Το «εντόπιο» μάτι των τουρκικών UCAV: Ένα ζήτημα δισεκατομμυρίων δολαρίων

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένας από τους τομείς στους οποίους η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη επιρροή τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα η αμυντική βιομηχανία.

 Αν και οι εξελίξεις στον τομέα συζητούνται κυρίως ως προς τις στρατιωτικές-πολιτικές επιπτώσεις, η οικονομική διάσταση του νομίσματος είναι επίσης εξαιρετικά πολύτιμη.

Οι ειδήσεις που ακούμε συχνά αυτές τις μέρες με τίτλους «εντόπια κάμερα για UCAV» έχουν παρόμοιο αποτέλεσμα.

Στην πραγματικότητα, τα συστήματα που αναφέρονται είναι οι ηλεκτρο-οπτικές δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροχημάτων που δίνουν τη δυνατότητα ανίχνευσης, αναγνώρισης και παρακολούθησης στόχων σε πολύ μεγάλη εμβέλεια και μεγάλο υψόμετρο.

Η αγορά αυτών των συστημάτων από την Τουρκία από τον Καναδά για πολλά χρόνια, τα επακόλουθα εμπάργκο και, τελικά, η εισαγωγή αυτών των προϊόντων σε τοπικό/εθνικό επίπεδο είναι όλες οι πτυχές της διαδικασίας.

Ωστόσο, το θέμα έχει και οικονομική διάσταση. Γιατί τα συστήματα που αναφέρονται είναι προϊόντα που απαιτούνται σε μεγάλες ποσότητες και για τα οποία η Τουρκία πληρώνει συνολικά πολλά χρήματα για την Αμυντική Βιομηχανία.

Σύμφωνα με τον ερευνητή Ανίλ Σαχίν, μιλάμε για περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια

Είναι πράγματι μεγάλος ο προϋπολογισμός.

Ο κατάλογος παραγγελιών για επιθετικά UAV είναι μακρύς

anka 3 ggps

Anka 3

Ο Σαχίν αναφέρει ότι η Τουρκία έχει παράγει σχεδόν 800 UCAV μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες που αντικατοπτρίζονται σε ανοιχτές πηγές, και λέει ότι τα ηλεκτροοπτικά συστήματα που απαιτούνται αγοράζονται γενικά από τον Καναδά.

«Ας υποθέσουμε ότι παρασχέθηκαν 600 ηλεκτρο-οπτικά συστήματα για περίπου 800 UCAV που παράγονται… Αυτό αντιστοιχεί σε προϋπολογισμό περίπου 700-800 εκατομμυρίων δολαρίων», λέει ο Σαχίν.

Στη συνέχεια, αναφέρει ότι οι γραμμές παραγωγής UCAV της Τουρκίας και το βιβλίο παραγγελιών είναι γεμάτο πλήρως και ότι ο εν λόγω όγκος προϋπολογισμού θα ανέλθει φυσικά στο επίπεδο των δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε αυτό το σημείο, το ASELFLIR-500 που υπογράφεται από την ASELSAN ξεχωρίζει επειδή λέγεται ότι αποδίδει περίπου 30 τοις εκατό καλύτερα από τον πλησιέστερο αντίπαλό του, το καναδικό ομόλογό του.

Ο Σαχίν θίγει επίσης αυτό το σημείο και υπογραμμίζει το κέρδος λέγοντας ότι μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού που διατίθεται για ηλεκτροοπτικά συστήματα θα παραμείνει στην Τουρκία.

%CF%84%CE%BF%CF%85 345%CE%B4%CF%89

Τα νέα συστήματα που αναπτύχθηκαν με εγχώριους και εθνικούς πόρους είναι εξαιρετικά επιτυχημένα στις δοκιμές.

Προϊόντα με εξαιρετικά υψηλή προστιθέμενη αξία

Είναι κρίσιμο τα ηλεκτροοπτικά συστήματα να παράγονται εγχώρια. Ωστόσο, ένα άλλο σημείο που δεν πρέπει να αγνοηθεί είναι η διάσταση των εξαγωγών. Τα τουρκικά UCAV πωλούνται σε όλο τον κόσμο, από την Ευρώπη μέχρι την Αφρική, από τη Νότια Αμερική μέχρι την Κεντρική Ασία.

Αυτά τα προϊόντα βρίσκονται στο επίκεντρο του ζητήματος των «εξαγωγών με υψηλή προστιθέμενη αξία», που είναι ένα από τα θέματα που ενδιαφέρει την Άγκυρα.

 Λέγεται ότι η αξία εξαγωγής των UCAV ανά κιλό είναι πάνω από 10 χιλιάδες δολάρια.

Ο Ανίλ Σαχίν λέει ότι τα ηλεκτρο-οπτικά συστήματα που παράγονται με εντόπια μέσα θα πρέπει επίσης να εξεταστούν από αυτή την οπτική.

Αν και σημειώνεται πρόοδος μέσω του Καναδά, η Τουρκία βρίσκεται στην πραγματικότητα σε σκληρό ανταγωνισμό με άλλες χώρες σε αυτόν τον τομέα.

Εκτός από τον Καναδά, εταιρείες όπως η US Teledyne FLIR, η γερμανική Hensoldt και η ιταλική Leonardo είναι εταιρείες που αναπτύσσουν σημαντικά προϊόντα στον τομέα των ηλεκτροοπτικών συστημάτων.

 «Προμηθευόμασταν επίσης τα προϊόντα των εταιρειών Teledyne και Hensoldt για ένα διάστημα. Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα προϊόντα στα δικά μας και τα εξάγαμε στο εξωτερικό.

 Ωστόσο, υπήρξαν στιγμές που υποβληθήκαμε σε εμπάργκο και από αυτές τις χώρες», είπε χαρακτηριστικά.

%CF%84%CE%BF%CF%85 1%CF%83%CE%B3%CF%83

Αν και η Türkiye προμηθεύονταν προϊόντα της γερμανικής Hensoldt, δεν υπάρχει ανάγκη για τέτοιες αγορές τη νέα περίοδο

“Τα καλύτερα έρχονται”

Σε αυτό το σημείο, ο Şahin τονίζει ότι η εποχή των ξένων ηλεκτρο-οπτικών καμερών στις πιο σημαντικές μη επανδρωμένες εναέριες πλατφόρμες της Τουρκίας έχει τελειώσει και ολοκληρώνει τα λόγια του ως εξής:

«Με το ASELFLIR-500, η ​​εποχή των ξένων ηλεκτρο-οπτικών καμερών για πλατφόρμες όπως οι Bayraktar TB2, ANKA, AKSUNGUR και Bayraktar TB3 έχει τελειώσει.

  Το ASELFLIR-500 χρησιμοποιείται επίσης στο επιθετικό UAV AKINCI.

Ωστόσο, η Τουρκία, από την άλλη πλευρά, συνεχίζει τις δραστηριότητές της για την ανάπτυξη ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων όπως το ASELFLIR-600.

Συνοψίζοντας τόνισε ότι «αναπτύσσονται, επιπλέον, πολύ περισσότερα ειδικά ηλεκτρο-οπτικά συστήματα που κοστίζουν εκατομμύρια δολάρια για πλατφόρμες όπως το KIZILELMA και το ANKA-3.

»Μερικά από αυτά θα χρησιμοποιηθούν επίσης στο Εθνικό Αεροσκάφος Μάχης KAAN. Συνοπτικά, το ASELFLIR-500 ήταν ένα σημείο καμπής.

Αποδείξαμε την ωριμότητά μας. Και οι χώρες που εφάρμοσαν το εμπάργκο έκαναν επίσης ένα βήμα πίσω σε αυτό το σημείο.

Τώρα, η Τουρκία θα εργαστεί επίσης για να πάρει το μερίδιο αγοράς των αντίπαλων χωρών, οι οποίες κάποτε έφτασαν σε ένα πολύ ευρύ δίκτυο πωλήσεων στον κόσμο με τα συστήματα που παράγει και εξάγει.

  Και νομίζω ότι θα ακούσουμε νέα για τις εξαγωγές που θα μας κάνουν να χαμογελάμε πιο συχνά την επόμενη περίοδο».

Trt Haber

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ