Σερβία: Η Μπακογιάννη δούλεψε για το μυστικό σχέδιο της Δύσης; (Σερβικό Δημοσίευμα)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Γράφει η Danijela Luković- Blic

Οι δηλώσεις της Ντόρας Μπακογιάνη ότι «Κανένας υποψήφιος για μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) δεν κλήθηκε ποτέ να προβεί σε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις πριν παρουσιαστεί προς συζήτηση η έκθεση για το Κοσσυφοπέδιο» είναι μια πλήρης επαναδιατύπωση της αλήθειας, σύμφωνα με συνομιλητές της Blic.

Επισημαίνουν ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι απλώς νεκρά γράμματα στα χαρτιά, αλλά ότι είναι προφανές ότι υπάρχει σχέδιο εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για την είσοδο της Πρίστινα στο Συμβούλιο της Ευρώπης πάση θυσία και ότι η Μπακογιάννη έχει λάβει εντολή να το καταστήσει δυνατό.

Κοσσυφοπέδιο και το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η αξιολόγηση της εισηγήτριας του ΣτΕ για το Κοσσυφοπέδιο ακολούθησε αφού η Επιτροπή Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης γνωμοδότησε σήμερα θετικά σχετικά με το αίτημα του Κοσσυφοπεδίου να γίνει μέλος αυτής της οργάνωσης.

alex 234ffhgrt

Ο Αλεξάνταρ Ποπόφ, διευθυντής του Κέντρου Περιφερειοποίησης, λέει ότι είναι αλήθεια ότι το Κοσσυφοπέδιο έχει μεταρρυθμίσεις, αλλά ότι αυτές παραμένουν μόνο στα χαρτιά. Η Μπακογιάννη, προσθέτει, έλαβε οδηγία από τη Δύση σχετικά με το Συμβούλιο της Ευρώπης και πρέπει να βγάλει εκείνα τα επιχειρήματα που δεν είναι σωστά.

«Οι δυτικοί έγραψαν τους νόμους για αυτούς, δεν είναι αμφιλεγόμενοι, αλλά το πρόβλημα είναι στην εφαρμογή. Και δεν υπάρχει καμία αίτηση. Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ των κατοίκων του Ντέτσαν και το κτηματολόγιο αρνήθηκε να το καταχωρίσει για 11 χρόνια και τώρα παρουσιάζεται ως μεγάλη επιτυχία, κάτι που θεωρείται δεδομένο σε κάθε κανονική χώρα», σημειώνει ο Ποπόφ.

«Καμία συζήτηση για μεταρρυθμίσεις»

Υπενθυμίζει επίσης ότι υπογράφηκαν δύο φορές έγγραφα σχετικά με το ZSO (σημείωση: Σύνδεσμος Δήμων με Σερβική πλειοψηφία στο Κόσοβο) , αλλά ότι τίποτα δεν εφαρμόστηκε.

«Ο Κούρτι καυχιέται ότι είναι η πιο δημοκρατική χώρα στον κόσμο, αλλά αυτό απλά δεν είναι αλήθεια. Όσον αφορά την προστασία των μειονοτήτων, η μεγαλύτερη ομάδα είναι οι Σέρβοι, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζονται. Πρόσφατα πέρασα τέσσερις ημέρες στο Κοσσυφοπέδιο και μπορώ να καταθέσω ότι δεν τίθεται θέμα προστασίας των Σέρβων στο Κοσσυφοπέδιο»,  λέει ο Ποπόφ.

Το αν θα ανταμειφθεί το Κόσοβο, όλα αυτά θα γίνουν γνωστά στις 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς .

Είπε ότι οι εκτιμήσεις είναι ότι το Κοσσυφοπέδιο θα έχει 29 προς 33 ψήφους και χρειάζονται 31 για να μπουν στο Συμβούλιο της Ευρώπης , οπότε, όπως είπε, «όλα είναι στα άκρα».

«Πολλά διακυβεύονται»

drag45fghh

Και ο Ντράγκισα Μιγιάτσιτς, συντονιστής της Εθνικής Συνέλευσης για την ΕΕ για το Κεφάλαιο 35, εκτιμά για το «Blic» ότι η είσοδος του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν είναι βέβαιη και ότι όλα δείχνουν ένα στενό αποτέλεσμα και ότι το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο.

«Εάν η υποψηφιότητα του Κοσσυφοπεδίου συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη της Επιτροπής Υπουργών, αυτό θα σημαίνει ότι υπάρχουν αρκετές ψήφοι για ένταξη. Υπάρχουν πολλές χώρες που εξαρτούν την είσοδο από την ίδρυση ZSO, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, αλλά και άλλες. Ακόμη και πρόσφατα, ο Γερμανός πρέσβης στην Πρίστινα δήλωσε ότι η ZSO είναι προϋπόθεση για να γίνει το Κοσσυφοπέδιο μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης – υπενθυμίζει ο Μιγιάτσιτς.

Προσθέτει ότι διακυβεύονται πολλά αυτές τις μέρες και ότι το αποτέλεσμα μπορεί να πάει είτε προς μία ή την άλλη πλευρά.

«Οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου μπορούν να κάνουν μια κίνηση για να στείλουν επιστολή στο Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με τον βαθμό συμμόρφωσης του Καταστατικού του ZSO με το Σύνταγμα του Κοσσυφοπεδίου προκειμένου να ικανοποιήσουν μέρος της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, εάν δεν υπάρξει καθόλου υποδοχή στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης της Επιτροπής Υπουργών, νομίζω ότι οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου θα εγκαταλείψουν αυτή την κίνηση» – λέει ο Μιγιάτσιτς.

Την αβεβαιότητα επισήμανε και ο Μίροσλαβ Στογιάνοβιτς, ο οποίος είπε ότι είναι προβληματικό πώς θα συμπεριφερθούν οι χώρες που ρητά δεν αναγνωρίζουν το Κοσσυφοπέδιο, επειδή υπάρχει «ένα είδος διπλωματικής εξισορρόπησης και τεχνάσματος που είναι αρκετά διττό».

Για να σώσουν το πρόσωπό τους μπροστά στην κοινή γνώμη τους, ορισμένες από αυτές τις χώρες καταφεύγουν σε μια παραλλαγή που είναι νόμιμη αλλά όχι πάντα τιμητική, δηλαδή με αποχή, αλλά στην ψηφοφορία μετριούνται οι ψήφοι «υπέρ» και «κατά».

Αυτή είναι η περίπτωση που ανακοίνωσε η Ελλάδα, η οποία λέει ότι δεν θα αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο, αλλά ο υπουργός Εξωτερικών της λέει ότι θα απόσχουν από αυτήν την ψηφοφορία – είπε ο Στογιάνοβιτς στο «Kosovo Online».

Τι είπε η Μπακογιάννη;

ntor234877%CF%83

Η Μπακογιάννη είπε ότι για να επιτευχθεί θετική γνώμη, χρειάστηκε μια αποστολή 300 ημερών στην Πρίστινα, τη Βόρεια Μιτρόβιτσα και τις Βρυξέλλες, μια ομάδα εξειδικευμένων δικηγόρων και δεκάδες συναντήσεις με κυβερνήσεις, πρεσβευτές, εκπροσώπους της Σερβίας, εκπροσώπους της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ,μη κυβερνητικές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.

«Κανένας υποψήφιος μέλος δεν κλήθηκε ποτέ να προβεί σε τόσες πολλές μεταρρυθμίσεις πριν παρουσιαστεί η έκθεση προς συζήτηση και αυτός είναι πιθανώς ο λόγος για τον οποίο το 83 τοις εκατό των βουλευτών ψήφισαν υπέρ της έκθεσής μου», είπε η Μπακογιάννη

Επανέλαβε ότι δεν έδωσε θέση για το κράτος του Κοσσυφοπεδίου στην έκθεση, εξηγώντας ότι εάν υπήρχε απόφαση για το καθεστώς του Κοσσυφοπεδίου, δεν θα αναλάμβανε μια τέτοια έκθεση, επειδή η θέση της συμπίπτει με τη θέση της χώρας της,  δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, καταλήγει η σερβική Blic.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ