Έσβησε αθορυβα μια σπουδαία ελληνίδα ηθοποιος που εκανε τεραστιες επιτυχίες στον κινηματογράφο, το θέατρο αλλα και την τηλεοραση, η Αννα Παναγιωτοπουλου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

·
Άννα Παναγιωτοπούλου καλό σου ταξίδι παρόλο που μέσα από το έργο σου δεν πρόκειται να φύγεις ποτέ!

Αυτή η μπλαζέ αφέλεια σε συνδυασμό με το black χιούμορ σου, ήτανε ο εκρηκτικός συνδυασμός που τα σάρωνε όλα! Ήσουν το χαμόγελο μου, η θετική ενέργεια και το ευχάριστο διάλειμμα στην παιδική μου ηλικία, όταν στηνόμουν μπροστά στην ασπρόμαυρη τηλεόραση για να δω το «Μαντάμ Σουσού»…

Μετά ήρθε η ιδιωτική τηλεόραση, έγχρωμη πια τηλεόραση και δεν υπήρχε περίπτωση να χάσω ούτε μισό επεισόδιο από τις «Τρεις Χάριτες»… Μετά μπήκαμε στην εφηβεία και μαθαίναμε απέξω τις ατάκες από το «Dolce Vita»… Και μετά μεγάλωσα… Και ήρθα και σε βρήκα… Και με αγκάλιασες με πολύ αγάπη και μου είπες πράγματα που δε νομίζω ότι εύκολα θα έλεγες αλλού… Και συνεργαστήκαμε στον «Τραγουδοπαραμυθόκοσμο»…

Και μοιραστήκαμε ιστορίες… Και γελάσαμε πολύ… Εδώ μία στιγμή στο στούντιο από την ηχογράφηση! Λένε πως όταν οι άνθρωποι φεύγουν το μεγάλο Σάββατο έχουν πολύ καλή ψυχή και πάνε κατευθείαν Παράδεισο! Καλό Παράδεισο!

ANNA ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (1947-2024)

“Εφυγε”σήμερα η μεγάλη ηθοποιός Αννα Παναγιωτοπούλου.
Η Άννα Παναγιωτοπούλου γεννήθηκε στην Κυψέλη στις 30 Ιουλίου 1947. Μεγάλωσε σε μία οικογένεια που δεν είχε σχέση με την υποκριτική, αλλά η ίδια από νωρίς εξέφρασε την επιθυμία της να γίνει ηθοποιός. Οι γονείς της όμως, ήταν αρνητικοί σε αυτό και έτσι την προέτρεψαν να εκμεταλλευτεί μια υποτροφία που είχε και να πάει για σπουδές στην Ελβετία. Εκείνη, ωστόσο, «έφαγε τα λεφτά» όπως είχε αναφέρει με χιουμοριστική διάθεση σε συνέντευξη και γύρισε πίσω για να κυνηγήσει το όνειρό της, δίνοντας εξετάσεις στο Εθνικό, από όπου και αποφοίτησε.
Εκεί γνωρίστηκε με τον Σταμάτη Φασούλη και μαζί, στις αρχές του ‘70 ίδρυσαν το Ελεύθερο Θέατρο, το οποίο το 1980 μετονομάστηκε σε Ελεύθερη Σκηνή. Η πρώτη τους μεγάλη επιτυχία ήταν το 1976 στο θέατρο τους Αλσους Παγκρατίου “Το τραμ το τελευταιο” .Ακολούθησαν οι επιθεωρήσεις «Και συ χτενίζεσαι» «Αναντάμ Παπαντάμ», «Της Ελλάδας το κάγκελο», «Αλλαγή και απάνω τούρλα», «Ψεκάστε, Ψηφίστε, Τελειώσατε» κ.ά. μέχρι και το 1985 που έκλεισε αυτός ο σημαντικός για την καριέρα της κύκλος. Την περίοδο 1986-1987 μεταμορφώνεται σε Σουσού Παναγιώτου για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Μαντάμ Σουσού», η οποία προβλήθηκε στην ΕΡΤ γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία. Αντίστοιχη επιτυχία γνώρισαν και οι σειρές που έκανε στη συνέχεια, ανάμεσα τους «Οι τρεις χάριτες», το «Ντόλτσε βίτα» κ.ά Στην πολύχρονη καριέρα της πρωταγωνίστησε σε πολλές θεατρικές παραστάσεις, όπως «Το έκτο πάτωμα», «Το γλυκό πουλί της νιότης», «Τι είδε ο Γιαπωνέζος», «Η θεία από το Σικάγο», «Χάρολντ και Μωντ», «Annie», «Chicago» κ.ά. Παράλληλα ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας στις ταινίες «Safe sex», «Το κλάμα βγήκε από τον παράδεισο», «Οξυγόνο», «Φτάσαμε» και «Αυστηρώς Κατάλληλο». Η Άννα Παναγιωτοπούλου ασχολήθηκε επίσης με το ραδιόφωνο, τη διασκευή και μετάφραση θεατρικών έργων, ενώ έγραφε κείμενα για τη ραδιοφωνική εκπομπή «Εδώ Λιλιπούπολη»
Άλλες σειρές που έχει εμφανιστεί, είναι οι: «Αγρίμια Ελληνικό διήγημα», «Φρουτοπία», «Χάι Ροκ», «η Ελίζα και οι άλλοι» και «Το δις εξαμαρτείν» και «Επτά Θανάσιμες Πεθερές».
Εκτός από ηθοποιός, η Άννα Παναγιωτοπούλου είχε αναλάβει και ρόλο παρουσιάστριας. Στη διάρκεια της τηλεοπτικής σεζόν 2003-2004, συμπαρουσίαζε μαζί με τον Φώτη Σεργουλόπουλο, τον Χρήστο Ευθυμίου, τον Μένιο Σακελλαρόπουλο, τον Κλέονα Γρηγοριάδη και την Ματθίλδη Μαγγίρα, το τηλεπαιχνίδι «Το show των εκατομμυρίων», το οποίο έκανε πρεμιέρα τον Οκτώβριο του 2003 από το MEGA.

Σε συνέντευξη που είχε δώσει πριν πέντε χρόνια, είχε αναφερθεί στον γάμο που έκανε σε ηλικία 20 ετών, αλλά και στον γιο της, που επίσης παντρεύτηκε μικρός. «Ο γιος μου παντρεύτηκε μόλις τελείωσε το Πολυτεχνείο. Με ρώτησε, τι λες εσύ, δεν θα πω τη λέξη γιατί δεν περνά στην τηλεόραση…” «Η αναγνωρισιμότητα είναι ένα πρόβλημα. Ο γιος μου είχε ντραπεί πάρα πολύ γιατί με φωνάζανε “Σου Σου”. Και εμένα με ενοχλούσε πολύ» είχε δηλώσει.
Πρώτος από τους συνεργάτες και φίλους της, την αποχαιρέτησε στα social media ο Σταμάτης Κραουνάκης. Σε μια ανάρτηση το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου που έκανε στο Facebook, ο συνθέτης έγραψε «Έφυγε η Άννα» και επισύναψε ένα βίντεο από παράσταση της ηθοποιού στο Ηρώδειο, από το 2008.
Με τη σειρά του, ο Σπύρος Μπιμπίλας ανέβασε μια κοινή τους φωτογραφία και έγραψε για την αείμνηστη ηθοποιό: «Αντίο ΑΝΝΑ. Σπουδαία κυρία του θεάτρου μας. Άννα του Ελεύθερου θεάτρου που άλλαξε την επιθεώρηση και την ματιά μας. Αννα της Ελεύθερης Σκηνής και των σπουδαίων ρόλων. Αννα της ανεπανάληπτης Μαντάμ Σουσούς όπου είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί της.. Αννα των τριών Χαρίτων που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.. Καλό ταξίδι.. Σ’ ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο Θέατρο και στο κοινό μας»

Καλό ταξίδι Άννα Παναγιωτοπούλου…
Το 2018 στην παρουσίαση του ημερολογίου των “σουσούδων” ήταν η τελευταία φορά που την είδα…
Συνεργαστήκαμε πρώτη φορά το 1999 όταν μου πρότεινε να γράψω τη μουσική στο έργο “Η Ήρα και το παγώνι” στο Θέατρο Βρετάνια ένα έργο που αγάπησε πολύ η Άννα και ήταν εξαιρετική στον σπουδαίο αυτό δραματικό ρόλο…
Θα της είμαι πάντα ευγνώμων γιατί μέσα από αυτή τη δουλειά που είχε πολλά τραγούδια είχα την τύχη να γνωρίσω και να συνεργαστώ με την Μαριανίνα Κριεζή που έγραψε τους στίχους, αλλά και με τον Παπαμιχαήλ, τον Χρυσομάλλη….
Θυμάμαι τις μέρες του σεισμού που τις περνούσαμε στο σπίτι της στον Λυκαβηττό και κάναμε εκεί πρόβες γιατί έλεγε ότι είναι βράχος κι έχουμε ασφάλεια…
Πολλά ξενύχτια εκείνη την εποχή και στο αγαπημένο της “Μαντείο” στη Δελφών…
Έπειτα στο σήριαλ του Mega “Φάε τη σοκολάτα σου” που παίξαμε μαζί… μιλάμε για πολύ γέλιο…
Θυμάμαι ήταν μία σκηνή όλο παρεξηγήσεις σ΄ένα τραπέζι που την γυρίζαμε ώρες..δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε από τα γέλια…
Και μετά όταν έπαιξα το 2011 την Μαντάμ Σουσού στο ΚΘΒΕ που ήρθε Θεσσαλονίκη να με δει και ήταν τόσο συγκινητική…
κι άλλα πολλά…
τι να πω…. λυπάμαι πολύ… αντίο…

Ήταν η μαντάμ Σουσού. Η Όλγα Χαρίτου. Η Χριστίνα Μαρκάτου. Η κυρά Λαυρεντία. Η κακια πεθερά. Η κουτσομπόλα που αναρωτιόταν ποια πήγε και άπλωσε τα ρούχα στην ταράτσα…
Ήταν η ΑΝΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ. 👏🏼
Κι ήταν υπέροχη!! 🕊️

Η Παναγιωτοπουλου μπορεί να σημάδεψε γενιές και γενιές Ελλήνων ως μια από τις Τρεις Χάριτες – σειρά που άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικής τηλεόρασης- αλλά η ερμηνεία της ως Μαντάμ Σουσου μαζί με τον Θανάση Παπαγεωργιου στα μέσα της δεκαετιας του 80 είναι μια από τις πλέον συγκλονιστικές ερμηνείες στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης.

Η Παναγιωτοπουλου τον σατυρικό και κάπως αφελή χαρακτήρα που είχε σκιαγραφήσει ο Ψαθάς τον εκτόξευσε κυριολεκτικά σε μια απόλυτα αναγνωρίσιμη περσόνα, έδωσε υπόσταση στα ματαιοδοξία του ελληνικού μικροαστισμού, στο μεταπολεμικό Greek dream και στην ελπίδα της κοινωνικης κινητικότητας μέσα από το ψέμα και το δήθεν πλούτο μέσα από μια ερμηνεία σπαραξικάρδια που ερχόταν μέσα από το κωμικό της αστείρευτο ταλέντο.

Ο λασπωμένος « Μπυθουλας» απετελεσε ένα φανταστικό τοπόσημο που είχε όμως τεραστιες σημασιολογικές και όχι μόνο έννοιες και προεκτάσεις. Τεράστια ηθοποιός, τεράστιο ταλέντο, μοναδική φωνή , μια κλάση μόνη της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ