Οι FT ξεμπρόστιασαν το αφήγημα περί βελτίωσης της οικονομίας, ενώ εφαρμόζεται η μνημονιακή «ρήτρα βουλγαροποίησης» των Ελλήνων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για ολόκληρες γενιές Ελλήνων που θα πάνε χαμένες και για την επίσημη κατάντια της Ελλάδας ως της φτωχότερης χώρας της Ε.Ε. έγραψαν οι «Financial Times», σε ένα άρθρο που περιγράφει με στοιχεία την πραγματικότητα της ελληνικής οικονομίας και ταυτόχρονα, καταρρίπτει το αφήγημα δήθεν επιτυχίας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

  • του Βασίλη Γαλούπη

Όποια άνοδος των δεικτών, είναι αναπόφευκτη για κάθε χώρα που έχει χρεοκοπήσει και η οικονομία της έχει πιάσει πάτο. Η ελληνική οικονομία είναι σήμερα 19% μικρότερη απ’ ό,τι το 2007, ενώ η οικονομία της Ε.Ε. στο σύνολό της έχει αυξηθεί κατά 17%. Δηλαδή, η οικονομική «ανάπτυξη» της Ελλάδας είναι 36% πίσω από τον μέσο όρο όλων των άλλων.

Οι «F.T.» κατέγραψαν αυτό που βιώνει καθημερινά ο Έλληνας πολίτης και γκρέμισαν τα περί success story της κυβέρνησης. Μια χώρα με φτωχή κοινωνία, με τους χειρότερους μισθούς σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο και με ευκαιρίες μόνο για ξένους αετονύχηδες επενδυτές.

Σύντομα θα γίνουμε κι επίσημα φτωχότεροι από τη Βουλγαρία.

pinakas ft3

Αν και η Ελλάδα βγήκε -θεωρητικά- από τα Μνημόνια το 2018, η εικόνα κατάρρευσης συνεχίζεται στην πραγματική οικονομία. Από το 2019 ο Κυριάκος Μητσοτάκης εφαρμόζει κατά γράμμα τη «ρήτρα βουλγαροποίησης» που είχε υπογραφεί με το δεύτερο Μνημόνιο, τον Φεβρουάριο 2012, επί Λουκά Παπαδήμου.

Στο δεύτερο Μνημόνιο υπήρχε ειδική πρόβλεψη, στη σελίδα 713 του νόμου 4046/2012, για την «κατεδάφιση» των μισθών στα επίπεδα των πιο αδύναμων χωρών της Ευρωζώνης, όπως ήταν τότε κι άλλες μνημονιακές χώρες (π.χ. Πορτογαλία), αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (νοτιανατολική Ευρώπη, με χώρες όπως η Βουλγαρία).

Στη μνημονιακή διάταξη για τη μείωση μισθών αναφερόταν ρητώς:

«Τα μέτρα αυτά θα δώσουν τη δυνατότητα μείωσης της απόκλισης στο επίπεδο του κατώτατου μισθού σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας (Πορτογαλία, κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη)». 
«Αυτό θα ευθυγραμμίσει το πλαίσιο του κατώτατου μισθού της Ελλάδας με αυτό συγκρίσιμων κρατών και θα του επιτρέψει να εκπληρώσει τη βασική του λειτουργία, δηλαδή τη διασφάλιση ενός ενιαίου δικτύου ασφαλείας για όλους τους υπαλλήλους».
«Προσαρμογή του μη μισθολογικού κόστους εργασίας. Για να βοηθήσουμε στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους και να ενθαρρύνουμε την απασχόληση, θα ευθυγραμμίσουμε το φορολογικό βάρος στην εργασία στην Ελλάδα με αυτό των συγκρίσιμων ευρωπαϊκών χωρών (…). Οι εισφορές θα μειωθούν μόνο όταν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για να καλυφθούν οι μειώσεις στα έσοδα».

eggrafo deftero mnimonio

Ο Αλέξης Μητρόπουλος, νομικός – εργατολόγος, πανεπιστημιακός και πρώην βουλευτής, έχει αναφέρει τόσο σε κείμενά του όσο και σε πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του ότι η «ρήτρα Βουλγαρίας» των Μνημονίων είναι που φτωχοποίησε τους μισθωτούς τού ιδιωτικού τομέα!

Σε υλοποίηση εκείνης της συγκεκριμένης δευτερομνημονιακής διάταξης, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός τού ιδιωτικού τομέα σε 586,8 ευρώ για τους εργατοϋπαλλήλους άνω των 25 ετών και σε 510,95 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών. Με την ίδια διάταξη καταργήθηκαν όλα τα επιδόματα και οι προσαυξήσεις.

Σήμερα, η πλαστή εικόνα του «οικονομικού θαύματος Μητσοτάκη» αποδομείται βήμα προς βήμα από μια εκ των εφημερίδων με την ισχυρότερη επιρροή στον κόσμο, ειδικά σε θέματα οικονομίας, τους «Financial Times».

Το «δόγμα φτωχοποίησης και βουλγαροποίησης» εφαρμόζεται κατά γράμμα από την ελληνική κυβέρνηση. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ