Έρχεται bonus παραγωγικότητας 15% για τους δημόσιους υπαλλήλους

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής των δημοσίων υπαλλήλων θα παρουσιαστεί αύριο από μέσω του υπουργείου Εσωτερικών.

Η πρόταση για bonus έρχεται ως επιπλέον κίνητρο, αλλά και πρόσθετη ανταμοιβή, μετά τις αυξήσεις μισθών και επιδομάτων που ισχύουν ήδη από 1/1/2024.

Με βάση τη νομοθετική ρύθμιση, το bonus θα ισχύει οριζοντίως στο δημόσιο και στόχος της ρύθμισης είναι να λειτουργήσει ως ένα επιπρόσθετο δέλεαρ για την αύξηση της παραγωγικότητας εντός Δημοσίου.

Από το 2023, κάθε υπουργείο καταρτίζει ετήσια σχέδια δράσης που υιοθετούνται από το υπουργικό συμβούλιο και αντικατοπτρίζουν τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Τα σχέδια ενσωματώνονται υποχρεωτικά στη στοχοθεσία των προϊσταμένων κάθε οργανικής μονάδας στο Δημόσιο. Με βάση τον νόμο η επίτευξη στόχων συμμετέχει σε ποσοστό 50% στην βαθμολογία των αξιολογούμενων προϊσταμένων.

Όπως τονίζεται, στην αρχή κάθε έτους, θα καθορίζονται οι επιλέξιμοι προς ανταμοιβή στόχοι από το σύνολο των στόχων που θα έχουν τεθεί καθώς και οι αρμόδιες οργανικές μονάδες για την υλοποίησή τους και συγκεκριμένοι δείκτες μέτρησης απόδοσης για κάθε στόχο. Η διαδικασία παραπέμπει σε συστήματα ανταμοιβής εργαζόμενων που ισχύουν και εφαρμόζονται στον ιδιωτικό τομέα. Αφού ολοκληρωθεί το έτος, θα υπολογίζεται το ποσό ανταμοιβής που αντιστοιχεί σε κάθε φορέα, ανάλογα με τον αριθμό των στόχων που επιτεύχθηκαν.

Έπειτα, θα καθορίζονται οι δικαιούχοι υπάλληλοι που εργάστηκαν για την επίτευξη των στόχων από τους προϊσταμένους τους. Το 40% του διαθέσιμου ποσού ανταμοιβής θα κατανέμεται ισομερώς στους υπαλλήλους, ενώ το 60% θα κατανέμεται με απόφαση του προϊσταμένου κατά τρόπο μη οριζόντιο αλλά σε συνάρτηση με την προσφορά κάθε υπαλλήλου. Αυτό σημαίνει και την αναβάθμιση των ρόλων του προϊσταμένων, στους οποίους δίνονται εφόδια, προκειμένου να μετεξελιχθούν σε κανονικούς managers των οργανικών μονάδων, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες.

Προβλέπεται κατώτατο όριο ανταμοιβής ανά υπάλληλο που λαμβάνει το bonus και ανώτατο όριο, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 15% του ετήσιου βασικού μισθού κάθε υπαλλήλου, ανά έτος. Στο υπουργείο Εσωτερικών εκτιμούν ότι η καθιέρωση του νέου συστήματος θα επιφέρει ουσιαστική διαφορά στο πώς λειτουργούν κρίσιμες διευθύνσεις, υπηρεσίες και οργανισμού του δημοσίου τομέα.

Ετοιμάζεται επίσης Πληροφοριακό Σύστημα Ανταμοιβών που θα διαλειτουργεί με άλλα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Κρίσιμοι πόροι για τον σχεδιασμό του συστήματος, αλλά και για την υλοποίηση του πληροφοριακού συστήματος ανταμοιβών χρηματοδοτούνται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ήδη, μάλιστα, το bonus παραγωγικότητας έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά για συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, όπως οι υπάλληλοι που υλοποιούν συγκεκριμένους στόχους του Ενοποιημένου Σχεδίου Κυβερνητικής Πολιτικής (ΕΣΚυΠ) ή οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε έργα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ