Αλβανία: Ο Ράμα προειδοποιεί στον Αλμπίν Κούρτι: οι παρεμβάσεις σου στα Σκόπια στοχεύουν στην αποσταθεροποίηση!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, στη διάρκεια της τελετής για την ανάδειξη του επικεφαλής του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων- DUI,  Αλί Αχμέτι ως Επίτιμου Δημότη στο Δημοτικό Συμβούλιο των Τιράνων, δεν άφησε ένα σχόλιο για τις τελευταίες προεδρικές εκλογές στα Σκοπια  και την πολιτική θέση των Αλβανών στη γειτονική χώρα.

Ο Πρωθυπουργός είπε ότι σήμερα οι Αλβανοί δεν θα ήταν στην καλύτερη μέρα τους στην ιστορία της γειτονικής χώρας, τόσο που θα επιτρέψουν στον εαυτό τους να αγνοήσει τον κίνδυνο ενός αγώνα για περισσότερη εξουσία, υποτιμώντας έτσι την πιθανότητα πολιτικής αποδυνάμωσης του αλβανικού παράγοντα.

Ο Ράμα δεν έμεινε πολύ σε αυτό το θέμα, λέγοντας ότι δεν θέλει να σχολιαστεί η άποψή του ως προς αυτό το σημείο ως παρέμβαση στις εκλογές στα Σκοπια.

Αυτό το σχόλιο, γράφουν τα αλβανικά media, του πρωθυπουργού Ράμα μοιάζει με «αγκάθι» για τον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για παρέμβαση στις εκλογές που διεξήχθησαν στα Σκοπια για τον νέο Πρόεδρο.

«Οι Αλβανοί στα Σκοπια δεν θα ήταν σήμερα στην καλύτερή τους μέρα στην ιστορία αυτής της χώρας, ούτε θα είχαν έναν τόσο δυναμικό δημοκρατικό πλουραλισμό στην περίμετρο της ζωής των αλβανικών κομμάτων, που θα επέτρεπαν να τους αγνοήσουν τον κίνδυνο να πνιγεί στο νερό της κουταλιάς του αγώνα για περισσότερη εξουσία, υποτιμώντας την πραγματική πιθανότητα πολιτικής αποδυνάμωσης του αλβανικού παράγοντα.

 Αυτό μπορεί να ισχύει, αλλά δεν είναι η στιγμή για να επεκταθώ περισσότερο αυτό που είπατε γιατί δεν θέλω σε καμία περίπτωση η πλήρης έκφραση της γνώμης μου σήμερα να εκληφθεί ως παρέμβαση στην προεκλογική εκστρατεία της γειτονικής χώρας, όπου δεν έχουν καμία πρόθεση να επηρεάσουν τη λήψη αποφάσεων των ψηφοφόρων αυτής της χώρας, ακόμη και των Αλβανών», είπε ο Ράμα.

Ο Ράμα είχε επίσης ένα μήνυμα για όλους τους Αλβανούς, λέγοντάς τους ότι πρέπει να επιλέξουν το συμφέρον των Σκοπίων και να προστατεύσουν τη θέση τους από εξωτερικές επιρροές που στοχεύουν στην αστάθεια και την καταστροφή των αλβανικών επιτευγμάτων.

«Σας λέω να δείτε μόνο τα Σκοπια , που σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι και δικα τους, δίπλα-δίπλα με τους συμπολίτες τους Σλαβομακεδόνες και με όλες τις μειονότητες που ζουν σε αυτή τη Δημοκρατία και να υπερασπίζονται τη Δημοκρατία τους καθώς και τη θέση τους ως Αλβανοί από ξένες επιρροές που στοχεύουν σε πράγματα που δεν έχουν καμία σχέση με τη σταθερότητα και την ευημερία του γειτονικού κράτους και που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να φέρουν στους Αλβανούς τίποτα καλύτερο από αυτό που πέτυχαν, αλλά αντίθετα μπορούν να τους προκαλέσουν ζημιά  σε ό, τι έχουν πετύχει», είπε ο Ράμα.

Ο πρωθυπουργός Αλμπίν Κούρτι έχει κατηγορηθεί ευρέως στα ΜΜΕ για παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των Σκοπίων, ενώ αναλυτές σχολίασαν τις θέσεις του Κούρτι ως κίνηση επίθεσης στη θέση του Αλί Αχμέτ στα Σκόπια.

«Πρώτον, θέλει να απεμπολήσει τον Αλί Αχμέτ, τον βετεράνο πολιτικό, ο οποίος θα λάμβανε τα ιστορικά πλεονεκτήματα εάν κρατούσε ενωμένο τον αλβανικό παράγοντα σε αυτή τη μάχη. Η προσήλωσή του να απομακρύνει τους πρώην ηγέτες του UCK από την πολιτική πηγάζει αφενός από την κατωτερότητα που έχει για τη θέση τους στην ιστορία και αφετέρου από το παραλήρημα που έχει να γίνει ηγέτης του αλβανικού κόσμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία μετά την αποτυχία του επαίσχυντου στην Αλβανία», έγραφε σε άρθρο της 25ης Απριλίου ο Μέρο Μπαζέ.

Μια συνάντηση του Κούρτι με τον συνασπισμό των κομμάτων της αλβανικής αντιπολίτευσης «VLEN», προκάλεσε αυτές τις αντιδράσεις.

 Στις λίστες αυτού του συνασπισμού, ο Κούρτι έχει συμπεριλάβει υποψήφιους βουλευτές από τις τάξεις του Κινήματος Vetëvendosje.

Στις εκλογές για την προεδρία, οι Αλβανοί έτρεξαν διχασμένοι, με τον Bujar Osmani του DUI, ο οποίος έλαβε 120.803 ψήφους και τον Arben Taravari, τον υποψήφιο της VLEN, με 83.307 ψήφους. Αν οι Αλβανοί έτρεχαν με μια φιγούρα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας θα μπορούσαν να περάσουν στον δεύτερο γύρο, σηματοδοτώντας ένα νέο στάδιο παραγοντοποίησής τους στη γειτονική χώρα.

Shqiptarja

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ