Έρχονται τεραστιες αυξησεις στον καφέ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαθιά το χέρι στην τσέπη θα χρειαστεί να βάζουν στο εξής οι λάτρεις του καφέ, καθώς πρόκειται να καταγραφούν μεγάλες αυξήσεις, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, τις οποίες οι επιχειρηματίες του κλάδου αδυνατούν να απορροφήσουν.

Η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων μετατρέπεται με την πάροδο του χρόνου σε μικρή…πολυτέλεια, αφού όχι μόνο στα καταστήματα εστίασης, αλλά και στα ράφια του σούπερ μάρκετ θα υπάρξουν σημαντικές ανατιμήσεις, την ώρα που η γενικευμένη ακρίβεια «γονατίζει» τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με έρευνα του OPEN, τον Ιανουάριο του 2024 η τιμή για την γνωστή ποικιλία καφέ Robusta ανερχόταν στα 2.689 δολάρια ο τόνος, ενώ το φετινό Μάιο η αύξηση υπολογίζεται στο 50% και αγγίζει τα 4.500 δολάρια ο τόνος. Την ανιούσα αναμένεται να πάρουν οι τιμές και στα σούπερ μάρκετ αλλά και στις καφετέριες. Ως εκ τούτου, δεν αποκλείεται για έναν εσπρέσσο που σήμερα πληρώνουμε περίπου 2,30, να πληρώνουμε το επόμενο διάστημα ακόμα και 3 ευρώ!

«Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις»

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης καφέ, Αναστάσιος Γιαγκόγλου οι ανοδικές τάσεις στην τιμή του καφέ άρχισαν λόγω της λειψυδρίας του Βιετνάμ, της δεύτερης παραγωγού χώρας σε καφέ στον κόσμο όπου καλλιεργεί και εξάγει την ποικιλία Robusta. «Μέχρι στιγμής η ποικιλία αυτή κατέγραψε άνοδο της τάξεως του 50%. Οπότε καταλαβαίνετε ότι αυτό έχει συμπαρασύρει και την τιμή της arabica», επεσήμανε και κατέληξε:

«Το σίγουρο είναι ότι εάν θα συνεχιστεί αυτή τη κατάσταση εκ των πραγμάτων μετά το Πάσχα θα προβούμε και εμείς σε ανατιμήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ