Τι παίρνει η Τουρκία και τι η Σομαλία από τις αντλήσεις πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία αυξάνει την έρευνα και τη διεθνή συνεργασία της στον τομέα της ενέργειας.

Ένα νέο προστέθηκε στη συμφωνία συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ Σομαλίας και Τουρκίας τον περασμένο μήνα.

Στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας, οι εργασίες γεώτρησης πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας θα ξεκινήσουν το 2025.

Η Τουρκία, η οποία θα παρέχει υποστήριξη από την εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου της Σομαλίας στην πώλησή της, θα λάβει μερίδιο 30 τοις εκατό των εσόδων.

Υπογράφηκε η  συμφωνία

Υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών διακυβερνητική συμφωνία και μνημόνιο συνεργασίας στον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Η συμφωνία περιλαμβάνει αποθέματα υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Σομαλίας, τα οποία δεν έχουν αναπτυχθεί από την αλλαγή της κυβέρνησης στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η γεώτρηση πετρελαίου θα ξεκινήσει το 2025

  • exedra geotrisis

Η Τουρκία θα ξεκινήσει γεωτρήσεις πετρελαίου στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας από το 2025.

Μιλώντας στο BBC Somalia, ο Μοχάμεντ Χασί Αμπντί, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Σομαλίας, ανακοίνωσε ότι οι δραστηριότητες γεώτρησης θα ξεκινήσουν το 2025 και αυτό θα βοηθήσει τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

Αξιωματούχοι τόνισαν ότι η συνεργασία θα βοηθήσει τις δύο χώρες στην εξερεύνηση και εκμετάλλευση πετρελαιοειδών.

Το 70% των εσόδων θα παραμείνει στη Σομαλία

Γεωσεισμικές μελέτες που έγιναν στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας δείχνουν ότι η χώρα διαθέτει αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου τουλάχιστον 30 δισεκατομμυρίων βαρελιών.

Η Τουρκία θα παρέχει υποστήριξη στη Σομαλία σε κάθε στάδιο αυτού του αποθέματος, από την εξερεύνηση έως την παραγωγή. Στο πλαίσιο της συμφωνίας που δημιουργήθηκε με μια πολιτική win-win, το 70% του εισοδήματος που θα αποκτήσει η Σομαλία από υπόγειους πόρους θα μεταφερθεί στη χώρα και το 30% στην Τουρκία.

Η συμφωνία Τουρκίας-Σομαλίας θα απαιτήσει έντονες προσπάθειες από την τουρκική πλευρά για γεωτρήσεις και ανάπτυξη πόρων.

Ετοιμάζεται επενδυτικό πρόγραμμα

Τονίζεται ότι θα υπάρξει επενδυτική διαδικασία 3 έως 5 ετών για να μπουν στην οικονομία οι υπόγειοι πόροι της χώρας.

Αναφέρεται επίσης ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Τουρκία ενδέχεται να αναπτύξει ένα από τα πλοία εξερεύνησης και γεώτρησης στη Σομαλία.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία αναμένεται να δημιουργήσει ιδιωτικές και δημόσιες εταιρικές σχέσεις για τη χρηματοδότηση των έργων που θα αναθέσει. Τα αρμόδια υπουργεία των δύο χωρών κάνουν σχέδια και προγράμματα για τα θέματα αυτά.

Η Τουρκία έχει λόγο στην Αφρική

Η Τουρκία, που προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία της στο «Κέρας της Αφρικής» με τα βήματα που έχει κάνει και τις συμφωνίες που έχει κάνει, συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάπτυξη της περιοχής.

Μιλώντας σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Μπαϊρακτάρ είπε , «Με αυτή τη συμφωνία, θα πραγματοποιήσουμε κοινές δραστηριότητες για να φέρουμε τους πόρους της Σομαλίας στον σομαλικό λαό».

Ensonhaber

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ