Λιβύη: Η Τζόρτζια Μελόνι συναντάται στη Βεγγάζη με τον Χαλίφα Χάφταρ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι προσγειώθηκε σήμερα στη Βεγγάζη, την πρωτεύουσα της ανατολικής λιβυκής περιοχής της Κυρηναϊκής, όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, αρχηγό του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού (NLA), γράφουν τα ιταλικά media.

Με τον 80χρονο Λίβυο «στρατάρχη» (τον υψηλότερο στρατιωτικό βαθμό, ισοδύναμο με στρατηγό πέντε αστέρων), η Μελόνι θα πρέπει να μιλήσει για τη σημασία της προώθησης της πολιτικής διαδικασίας, της διατήρησης της ενότητας των λιβυκών θεσμών και της εργασίας για τέλος στην παρουσία ξένων δυνάμεων στο λιβυκό έδαφος.

Η Ιταλία, όπως επισημαίνουν οι ιταλικές πηγές, επιθυμεί να είναι παρούσα σε όλη τη Λιβύη και να συνεργαστεί με όλους τους διαφορετικούς Λίβυους παράγοντες: μια δέσμευση που δεν είναι καινούργια και η οποία βλέπει επίσης την παρουσία του γενικού προξενείου στη Βεγγάζη, που άνοιξε ξανά το 2021 (η πρώτη που άνοιξε ξανά μετά την κατάπαυση του πυρός του Οκτωβρίου 2020).

 Επιπλέον, ο στρατηγός Χάφταρ είχε ήδη συναντήσει τη Μελόνι στο Ανάκτορο Κίτζι  στις 3 Μαΐου 2023.

Με τον Χάφταρ, ο οποίος τον Απρίλιο του 2019 επιχείρησε να κατακτήσει την Τρίπολη με τη βία, προκαλώντας εμφύλια σύγκρουση που έληξε με την κατάπαυση του πυρός τον Οκτώβριο του 2020, η Μελόνι θα συζητήσει επίσης την ανοικοδόμηση της πόλης Ντέρνα, που επλήγη τον Σεπτέμβριο του 2023 από μια καταστροφική πλημμύρα, υπενθυμίζοντας την άμεση δέσμευση της Ιταλίας, μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πολιτικής Προστασίας και της ανθρωπιστικής βοήθειας, και υπογραμμίζοντας πώς ο ιταλικός επιχειρηματικός κόσμος μπορεί να προσφέρει πολύτιμες δεξιότητες για τη δραστηριότητα ανασυγκρότησης.

Τον περασμένο Απρίλιο, στις 22 Απριλίου, ο Ιταλός πρεσβευτής στη Λιβύη, Τζιανλούκα Αλμπερίνι, συνοδευόμενος από τον γενικό πρόξενο στη Βεγγάζη , Φραντσέσκο Σαβέριο Ντε Λουίτζι, είχε κάνει απολογισμό «των προσπαθειών ανοικοδόμησης των περιοχών που επλήγησαν από τον κυκλώνα Ντάνιελ» με τον διευθυντή του Ταμείου Ανοικοδόμησης , Μπελκγάσεμ Χάφταρ, ένας από τους γιους του Λίβυου στρατηγού.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ντέρνα, μια πόλη στη βορειοανατολική Λιβύη που υπέστη σοβαρές ζημιές από τις πλημμύρες μετά το πέρασμα της υποτροπικής καταιγίδας Ντάνιελ.

%CE%B7%CE%B1%CF%86%CF%83%CF%84%CE%B1 34

Φωτό από τη συνάντηση του Χαλίφα Χάφταρ στη Ρώμη με την Τζόρτζια Μελόνι το Μάιο του 2023

Σύμφωνα με τη σελίδα στο Facebook του Ταμείου Ανασυγκρότησης, ο γιος του στρατηγού Χάφταρ είχε «επαινέσει τον ηγετικό ρόλο της Ιταλικής Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του τυφώνα Ντάνιελ, μέσω της σημαντικής συνεισφοράς της στην υποστήριξη των επιχειρήσεων διάσωσης και της βοήθειας στα θύματα της καταστροφής».

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μεταξύ της ιταλικής αντιπροσωπείας και του Μπελγκάσεμ, συνεχίζει το σημείωμα που κυκλοφόρησε από το Libyan Fund, «ο ρόλος των ιταλικών εταιρειών και δεξιοτήτων που ειδικεύονται στους τομείς ανακατασκευής και συντήρησης, για παράδειγμα, αλλά όχι μόνο, στη συντήρηση της γέφυρας Wadi al Kuf και την αποκατάσταση αρχαιολογικών κτιρίων στις πόλεις Sousse, Shahat και άλλες περιοχές που επηρεάζονται από τη στρατηγική του Ταμείου».

Χώρος δόθηκε επίσης στην πιθανή «συνεργασία με την ιταλική πλευρά στους τομείς της εκπαίδευσης ιατρικού, τεχνικού και συμβουλευτικού προσωπικού και σε άλλες στρατηγικές ανάπτυξης ανθρώπινου κεφαλαίου που το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης επιδιώκει να εφαρμόσει σύμφωνα με το καθιερωμένο σχέδιο».

Συζητήθηκε επίσης η εφαρμογή της Συνθήκης Φιλίας, Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ Ιταλίας και Λιβύης που υπογράφηκε στη Βεγγάζη στις 30 Αυγούστου 2008, ιδίως όσον αφορά την κατασκευή του λεγόμενου αυτοκινητόδρομου ειρήνης, με στόχο τη σύνδεση της ανατολικής και της δυτικής Λιβύης, από το πέρασμα Musaid με την Αίγυπτο έως το πέρασμα Ras Jedir με την Τυνησία, ένα έργο που ορίζεται ως «στρατηγικού ενδιαφέροντος για τους πολίτες».

Στις 24 Απριλίου, ο πρέσβης  Αλμπερίνι και ο πρόξενος Ντε Λουίτζι έγιναν δεκτοί για πρώτη φορά από τον στρατηγό Χάφταρ αυτοπροσώπως.

Σύμφωνα με σημείωμα της γενικής διοίκησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, ο Λίβυος πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης είχε καλωσορίσει την ιταλική αντιπροσωπεία «εκφράζοντας χειροκροτήματα για αυτήν την επίσκεψη» και υπογραμμίζοντας «την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας που χαρακτηρίζουν τη Λιβύη και την Ιταλία».

Τα μέρη, συνεχίζει το δελτίο Τύπου, είχαν «συζητήσει την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό τομέα, καθώς και τη συμβολή ιταλικών εταιρειών που ειδικεύονται στον τομέα της ανασυγκρότησης που βρίσκεται σε εξέλιξη σε διάφορες πόλεις και περιοχές της Λιβύης».

Επίσης, έγινε λόγος για «τη σημασία του συντονισμού και της κοινής συνεργασίας για τη μείωση του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση».

Στις 4 Μαΐου, ο αρχηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού δέχθηκε τον Ιταλό διπλωμάτη Νίκολα Ορλάντο, πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Λιβύη, μαζί με την αντιπροσωπεία του στο αρχηγείο στο Ar Rajma, κοντά στη Βεγγάζη.

Κατά τη συνάντηση, σύμφωνα με σημείωμα που δημοσίευσε ο LNA, συζητήθηκαν οι τελευταίες εθνικές και περιφερειακές εξελίξεις.

«Ο πρέσβης εξήρε τον ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων στην προώθηση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και τη σημαντική συμβολή τους στη μείωση της παράνομης μετανάστευσης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ο Χάφταρ, από την πλευρά του, είχε υπογραμμίσει «τη σημασία της υποστήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην πολιτική διαδικασία, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές, για την επίτευξη διαρκούς σταθερότητας» στη Λιβύη.

Ο Ιταλός διπλωμάτης, ο οποίος στο παρελθόν υπηρέτησε ως ειδικός απεσταλμένος της Ιταλίας στη Λιβύη και νούμερο δύο στην πρεσβεία στην Τρίπολη, διορίστηκε επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΕΕ στη Λιβύη τον Απρίλιο του 2023.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ