Τα Γερμανικά ΜΜΕ μιλούν για “Στρατόπεδο συγκέντρωσης” εννοώντας μια γιγαντιαία ιταλική φυλακή στην Αλβανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μετά το ερευνητικό ρεπορτάζ του ιταλικού μέσου Rai3, το οποίο έριξε φως σε μια ασαφή και αδιαφανή συμφωνία μεταξύ του Έντι Ράμα και της Ιταλίδας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι για τη στέγαση των προσφύγων που κατευθύνονται προς την Ιταλία στους καταυλισμούς που θα δημιουργηθούν στη Λέζα, έχουμε τώρα τα γερμανικά media- γράφει αλβανικό δημοσίευμα.

Μάλιστα,  υπάρχουν αναφορές για την αδιαφανή συμφωνία, η οποία σύμφωνα με τη γερμανική έκθεση ARD παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις που προβλέπουν τη μεταχείριση των προσφύγων.

Στο ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ γίνεται σαφές ότι ο Έντι Ράμα έδωσε στην Ιταλία εξωεδαφικότητα εντός της Αλβανίας, όπου το ιταλικό κράτος ξεκίνησε την κατασκευή των λεγόμενων προσφυγικών καταυλισμών, αλλά στην πραγματικότητα, όπως αναφέρει το ARD, δεν είναι τίποτα άλλο από στρατόπεδα συγκέντρωσης ή Ανοιχτές Φυλακές.

«Το πρώτο εξωεδαφικό κατάλυμα της ΕΕ για πρόσφυγες θα ανοίξει σε λίγες εβδομάδες: ένας ιταλικός προσφυγικός καταυλισμός σε αλβανικό έδαφος. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανησυχούν», ξεκινά το συνοπτικό χρονικό της ειδησεογραφικής έκδοσης Tagesschau.

Η μόνη πληροφορία από την Tereza Florio, μια ακτιβίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει επαφή με άτομα που έχουν απομονωθεί στο εσωτερικό, που ξεκινούν βίντεο με απόπειρες αυτοκτονίας, το φαγητό που καταναλώνουν και την υπερβολική βία από τις ιταλικές αρχές επιβολής του νόμου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, θα σταλούν στην Αλβανία, χώρα εκτός ΕΕ, σύμφωνα με συμφωνία μεταξύ Ράμα και Μελόνι.

Ο Διευθυντής του λιμανιού του Σεντζίν, Σαντέρ Μαράσι, λέει ότι τα έργα που έχουν ξεκινήσει δεν εμποδίζουν το έργο του λιμανιού. Εκφράζεται ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες, «αυτά είναι θέματα που ξέρει καλύτερα η κυβέρνηση» αλλά χαίρεται που, όπως λέει, «οι Αλβανοί είναι λαός με μεγάλη καρδιά και θα βοηθήσουν την Ιταλία»…

Οι κάτοικοι του χωριού επίσης δεν γνωρίζουν τίποτα για το τι συμβαίνει μέσα στο εργοτάξιο, αλλά λένε ότι δεν νιώθουν φόβο αφού τους είπαν ότι ο φράχτης θα έχει ύψος 8 μέτρα και θα είναι αδύνατο να ξεφύγει κανείς…

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης χτίζεται μέσα σε μια πρώην στρατιωτική ζώνη, γι’ αυτό και απαγορεύονται οι βιντεοσκοπήσεις και η είσοδος.

Ο Έλτον Λάσκα, τοπικός δικηγόρος που είναι κατά της συμφωνίας, εξηγεί ότι όλα είναι αντισυνταγματικά και όπως κάθε κρατούμενος θα προσπαθήσει να δραπετεύσει προς την ΕΕ όπου έχουν το στόχο και μετά θα υπάρξουν προβλήματα. Προσπάθησε να το σταματήσει μέσω του συνταγματικού δικαστηρίου, αλλά χωρίς επιτυχία.

Η ιταλική φυλακή θα έχει ιταλική διοίκηση και προσωπικό και εντός αυτής θα λειτουργούν οι ιταλικοί νόμοι.

Ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης λοιπόν, μια γιγάντια ιταλική φυλακή σε αλβανικό έδαφος.

Δεν είναι γνωστό πόσα χρήματα θα κερδίσει η Αλβανία ή θα λάβει ο Ράμα μια εύκολη επιτάχυνση στην ευρωπαϊκή ένταξη; Απόλυτη σιωπή από την αλβανική κυβέρνηση αλλά και από την ιταλική κυβέρνηση.

Ποιος θα ελέγξει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των απομονωμένων εκεί;

Σε προσπάθειες να λάβουμε προφορική, γραπτή ή συνέντευξη από τις ιταλικές αρχές, λάβαμε μόνο σιωπή.

Η Tereza Florio πιστεύει ότι όσο δεν υπάρχει διαφάνεια ή πρόσβαση των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων εντός των δομών, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα θα γίνονται σεβαστά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκφράσει καμία αντίρρηση για αυτή τη συμφωνία, επισημαίνει η αλβανική syri.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ