Στο Νίγηρα, Ρώσοι στρατιώτες μπήκαν στην αμερικανική αεροπορική βάση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στρατιωτική χούντα που κυβερνά τη χώρα της Δυτικής Αφρικής είχε δώσει εντολή στις Ηνωμένες Πολιτείες να αποσύρουν τους χιλιάδες στρατιώτες τους που σταθμεύουν στον Νίγηρα.

Ρώσοι στρατιώτες έχουν εισέλθει σε αεροπορική βάση στον Νίγηρα που μέχρι τώρα κατείχαν αμερικανικά στρατεύματα.

Η επιχείρηση, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ακολουθεί το αίτημα της στρατιωτικής χούντας του Νιαμέι προς την Ουάσιγκτον να αποσύρει τους περίπου 1.000 άνδρες της από τη χώρα της Σαχελίας, ένα πρώην φιλοδυτικό προπύργιο που ανατράπηκε από το πραξικόπημα το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο.

Ο αξιωματούχος της άμυνα των ΗΠΑ είπε ότι οι ρωσικές δυνάμεις δεν αναμειγνύονται με τις αμερικανικές δυνάμεις, αλλά χρησιμοποιούν υπόστεγο στην αεροπορική βάση 101, δίπλα στο διεθνές αεροδρόμιο Diori Hamani στο Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα.

Το πραξικόπημα και η θέση του Νίγηρα

Μέχρι το περσινό πραξικόπημα, ο Νίγηρας ήταν βασικός εταίρος στον αγώνα της Ουάσιγκτον κατά των ανταρτών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια άλλους.

«Η κατάσταση δεν είναι εξαιρετική, αλλά βραχυπρόθεσμα είναι διαχειρίσιμη», δήλωσε ο αξιωματούχος στο Reuters.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατασκεύασαν την αεροπορική βάση 201 στον κεντρικό Νίγηρα με κόστος άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.

Από το 2018, έχει χρησιμοποιηθεί για να χτυπήσει μαχητές από το Ισλαμικό Κράτος και τη θυγατρική της Αλ Κάιντα, Τζαμάατ Νουσράτ αλ-Ισλάμ ουαλ Μουσουλμάν (JNIM) με οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Η συνάντηση στο Νιαμέι

Η κίνηση του Νίγηρα να ζητήσει την απομάκρυνση των αμερικανικών στρατευμάτων ήρθε μετά από μια συνάντηση στο Νιαμέι στα μέσα Μαρτίου, όταν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της άφιξης ρωσικών δυνάμεων και αναφορές ότι το Ιράν αναζητά πρώτες ύλες στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ουρανίου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους αναγκάστηκαν να μετακινήσουν στρατεύματα από πολλές αφρικανικές χώρες μετά από πραξικοπήματα που έφεραν στην εξουσία ομάδες που θέλουν να αποστασιοποιηθούν από τις δυτικές κυβερνήσεις.

Οι ΗΠΑ εγκαταλείπουν επίσης το Τσαντ

Εκτός από την επικείμενη αναχώρηση από τον Νίγηρα, τα αμερικανικά στρατεύματα έχουν επίσης εγκαταλείψει το Τσαντ τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι γαλλικές δυνάμεις έχουν εκδιωχθεί από το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις με τα αφρικανικά έθνη, παρουσιάζοντας τη Μόσχα ως μια χώρα χωρίς αποικιακές αποσκευές στην ήπειρο.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ