Αντιπερισπασμός Κασσελάκη στην επίσκεψη Ράμα στην Αθήνα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται ακόμη με τον προκλητικό Αλβανό πρωθυπουργό για τον χώρο συγκέντρωσης

 Περισσότερους δασκάλους και σχολεία για να διδάσκονται την ελληνική γλώσσα, ζήτησαν οι Έλληνες ομογενείς από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανο Κασσελάκη

ΜΗΝΥΜΑ προς τον Έντι Ράμα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που υπέκυψε στις προκλητικές απαιτήσεις του Αλβανού πρωθυπουργού συνιστά η αιφνιδιαστική επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στα χωριά της ομογένειας στη Βόρεια Ήπειρο.

Πρόκειται για μια αποφασιστική κίνηση με την οποία δείχνει έμπρακτα τη στήριξη στην ομογένεια, που υφίσταται διώξεις από το καθεστώς Ράμα.

Η περιοδεία Κασσελάκη στη Βόρεια Ήπειρο αιφνιδίασε το Μαξίμου, το οποίο είναι υπόλογο για τις υπόγειες συνεννοήσεις με τον Έντι Ράμα, που οργανώνει την Κυριακή συγκέντρωση στην Αθήνα.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν ξεκάθαρος μιλώντας σε μειονοτικά χωριά στη διάρκεια της περιοδείας του.

«Βασικό μήνυμα για μας, γιατί και εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η πρωτοβουλία του Στέφανου Κασσελάκη έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία το αλβανικό καθεστώς επιχειρεί να αρπάξει τις περιουσίες των Ελλήνων στη Βόρεια Ήπειρο και να τους εξαναγκάσει να φύγουν από τον τόπο τους.

Δέσμευση Κασσελάκη
Συνάντηση με τον πρόεδρο της «ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ» Βασίλειο Κάγιο και τον Γενικό Γραμματέα Δημήτρη Μαλιούκη πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, κατά την επίσκεψή του στον μειονοτικό δήμο Δρόπολης. Κατά την συνάντηση, ο Στέφανος Κασσελάκης ενημερώθηκε από την ηγεσία της «ΔΕΕΕΜ – ΟΜΟΝΟΙΑ» για θέματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα και τον σεβασμό των δικαιωμάτων της. Από πλευράς του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισήμανε τη δέσμευσή του για την παροχή κάθε δυνατής στήριξης στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα, χωρίς κομματικές λογικές και σκοπιμότητες. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξέφρασε τη στήριξή του στην προώθηση των ελληνοαλβανικών σχέσεων και υπογράμμισε τη σημασία που έχει η ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία ξεπάγωσε το 2018-2019 με τη δυναμική που δημιουργήθηκε από τη Συμφωνία των Πρεσπών.  Τόνισε, ωστόσο, ότι ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ΕΕΜ αποτελεί βασικό κριτήριο για να προχωρήσει αυτή η προοπτική, όπως κατοχυρώθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου τον Ιούνιο 2019, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Προσέθεσε, ότι η στάση του αλβανικού κράτους στην υπόθεση Μπελέρη, η μη προώθηση του νόμου για τα περιουσιακά δικαιώματα και η μη κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού υπονομεύουν αυτήν την προοπτική, όπως και τις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Σε σχολεία
Στις Βουλιαράτες της Αλβανίας βρέθηκε χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει σε εγκάρδιο κλίμα με τις τοπικές αρχές, τους δασκάλους και τους μαθητές του ελληνικού μειονοτικού σχολείου.
Στη συνάντηση με τους δασκάλους του σχολείου και τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής, Ζήσο Λούτσιο, κύριο αντικείμενο συζήτησης ήταν οι δυσκολίες στη λειτουργία των μειονοτικών σχολείων, η ανάγκη στήριξης από την ελληνική πολιτεία αλλά και η φυγή των νέων από τα χωριά της περιοχής. «Ενώ διδάσκουμε ελληνική γεωγραφία, δεν έχουμε χάρτη γεωγραφίας» ήταν η χαρακτηριστική φράση του κ. Λούτσιου, που ενημέρωσε παράλληλα ότι στο μειονοτικό σχολείο έχει πλέον εισαχθεί και η διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να είναι ξεκομμένη η ελληνική μειονοτική παιδεία.

«Βασικό ζήτημα για μας, γιατί κι εγώ είμαι παιδί της ομογένειας και καταλαβαίνω τη σημασία του ελληνισμού απανταχού της υφηλίου, είναι να στηρίξουμε την παιδεία στην ελληνική εθνική μειονότητα, για να μπορέσει να διατηρηθεί το υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να έχετε κι εσείς ανταπόκριση από την ελληνική πολιτεία όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις», τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Επισήμανε πως η αξιωματική αντιπολίτευση στηρίζει τη μειονότητα, ενώ συνεχάρη ιδιαίτερα τους δασκάλους για το λειτούργημα που επιτελούν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κρατάτε την καρδιά του ελληνισμού δυνατή».

Ο Στέφανος Κασσελάκης συζήτησε επί ώρα σε εγκάρδιο κλίμα και με τους μαθητές του σχολείου, ρωτώντας τους για τα όνειρά τους και τον επαγγελματικό τους προσανατολισμό, ενώ τους κάλεσε να τον επισκεφτούν στην Αθήνα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενημερώθηκε αργότερα σε εκκλησία της περιοχής για τις διαδικασίες αναζήτησης, εκταφής και ταυτοποίησης των Ελλήνων πεσόντων κατά τη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου. Με την ευκαιρία της παρουσίασης ανακτηθέντων οστών πεσόντα του ’40, ο Στ. Κασσελάκης τόνισε την ανάγκη για ειρήνη, αναφερόμενος και στις δραματικές εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «εκτός από πόσο υπερήφανος είμαι για τη χώρα μας, πρέπει να θυμόμαστε όλοι την ανάγκη για ειρήνη στην περιοχή μας και ειρήνη στην Παλαιστίνη».

Συνάντηση με τον δήμαρχο
Θέματα που αφορούν την Ελληνική Εθνική Μειονότητα, καθώς και οι πτυχές της ενίσχυσης της συνεργασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, ιδίως σε θέματα πολιτικής προστασίας, εκπαίδευσης και οικονομικής ανάπτυξης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη με τον δήμαρχο του μειονοτικού δήμου Δρόπολης κ. Δημήτρη Τόλη και τα μέλη της δημοτικής Αρχής.
Ο Στ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε τον δήμαρχο και τα μέλη της Δημοτικής Αρχής για την αμέριστη στήριξη του σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, περιηγήθηκε στο χωριό Γεωργουτσάτι όπου και συναντήθηκε με φορείς και μέλη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ KONTRA NEWS 10 5 2024 scaled

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ