Απολύθηκαν 5 δικαστές που καθυστερούσαν την εκδόση αποφάσεων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων ήταν η βασική αιτία για την οποία πέντε δικαστές «είδαν» την πόρτα της εξόδου από το δικαστικό σώμα, κατόπιν απόφασης της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ανάμεσά τους μία Πρωτοδίκης, η οποία από την πρώτη κιόλας ημέρα εργασίας της παρουσίαζε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ, βάσει των εκθέσεων επιθεώρησης, οι καθυστερήσεις ανά έτος έφθαναν ακόμα και τις 130 υποθέσεις, παρά το γεγονός ότι της αφαιρούνταν κατά διαστήματα δεκάδες δικογραφίες. Μάλιστα, στο παρελθόν είχε τιμωρηθεί επανειλημμένα με στέρηση μισθού για έναν έως τρεις μήνες, ενώ είχε κριθεί και μη προακτέα. Επιπλέον, για τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημείωνε στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων είχαν διαμαρτυρηθεί Δικηγορικός Σύλλογος, αλλά και διάδικοι, χώρια το γεγονός ότι με τις δικογραφίες που τής αφαιρέθηκαν επιβάρυνε τους συναδέλφους της που τις χρεώνονταν.

Σε ερώτηση της προέδρου γιατί το διάστημα της πανδημίας όπου τα δικαστήρια υπολειτουργούσαν δεν φρόντισε να καλύψει τις καθυστερήσεις της, η απάντησή της ήταν ότι διάβαζε το παιδί της.

Μια ακόμη Πρωτοδίκης η οποία απολύθηκε σήμερα από το δικαστικό σώμα, το 2020 είχε παραπεμφθεί σε δίκη ενώπιον της Πειθαρχικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου. Κατέθεσε δε αίτημα επανάληψης της δίκης της, κάνοντας λόγο για «νέα και άγνωστα στοιχεία», ενώ ζήτησε να εξετασθεί ως μάρτυρας υπεράσπισής της πρώην δικαστικός. Η συμπεριφορά και των δύο θεωρήθηκε ανάρμοστη και αποφασίστηκε ομόφωνα η οριστική παύση των δικαστικών της καθηκόντων.

Δεύτερη ευκαιρία

Μια δεύτερη ευκαιρία, ωστόσο, έδωσαν οι ανώτατοι δικαστές της Πειθαρχικής Ολομέλειας σε μια Πρωτόδικη, η οποία αν και κατά το παρελθόν παρουσίαζε πολύ μεγάλες καθυστερήσεις έκδοσης αποφάσεων, που κυμαίνονταν κατ’ έτος από 22 έως 100, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί με έντεκα πειθαρχικές αποφάσεις που τής επέβαλαν πρόστιμα στέρησης μισθού από έναν έως και δέκα μήνες, εντούτοις, βάσει της τελευταίας έκθεσης επιθεώρησης οι καθυστερήσεις της είχαν σχεδόν μηδενιστεί.

Η ίδια εξήγησε στους Αρεοπαγίτες ότι αντιμετώπισε διαδοχικά σοβαρότατα προβλήματα υγείας για μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι είχε υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις και είχε λάβει αναρρωτική άδεια διάρκειας 11 μηνών. Ακολούθως, όπως επεσήμανε, έσπασε το χέρι της και ήταν στο γύψο. Παρ’ όλα αυτά, κατάφερε και μηδένισε τις καθυστερήσεις. Ομόφωνα, η Ολομέλεια έκρινε ότι η συγκεκριμένη Πρωτόδικης δεν πρέπει να απολυθεί, καθώς άλλαξε άρδην την αρνητική υπηρεσιακή της συμπεριφορά.

Σημειώνεται πως η Πειθαρχική Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου συνεδρίασε υπό την προεδρία της Προέδρου του Αρείου Πάγου, Ιωάννας Κλάπα-Χριστοδουλέα, με τη συμμετοχή της -διάσημης, πια- Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργίας Αδειλίνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ