Τα αδήλωτα όπλα στη χώρα μας αγγίζουν το ένα εκατομμύριο

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις Αρχές το γεγονός ότι η χώρα έχει «πλημμυρίσει» με εκατομμύρια όπλα, αρκετά εκ των οποίων είναι αδήλωτα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως η Αστυνομία εκτιμά ότι ένα στα δύο όπλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι αδήλωτο και κατά συνέπεια παράνομο.

Τα περισσότερα προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων και διακινούνται ανά την επικράτεια και κυρίως στην Αθήνα και στην Κρήτη, ενώ υπολογίζεται ότι τα αδήλωτα όπλα στη χώρα μας αγγίζουν το ένα εκατομμύριο, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κυνηγετικές καραμπίνες.

Πώς εκδίδεται η άδεια κατοχής καραμπίνας

Η άδεια κατοχής κυνηγετικού όπλου εκδίδεται από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής όπου διαμένει ο ενδιαφερόμενος και ισχύει για χρονικό διάστημα 10 ετών. Ακολούθως απαιτείται ανανέωση.

Για να βγάλει κάποιος άδεια καραμπίνας χρειάζεται πέραν της αστυνομικής ταυτότητας, πιστοποιητικό από ψυχίατρο και παθολόγο. Όταν προσκομιστούν τα απαιτούμενα έγγραφα, το Αστυνομικό Τμήμα εκδίδει το πιστοποιητικό ποινικού μητρώου τύπου Α για τον ενδιαφερόμενο, έπειτα εκδίδεται η Άδεια Αγοράς Κυνηγετικού Όπλου και αφού την παραλάβει ο ενδιαφερόμενος, δύναται να αγοράσει όπλο, νομίμως. Αφού αγοραστεί το όπλο, το παραλαμβάνει και το πάει μαζί με όλα τα έγγραφα πίσω στο Αστυνομικό Τμήμα για να υποβάλει:

α. Δύο φωτογραφίες,

β. Την Άδεια Αγοράς Κυνηγετικού Όπλου,

γ. Το Τιμολόγιο Αγοράς του Κυνηγετικού Όπλου (ή – σε περίπτωση που το όπλο αγοράστηκε μεταχειρισμένο – σχετική Υπεύθυνη Δήλωση του Πωλητή με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής και την προηγούμενη Άδεια Κατοχής του όπλου),

δ. Παράβολο των 3 ευρώ το οποίο πληρώνουμε και εκτυπώνουμε (ή επιδεικνύουμε την πληρωμή online).

Μετά από λίγες ημέρες παραλαμβάνει από το Αστυνομικό Τμήμα την άδεια. Δεν απαιτείται ιατρικό πιστοποιητικό και αντίγραφο ποινικού μητρώου για τη χορήγηση άδειας κατοχής κυνηγετικού όπλου, μονάχα εάν ο ενδιαφερόμενος έχει εφοδιασθεί με άδεια κατοχής άλλου κυνηγετικού όπλου και δεν έχει παρέλθει τριετία από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας αυτής.

Τι ισχύει για τα πιστόλια

Στον αντίποδα, η κατάσταση με τα πιστόλια, τα όπλα χειρός δηλαδή στα οποία η θαλάμη είναι ενσωματωμένη στην κάννη, είναι διαφορετική.

Τέτοιου είδους όπλα χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε εγκληματικές και τρομοκρατικές ενέργειες και οι δράστες τα προμηθεύονται από κυκλώματα, που τα φέρνουν κυρίως από τη Σερβία, το Κόσοβο, την Τουρκία, την Αλβανία και τη Βουλγαρία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως τον τελευταίο καιρό λαθρέμποροι τα εισάγουν και από τις αποθήκες υλικού που χρησιμοποιούνται για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Ουκρανία.

Τα νόμιμα και δηλωμένα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην χώρα μας είναι το γεγονός ότι το έτος 2021 κατασχέθηκαν συνολικά 5.005 πιστόλια, 1.509 κυνηγετικές καραμπίνες και 206 πολεμικά τυφέκια.

Στον αντίποδα οι δηλωμένες καραμπίνες ανέρχονται σε κάτι λιγότερο από ένα εκατομμύριο και τα πιστόλια λίγο πάνω από τις 5.000, συμπεριλαμβανομένων αυτών που έχουν δηλωθεί από τη Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ