδίως στην Κρήτη.

IMG 6280

Στην Κρήτη «αν δεν κατεεις από άρματα είναι ντροπής πράμα». Το έζησα ο ίδιος ως Νομάρχης Ρεθύμνου, καθώς είχα πάντα ‘στο ζωνάρι μου» ένα περίστροφο, όχι γιατί κινδύνευα -καθώς στην Κρήτη αν ξέρεις να αγαπάς και κερδίσεις τον Σεβασμό της Κοινωνίας δεν έχεις να φοβάσαι τίποτα-, αλλά σαν στοιχείο του προσώπου (του Νομάρχη) που ….–όντως- …κατεει από άρματα.

Ο Πάνος Σομπολος με τα βιβλία του για το Έγκλημα στην Ελλάδα , όπως και στο τελευταίο του για την Βεντέτα, δημιουργεί ένα έργο επιστημονικής αξίας, καθώς η επιστήμη και οι ποσοτικές αναλυτικές προσεγγίσεις της, δεν μπορούν να ξεκινήσουν εάν δεν έχει πρώτα συλλεγεί η πληθώρα των προς ποσοτική ανάλυση τεκμηριωμένων στοιχείων και εάν δεν έχουν τεθεί οι θεωρητικές βάσεις που θα υποστούν στην βάσανο των μεθόδων της επιστήμης, καθώς η παραγωγή νέας γνώσης, βασίζεται στην ανάλυση της ήδη τεκμηριωμένης.

Ο Πάνος Σομπολος έχει δημιουργήσει γνώση τόσο με την δημοσίευση τεκμηριωμένων στοιχείων , όσο και με την ποιοτική τους ανάλυση. Χωρίς αυτά τα δυο επίπεδα «γνώσης» δεν μπορεί να υπάρξει και να προχωρήσει η επιστήμη της εγκληματολογίας.

Στην (ουσιαστικά) Ημερίδα- παρουσίαση του βιβλίου έγινε προφανές ότι το Αστυνομικό Ρεπορτάζ, και η Δημοσιογραφία γενικά, παράγει εκείνη την βάση τεκμήριων που την κάνει ουσιαστικά προπομπό κάθε επιστημονικής ανάλυσης και παραγωγής γνώσης.

Ο Πάνος Σομπολος προσφέρει για την ανάλυση και γνώση (αλλά και αντιμετώπιση) του εγκλήματος στην Ελλάδα την Τεκμηρίωση και την ποιοτική ανάλυση που χρειάζεται η επιστήμη και η αναζήτηση της Αλήθειας

*
Β.Α.,Μ.Α.,Μ.C.P., Ph.d, Post Doc
Case Western Reserve University
University of Pennsylvania
Aριστείο Ακαδημαϊκής Διδασκαλίας ΗΠΑ (1987)

Διετέλεσε μέλος της Διοικούσας (Συγκλήτου) του Πανεπιστημίου Αιγαίου.
Πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου,
Σύμβουλος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Νομάρχης Ρεθυμνης
Νομάρχης Θεσπρωτίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ