Δημοσίευμα – σοκ των Financial Times: Η Ελλάδα οδεύει στον πάτο της Ευρώπης!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο που γονάτισε την οικονομία της Ελλάδας και συνεχίζει να ακολουθεί πιστά (και προς το χειρότερο) και η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, έφερε τη χώρα μας στην προτελευταία θέση των φτωχότερων λαών της Ευρωζώνης, ενώ υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, οδεύουμε ολοταχώς προς την τελευταία θέση της ΕΕ.

Φτωχός συγγενής όνομα και πράγμα δηλαδή…

Το σχετικό δημοσίευμα των Financial Times που παρουσιάζει με στοιχεία τα παραπάνω και γκρεμίζει τον «αναπτυξιακό» πύργο από τραπουλόχαρτα τον οποίο έκτισε με σαθρά αφηγήματα ο Πρωθυπουργός, έχει τον τίτλο «Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας σε (επώδυνο) πλαίσιο».

Όπως σημειώνει, σκοπός του άρθρου είναι «να δούμε την ισχυρή οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας μετά την πανδημία σε ένα ιστορικό πλαίσιο».

Ωστόσο, στη σύνοψή του τα λέει όλα: «Η χώρα είναι πράγματι μεταξύ των καλύτερων πρόσφατων επιδόσεων στην Ευρωζώνη, αλλά έχει γίνει και η φτωχότερη»!

Άρα, πάει… περίπατο το κυβερνητικό «παραμυθάκι» της ισχυρής ανάκαμψης, καθώς ναι μεν παρατηρείται βελτίωση, αλλά στην ουσία τα πράγματα είναι χειρότερα από ότι ήταν προ οικονομικής κρίσεως!

Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007, ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Οι επιδόσεις

Στο σχετικό άρθρο γίνεται αναφορά στην πρόσφατη αξιολόγηση του οίκου S&P, ο οποίος αναθεώρησε την προοπτική της χώρας σε «θετική», ενώ σημειώνονται και τα προ ημερών στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ, μειώθηκε κατά 10,8 ποσοστιαίες μονάδες, στο 162% το 2023.

Όπως γράφουν οι Financial Times, η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2%το 2023, ξεπερνώντας τη συρρίκνωση 0,3% στη Γερμανία.

pinakas ft

Από το 2019, πριν από την πανδημία, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με σχεδόν διπλάσιο ρυθμό από τον ρυθμό της Ευρωζώνης. Την περασμένη εβδομάδα το ΔΝΤ είπε ότι η ελληνική οικονομία θα επεκταθεί κατά 2% και φέτος (2024) και θα συνεχίσει να ξεπερνά τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης της νομισματικής ένωσης για τα επόμενα δύο χρόνια (βοηθούν τουρισμός και μεταρρυθμίσεις).

Όπως είπε ο οικονομολόγος της BNP Paribas Guillaume Derrien στο FTAV: «Η ανανεωμένη πολιτική σταθερότητα και η έντονη δημοσιονομική εξυγίανση, καθιστούν την Ελλάδα πολύ πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις από ό,τι στο παρελθόν».

Η ταμπακιέρα: Είμαστε οι φτωχότεροι στη Ευρωζώνη και οδεύουμε προς τον «πάτο» και της ΕΕ!

Στη συνέχεια του άρθρου βρίσκεται το «ζουμί» της υπόθεσης και η κατάρριψητου αφηγήματος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη περί «καταπληκτικής ποιότητας ζωής».

Γράφουν οι FT:

Η τελευταία ανάκαμψη έχει μόλις ελαφρώς ανεβάσει το βιοτικό επίπεδο της Ελλάδας σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ τα τελευταία δύο χρόνια – και όχι αρκετά για να τους απομακρύνει από τη θέση τους ως τους φτωχότερουςανθρώπους στην Ευρωζώνη.

Αυτό είναι ένα σχετικά νέο πράγμα για την Ελλάδα, καθώς το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν παρόμοιο με αυτό του μέσου όρου της ΕΕ μέχρι το 2009. Από τότε, 10 χώρες έχουν δει το βιοτικό επίπεδο να αυξάνεται πάνω από αυτό στην Ελλάδα, αφήνοντάς την τη δεύτερη φτωχότερη στην ΕΕ, μετά τη Βουλγαρία  και τη φτωχότερη στο μπλοκ του κοινού νομίσματος!

Καθώς το χάσμα με τη Βουλγαρία μειώνεται απότομα, δεν είναι παράλογο να περιμένουμε ότι η Ελλάδα θα γίνει σύντομα η φτωχότερη χώρα της ΕΕ!

pinakas ft1

Η εξήγηση

«Πώς συμβιβάζονται αυτές οι αντίθετες ιστορίες ισχυρής ανάκαμψης και φτώχειας;» ρωτά η αρθρογράφος Valentina Romei και συνεχίζει:

Η απάντηση βρίσκεται στον απόηχο της οικονομικής κρίσης και της λιτότητας που ακολούθησε την κρίση του 2010. Οι ελληνικές δαπάνες περικόπηκαν και οι φόροι αυξήθηκαν για να εξασφαλιστεί μια διάσωση από το ΔΝΤ και την ΕΕ, συμπιέζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά και κατεδαφίζοντας την οικονομία. Η έκταση της οικονομικής ζημιάς ήταν εξαιρετικά μεγάλη για καιρό ειρήνης.

Η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν κατά 30% σε αναλογία κορυφής προς κατώτατο σημείο. Το 2016, οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 24% από το 2007, οι κρατικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 20% και οι επενδύσεις μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 65%.

Την ίδια περίοδο, η μεταποιητική δραστηριότητα μειώθηκε σχεδόν στο μισό, το λιανικό εμπόριο και η επαγγελματική δραστηριότητα συρρικνώθηκανσχεδόν κατά το ένα τρίτο. Η ανεργία εκτοξεύτηκε στο ιστορικό υψηλό σχεδόν 30%.

Ως αποτέλεσμα, η ελληνική οικονομία είναι σήμερα περίπου 19% μικρότερη από ό,τι το 2007 – παρά την ισχυρή ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία – ενώ η οικονομία της ΕΕ στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%.

Οικονομικό χτύπημα άνευ προηγουμένου!

Το οικονομικό χτύπημα είναι σχεδόν άνευ προηγουμένου στη σύγχρονη εποχή, συγκρίσιμο μόνο με τη Μεγάλη Ύφεση των ΗΠΑ στη δεκαετία του 1930, σημειώνει ο Γιώργος Λαγαριάς, επικεφαλής οικονομολόγος στη Mazars Wealth Management.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται σταθερά μέχρι το 2022, το πιο πρόσφατο διαθέσιμο στοιχείο στη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ και μειώνονται κατά 30%από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδά τους, αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών.

Ο κατασκευαστικός τομέας — ένας σημαντικός μοχλός ανάπτυξης πριν από την κρίση — έχει σχεδόν αφανιστεί. Οι επενδύσεις σε κατοικίες, που αντιπροσώπευαν πάνω από το 10%του ΑΕΠ στο απόγειο της φούσκας του 2008, έχουν έκτοτε βυθιστεί στο 2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο μερίδιο μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Όπως λέει ο Derrien του BNP:

«Η Ελλάδα έχει πλέον ένα λιγότερο μη ισορροπημένο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης — κάτι που είναι θετικό — αλλά η πτώση της κατασκευαστικής δραστηριότητας δεν έχει ακόμη εξισορροπηθεί πλήρως από την επέκταση σε νέους τομείς».

Σκούρα τα πράγματα μακροπρόθεσμα…

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες οικονομικές προοπτικέςτης χώρας.

Ο κ. Λαγαριάς υποστηρίζει ότι η ανάπτυξη με περιορισμένη μόχλευση – όπως είναι η περίπτωση της Ελλάδας – θα παραμείνει υποτονική και προβλέπει ότι θα χρειαστούν πολλά χρόνια «επίμονων μεταρρυθμίσεων» για να επιστρέψει η Ελλάδα στο σημείο που ήταν το 2007.

Χαμηλές επενδύσεις και υποτονική παραγωγικότητα, επίσης συνεχίζουν να περιορίζουν τις οικονομικές δυνατότητες της Ελλάδας, σύμφωνα με τον Derrien.

Στην τελευταία του έκθεση για τη χώρα, το ΔΝΤ ανέφερε επίσης την κλιματική αλλαγή ως κίνδυνο -καθώς το 90% των τουριστικών υποδομών της χώρας και το 80% των βιομηχανικών δραστηριοτήτων βρίσκονται σε περιοχές που εκτίθενται σε υψηλούς κλιματικούς κινδύνους- και τα ολοένα πιο θλιβερά δημογραφικά στοιχεία.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα δεκαετιών το 2022, επιδεινώνοντας τη γήρανση της χώρας και συρρικνώνοντας τον πληθυσμό της, καθώς πολλοί νέοι την εγκαταλείπουν κάθε χρόνο.

pinakas ft2

«Σε γενικές γραμμές, η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας θα πρέπει να γιορταστεί, αλλά πρέπει αυτό να τεθεί στο πλαίσιο μιας αξιοσημείωτης οικονομικής κρίσης που την άφησε σε μια τρύπα, από την οποία μπορεί να χρειαστεί μια γενιά για να βγει», καταλήγει το δημοσίευμα των Financial Times.

«Η ανάπτυξη μίας χώρας έχει νόημα μόνο αν βελτιώνονται οι συνθήκες των πολιτών της»

Οι οικονομολόγος και αντιπρόεδρος της Βουλής Βασίλης Βιλιάρδος, έκανε το δικό του σχόλιο για την ανάλυση των FT:

«Financial Times: Η Ελλάδα έχει πράγματι μεταξύ των καλύτερων πρόσφατων επιδόσεων στην Ευρωζώνη (εννοεί προφανώς μόνο ως προς το ρυθμό ανάπτυξης, χωρίς όμως να λέει πως χρηματοδοτήθηκε με 51,5 δις € με δανεικά – οπότε μόνο αξιοθαύμαστος δεν είναι), αλλά έχει γίνει και η φτωχότερη.

Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονταν σταθερά μέχρι το 2022, έχοντας συρρικνωθεί κατά 30% από τα προ της οικονομικής κρίσης επίπεδά τους – αφήνοντας τη χώρα με έναν από τους χαμηλότερους μέσους μισθούς μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών».

Στην πραγματικότητα, οι μισθοί μειώθηκαν ονομαστικά κατά 19% από το 2009 – οπότε οι πραγματικοί, με τον πληθωρισμό έκτοτε στο 21%, μειώθηκαν κατά 40%. Όπως και να είναι όμως, η ανάπτυξη μίας χώρας έχει τότε μόνο νόημα, εάν βελτιώνονται οι συνθήκες των Πολιτών της – στους μισθούς, στην Υγεία που έχει καταντήσει η χειρότερη μεταξύ των χωρών της ΕΕ, στην Παιδεία κοκ.

Η αλήθεια είναι πως έχουμε μισθούς Βουλγαρίας, με τιμές τροφίμων Γαλλίας και με ενοίκια Γερμανίας – ενώ, όσον αφορά την Υγεία και την Παιδεία, οι κρατικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ είναι κατά πολύ χαμηλότερες από το μέσον όρο της ΕΕ.

Έτσι οι Έλληνες συνεχίζουν να μεταναστεύουν για να επιβιώσουν, οι γεννήσεις έχουν καταρρεύσει, ξεπουλιέται η δημόσια περιουσία μας, πλειστηριάζεται η ιδιωτική κοκ. – ενώ η επόμενη χρεοκοπία θεωρείται αναπόφευκτη, εάν δεν αλλάξει άμεσα το αποτυχημένο οικονομικό μας μοντέλο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ