Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, για την Επιχείρηση «Ασπίδες» στον Κόλπο του Άντεν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κραυγή αγωνίας από τον επιχειρησιακό διοικητή της ευρωπαϊκής ναυτικής δύναμης, αντιναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, για την Επιχείρηση «Ασπίδες» στον Κόλπο του Άντεν. Σύμφωνα με το Spiegel, προειδοποιεί ότι τα εμπορικά πλοία κινδυνεύουν στην Ερυθρά Θάλασσα, καθώς ο στόλος των συμμάχων στην περιοχή μειούται και δεν ενισχύεται.

Στο εμπιστευτικό του μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ο Έλληνας διοικητής υπερτονίζει ότι πολύ λίγα κράτη στέλνουν πολεμικά πλοία και δεν μπορεί πλέον να εκπληρώσει την αποστολή του.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, μετά την απόσυρση της γερμανικής φρεγάτας «Hessen» την περασμένη εβδομάδα, ο αντιναύαρχος Γρυπάρης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς μόλις 3 πολεμικά σκάφη θα έχει στην διάθεσή του τους επόμενους μήνες για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις των Χούθι.

Από την έναρξη της Eπιχείρησης «Ασπίδες» στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, τα πολεμικά πλοία συνόδευσαν 96 εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα. Δώδεκα drones καταρρίφθηκαν από τους Χούθι και ένας πύραυλος εξουδετερώθηκε από την αεράμυνα των πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τον Έλληνα διοικητή, στα τέλη Απριλίου οι Χούθι κατάφεραν για πρώτη φορά να μπλοκάρουν την αεράμυνα των πλοίων της ΕΕ με ένα σμήνος μη επανδρωμένων αεροσκαφών και να καταστρέψουν ένα εμπορικό πλοίο.

Για τους επόμενους μήνες ο αντιναύαρχος Γρυπάρης προέβλεψε μια καθόλου αισιόδοξη εικόνα. Μετά την αναχώρηση της φρεγάτας «Hessen» στα τέλη Απριλίου θα διαθέτει έναν μικρό στόλο και θα μπορεί να συνοδεύσει το πολύ 4 εμπορικά πλοία την ημέρα μέσω του στενού Bab al-Mandab, ανοιχτά των ακτών της Υεμένης.

Για την αποστολή του χρειάζεται τουλάχιστον 10 πολεμικά σκάφη ενώ η αεροπορική υποστήριξη από ένα drone ή ένα αεροσκάφος ναυτικής αναγνώρισης είναι επίσης απαραίτητη.

Πηγή φωτό: EUNAVFOR Operation ASPIDES

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ