Οι μυστηριώδεις ‘ρωγμές του εδάφους’ αναστατώνουν τους κατοίκους της Λιβύης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Μυστηριώδεις ρωγμές εδάφους εμφανίστηκαν στην περιοχή αλ Σουμπάια», γράφει το αραβικό δημοσίευμα.

Μία ακόμη μυστηριώδης ρωγμή του εδάφους παρουσιάστηκε στη δυτική περιοχή της Λιβύης, μετά από μια άλλη περίπτωση που εντοπίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, και δεν έχει εκδοθεί ακόμη επίσημη εξήγηση για την αιτία αυτού του φαινομένου.

Οι νέες ρωγμές του εδάφους ανακαλύφθηκαν στην περιοχή  Μπιρ Ατζάτζ , που βρίσκεται 70 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Οι περιπολίες της Αγροτικής Αστυνομίας κατέγραψαν δεδομένα σχετικά με αυτές τις ρωγμές, μία από τις οποίες εκτείνεται σε μήκος 800 μέτρων, με βάθη που κυμαίνονται μεταξύ περίπου ενός και τριών μέτρων ενώ υπάρχουν εκτιμήσεις για ρωγμές μεγαλύτερου βάθους που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι.

Αυτή η είδηση ​​προκάλεσε κατάσταση φόβου στον κόσμο, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Λιβύης που κυκλοφορούν μαρτυρίες από το Μαρόκο μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε την επαρχία Αλ Χάουζ εκεί τον Σεπτέμβριο του 2023, προκαλώντας το θάνατο περίπου 3.000 ανθρώπων.

Εκείνη την εποχή, οι αναφορές των μέσων ενημέρωσης έκαναν λόγο για την εμφάνιση τεράστιων κρατήρων σε χωριά στο Μαρόκο που έφτασαν σε βάθος 60 μέτρων, τις οποίες οι γεωλόγοι συνέδεσαν εκείνη την εποχή με την κίνηση των πλακών στο τεκτονικό στρώμα, επισημαίνοντας παρόμοια περιστατικά που συνόδευσαν τον καταστροφικό σεισμό της Τουρκίας και κάλεσαν τα λιβυκά πανεπιστήμια και επιστημονικά ερευνητικά κέντρα να μελετήσουν το φαινόμενο και να προειδοποιήσουν έγκαιρα για τον κίνδυνο σεισμών.

Εδώ, ο γεωφυσικός μηχανικός Χακίμ αλ Μασαλάτι επισημαίνει ότι η δυτική περιοχή περιέχει το μεγαλύτερο ρήγμα της χώρας, το «ρήγμα Aziziya» με μήκος περίπου 300 χιλιομέτρων, γεγονός που την καθιστά ευάλωτη σε γεωλογικές καταστροφές και σεισμούς, που δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακριβή επιστημονικό τρόπο.

Το ρήγμα εκτείνεται στις περιοχές νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας, Τρίπολη, και περιλαμβάνει την περιοχή Al-Subaia, όπου εμφανίστηκαν μυστηριώδεις ρωγμές εδάφους, που θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις ρωγμές ως αποτέλεσμα της κίνησης των πλακών

Ενώ μια άλλη αφήγηση αποδίδει την αιτία αυτών των ρωγμών σε πλημμύρες, σύμφωνα με τον συγγραφέα που ειδικεύεται στις κλιματικές υποθέσεις, Μαμπρούκ αλ  Φάχρι ο οποίος επεσήμανε ότι πολύ μεγάλες ποσότητες βροχής έπεσαν στην περιοχή των δυτικών οροσειρών, γεγονός που οδήγησε στο νερό να τρέχει μέσα από τις κοιλάδες της και ρέει προς τις χαμηλές περιοχές.

Η ισχυρή ορμή του νερού προς τη θάλασσα προκάλεσε ανοίγματα και ρωγμές στο έδαφος στην περιοχή Qatis, που βρίσκεται στη ζωντανή κοιλάδα, ανατολικά της πόλης Bir al-Ghanam και βόρεια της πόλης Kikla, με διαφορετικά μήκη, βάθη και αποστάσεις, σύμφωνα με τον αλ Φάχρι, γράφουν τα τοπικά media.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ