Σκύρος: Φύλακας του Αιγαίου τότε και τώρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει ο Γιώργος Βενετσάνος

Η Σκύρος είναι ένα νησί των Σποράδων με πολλά κυκλαδίτικα στοιχεία και μπορούμε να πούμε ότι συνδυάζει στοιχεία από την Εύβοια με την οποία βρίσκεται κοντά, καθώς και με τις Κυκλάδες, μιας και το ένα της τμήμα είναι με ελάχιστη βλάστηση, ενώ το άλλο της τμήμα καταπράσινο, αυτό το σκηνικό δημιουργεί πανέμορφα τοπία για τα οποία φημίζεται το νησί και το κάνει ιδανικό προορισμό όχι μόνο για ξεκούραστες διακοπές, αλλά και για αναζήτηση του προϊστορικού παρελθόντος, εφόσον έχει πάνω του έναν από τους σπουδαιότερους οικισμούς που έρχεται από τα βάθη των αιώνων.

IMG 6374

Στη θέση Παλαμάρι, στην βορειοανατολική πλευρά της Σκύρου, ανασκάφηκε από τους αρχαιολόγους μας ένας προϊστορικός οικισμός που πιστεύεται ότι είναι από τους σπουδαιότερους του Αιγαίου. Χρονολογείται την Πρώιμη και της Μέση Χαλκοκρατία (3η και 2η χιλιετία π.X.) και είναι χτισμένος σε ένα ύψωμα που γειτονεύει με την θάλασσα ή οποία έχει καταπιεί ένα μεγάλο τμήμα του. Σπουδαίος οικισμός που είχε ακμάσει για περισσότερο από μία χιλιετία και ερημώθηκε στα τέλη του 17ου π.Χ. αιώνα.

IMG 6375

Η πολεοδομική του οργάνωση είναι άκρως εντυπωσιακή μιας και αναφερόμαστε σε προϊστορικά χρόνια. Ο οικιστικός του ιστός διαθέτει οργάνωση, τα σπίτια έχουν εστίες, φούρνους, διαμορφωμένα δάπεδα και λιθόκτιστα πεζούλια, ενώ την ίδια περιποίηση την παρατηρούμε και στον αύλειο χώρο τους, επίσης δρόμους και κεντρικούς αγωγούς. Εκείνο όμως που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη περισσότερο από όλα, είναι ο οχυρωματικός του περίβολος με αρκετό πάχος των τειχών του, ενώ διαθέτει τάφρο και επάλληλους προμαχώνες σε σχήμα πετάλου, που προεξέχουν από την κυρίως οχύρωση.

IMG 6376

Την θέση της Σκύρου ως θαλάσσιο σταυροδρόμι της αρχαιότητας βοηθούσε και το σημαντικό λιμάνι του Παλαμαρίου από το οποίο ελάχιστα ίχνη του σώζονται σήμερα, όμως κατά την 3η π.Χ. χιλιετία ήταν λειτουργικότατο και επικοινωνούσε με τις Κυκλάδες, την ανατολική ηπειρωτική Ελλάδα, το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τις Μικρασιατικές ακτές.

IMG 6377

Φύλακας ακόμη και σήμερα στο μέσον του Αιγαίου των Ελλήνων, παντρεύει, προϊστορία, ιστορία, μέλλον, όλα μαζί σε μια πανέμορφη συσκευασία που ονομάζεται νήσος Σκύρος. Απόλαυση για οποίον την επισκεφθεί, ονειρική για φυσιολάτρες, θαυμάσια για όσους αγαπούν την αρχαιότητα, ονειρική για όσους θαυμάζουν τα τοπία, εξαιρετική για τους λάτρεις της γαστρονομίας με τις ιδιαίτερες νοστιμιές της, που τις βρίσκεις στα καταστήματα μέσα στα γραφικά σοκάκια που μυρίζουν γιασεμί και βασιλικό και είναι για όλα τα βαλάντια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ