Στο «μικροσκόπιο της Ουάσινγκτον» η περιοδεία του Κινέζου προέδρου στην Ευρώπη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγγ και η σύζυγός του, Πενγκ Λιγιουάν, κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο Ορλί σε μια διήμερη επίσημη επίσκεψη» AFP

Ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα την πρώτη του ευρωπαϊκή περιοδεία από το 2019, η οποία περιλαμβάνει τρεις χώρες, υπό το φως των ευρωπαϊκών διαφωνιών σχετικά με τον μηχανισμό αντιμετώπισης της ανερχόμενης δύναμης του Πεκίνου και την όξυνση του αμερικανο-κινεζικού ανταγωνισμού.

Αυτή η επίσκεψη πραγματοποιείται στο πλαίσιο της μείωσης των πωλήσεων των ευρωπαϊκών αυτοκινητοβιομηχανιών μπροστά στα επιδοτούμενα από το κράτος κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Η περιοδεία του Σι θα παρακολουθείται σιωπηλά και εκ του σύνεγγυς από την Ουάσιγκτον, αναζητώντας σημάδια μείωσης της ευρωπαϊκής υποστήριξης για τους στόχους της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, τη στιγμή που στην Ευρώπη επικρατεί μια κατάσταση αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της αμερικανικής υποστήριξης προς τους ευρωπαίους συμμάχους.

Ανησυχία για το κινεζο-ρωσικό εμπόριο

Ευρωπαίοι διπλωμάτες προειδοποιούν για την παρουσία Κινέζων κατασκόπων στα ευρωπαϊκά σύνορα, τη στιγμή που αυξάνονται οι ανησυχίες για τη συνέχιση του αμυντικού εμπορίου μεταξύ Κίνας και Ρωσίας, κάτι που σύμφωνα με τους αναλυτές θα παρατείνει τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.

Η Ευρώπη και η Κίνα έχουν ισχυρές οικονομικές σχέσεις, με το εμπόριο μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας να υπολογίζεται σε περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ την ημέρα και ο Σι φαίνεται αποφασισμένος να ανοικοδομήσει και να εμβαθύνει τις σχέσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες μετά την πτώση τους, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Πρώτα στο Παρίσι, μετά Σερβία και Ουγγαρία

xi jiping kinagbes

Ο πρώτος σταθμός ήταν στη Γαλλία, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

 Ο Κινέζος Πρόεδρος θα μεταβεί επίσης στη Σερβία και την Ουγγαρία, που θεωρούνται φίλοι της Κίνας και κοντά στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, και έχουν λάβει τεράστιες κινεζικές επενδύσεις.

 Οι παρατηρητές περίμεναν ότι το κλίμα θα ήταν θερμότερος κατά τη δεύτερη φάση της ευρωπαϊκής περιοδείας του Σι Τζινπίνγκ.

 Στον φάκελο της Ουκρανίας, η Κίνα έχει δεσμευτεί για ουδετερότητα, αλλά αρνήθηκε να περιγράψει την εκτεταμένη ρωσική επίθεση στη γείτονά της ως εισβολή.

Ο Σι Τζινπίνγκ παραμένει κοντά στη Μόσχα

 Οι ειδικοί πιστεύουν ότι, παρά την επιθυμία του Σι Τζινπίνγκ να ξαναρχίσει την επικοινωνία και να εμβαθύνει τις σχέσεις με την Ευρώπη για να δημιουργήσει μια ισορροπία, λόγω των εντάσεων με την Ουάσιγκτον, ωστόσο, είναι απίθανο ο Τζινπίνγκ να εγκαταλείψει την προσέγγισή του με τη Μόσχα, η οποία έχει αυξηθεί στον απόηχο της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Για το Παρίσι, το οποίο φέτος τιμά την 60ή επέτειο από τη σύναψη διμερών διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο, ο πόλεμος στην Ουκρανία θα είναι το κύριο θέμα και οι κινεζικές αρχές επιβεβαιώνουν επίσημα την ουδέτερη θέση τους σχετικά με τη ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία, αλλά έχουν υποβληθεί σε δυτική κριτική λόγω της αποφυγής τους να καταδικάσουν αυτήν την επίθεση.

 Οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών γνώρισαν μια αξιοσημείωτη προσέγγιση τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω με την αναμενόμενη επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κίνα τον Μάιο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε τη σημασία της υιοθέτησης «δίκαιων κανόνων για όλους» στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ του Πεκίνου και των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όταν υποδέχτηκε τον Κινέζο Πρόεδρο, παρουσία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

«Το μέλλον της ηπείρου μας θα εξαρτηθεί ξεκάθαρα από την ικανότητά μας να συνεχίσουμε την ανάπτυξη των σχέσεων μας με την Κίνα με ισορροπημένο τρόπο», τονίζοντας ότι «ο συντονισμός με την Κίνα σχετικά με τις μεγάλες κρίσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή είναι απολύτως κρίσιμος».

Ειρήνη και ασφάλεια

Η Φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κοινό συμφέρον για την ειρήνη και την ασφάλεια», τονίζοντας την «αποφασιστικότητά τους να σταματήσουν τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και να επιφέρουν βιώσιμη ειρήνη, που θα δείξει ότι η συνεργασία μας αποδίδει καρπούς», δήλωσε, αναφερόμενη στην «πρόκληση» του πυρήνα της «οικονομικής σχέσης» μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση της «στρατηγικής συνεργασίας» μεταξύ της χώρας του και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τονίζοντας: «Ως δύο μεγάλες παγκόσμιες δυνάμεις, η Κίνα και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να παραμείνουν εταίροι, να συνεχιστεί ο διάλογος και η συνεργασία με εμβάθυνση της στρατηγικής επικοινωνίας και την αμοιβαία ενίσχυση της στρατηγικής εμπιστοσύνης.

(Διεθνή πρακτορεία)

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ