Stephen Bryen: Η αποτυχία του σχεδίου του ΝΑΤΟ να καταλάβει την Κριμαία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Στίβεν Μπράιαν – πρώην Βοηθός Αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ,  σε άρθρο του στην ιστοσελίδα αναλύσεων, EconVue, αναφέρει την αποτυχία του σχεδίου του ΝΑΤΟ στην κατάληψη της Κριμαίας.

Στο αποκαλυπτικό κείμενο του Μπράιαν αναφέρονται τα ρωσικά media.

Γράφει ο πρώην Αμερικανός αξιωματούχος:

Πριν από ένα χρόνο, αν ρωτούσατε κανέναν στο ΝΑΤΟ ή στο Πεντάγωνο, θα σας έλεγαν ότι η Ουκρανία ήταν έτοιμη να κερδίσει τον πόλεμο της εναντίον της Ρωσίας.

 Τα έθνη του ΝΑΤΟ πέρασαν μήνες εξοπλίζοντας και εκπαιδεύοντας δώδεκα ουκρανικές ταξιαρχίες, τις καλύτερες από τις καλύτερές τους, για να σπάσουν το ασφυκτικό της Ρωσίας στη νότια περιοχή της Ουκρανίας, γνωστή ως Ζαπορίζια.

Το σχέδιο ήταν να απομονωθούν οι ρωσικές δυνάμεις από την Κριμαία, αφήνοντας μόνο τη γέφυρα του στενού του Κερτς για να συνδέσει τη Ρωσία με τη χερσόνησο.

 Αυτό θα ακολουθούσε ένα έξυπνο σχέδιο του ΝΑΤΟ να καταστρέψει κατόπιν τη γέφυρα, τοποθετώντας την Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία από τη Ρωσία ενώ θα ανακτούσε τα λιμάνια στην Αζοφική Θάλασσα.

Η επίθεση αντιμετωπίστηκε εκτενώς από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

  • %CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B2%CE%B5%CE%BD 45%CF%84%CF%85%CE%B8

Τα σενάρια επίθεσης δοκιμάστηκαν χρησιμοποιώντας τις πιο προηγμένες προσομοιώσεις υπολογιστή.

Στις ταξιαρχίες που εκπαιδεύτηκαν από το ΝΑΤΟ δόθηκαν τα καλύτερα όπλα, συμπεριλαμβανομένων κορυφαίων αρμάτων μάχης Leopard και αμερικανικών οχημάτων Bradley Infantry Fighting.

Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ παρείχαν πληροφορίες για την τελευταία στιγμή, αιωρώντας ραντάρ και κατασκοπευτικά αεροπλάνα πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα ικανά να παρακολουθούν την εξέλιξη της μάχης και να συντονίζουν στόχους για το πυροβολικό και τις ρουκέτες της Ουκρανίας.

 Μερικά από τα πιο προηγμένα όπλα της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένου του HIMARS, ήταν τοποθετημένα για να χτυπήσουν ρωσικές θέσεις διοίκησης και θέσεις εμπροσθοφυλακής.

Η ουκρανική επίθεση είχε κάποια αρχική πρόοδο, αλλά στη συνέχεια άρχισε να σταματά. Οι Ουκρανοί έριξαν περισσότερους άνδρες και περισσότερο εξοπλισμό στη μάχη, αλλά στο τέλος της ημέρας (εκτός από κάποια μικρά κέρδη), οι Ουκρανοί δεν ξεπέρασαν ποτέ πραγματικά το πρώτο μέρος της γραμμής Σουροβίκιν.

 Οι άμυνες του Σουροβίκιν επινοήθηκαν από τον Σεργκέι Σουροβίκιν, έναν Ρώσο στρατηγό που είχε τη διοίκηση της νότιας περιοχής εκείνη την εποχή.

 

Παρά το γεγονός ότι έχασαν χιλιάδες άνδρες, κατέλαβαν μόνο ένα χωριό, το Robotyne. Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου , η Ουκρανία έχασε 66.000 άνδρες (σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν) και περισσότερα από 7.000 κομμάτια εξοπλισμού στην ουκρανική αντεπίθεση (Ιούνιος-Σεπτέμβριος 2023). Δεν έχουμε πληροφορίες για ρωσικές απώλειες.

%CE%B3%CE%B5%CF%81%CE%B1%CF%83 45%CF%83%CE%B3%CE%B758

Πούτιν, Σόιγκου και Γκερασίμοφ στη στρατιωτική άσκηση Vostok-2022 στη ρωσική Άπω Ανατολή, Σεπτέμβριος 2022

Τα πιο προηγμένα όπλα του ΝΑΤΟ μπλοκαρίστηκαν από ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών καμικάζι και των ναρκών που παραδίδονται από τον αέρα.

Ενώ η Δύση μπήκε στην επίθεση με μια αναμφισβήτητα αρνητική, μάλλον εξευτελιστική εικόνα του ρωσικού στρατού, το αποτέλεσμα υπονόμευσε αυτές τις θλιβερές υποθέσεις. Τα όποια προβλήματα είχε ο ρωσικός στρατός στην πρώτη φάση του πολέμου, λίγο πολύ, διορθώθηκαν μέχρι τον Ιούνιο. Με καλύτερους ηγέτες και διοικητές πεδίου, και ενημερωμένο εξοπλισμό και τακτικές, οι Ρώσοι σταμάτησαν την επίθεση που επινόησε το ΝΑΤΟ.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο, η μεγάλη ουκρανική επίθεση ακυρώθηκε. Η κάρτα χορού αναποδογύρισε.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ