Σερρες: Αναβίωση της μάχης του θρυλικού Οχυρού Ρούπελ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, αλλά καταλαμβάνονται» ήταν η απάντηση του διοικητή του Ρούπελ, Α/νχη Γεώργιου Δουράτσου, στους Γερμανούς εισβολείς, η οποία εξακολουθεί να συγκινεί έως τις ημέρες μας, 83 χρόνια από τότε που οι γενναίοι υπερασπιστές του θρυλικού οχυρού αντιστάθηκαν με ηρωισμό και αυτοθυσία, κερδίζοντας τον σεβασμό του εχθρού και την αναγνώριση των συμμάχων.

Παρά το ανελέητο «σφυροκόπημα», μάλιστα, το οχυρό Ρούπελ δεν καταλήφθηκε από τον εχθρό και σήμερα, Κυριακή 12/5, στο ξακουστό αυτό οχυρό στον Δήμο Σιντικής στις Σέρρες «ζωντάνεψε» για μια ακόμη φορά η θρυλική ιστορία του, στο πλαίσιο της ετήσιου φεστιβάλ ιστορικής αναπαράστασης Β’ Π.Π. στην Ελλάδα, «ΡΟΥΠΕΛ 1941. Η ΑΝΑΒΙΩΣΗ», παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νίκου Δένδια, του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Γεώργιου Κωστίδη, των αρχών του τόπου, αλλά και πλήθους κόσμου, σκορπίζοντας δυνατές συγκινήσεις.

oxyro roupel serres anaviosiiioxyro roupel serres anaviosioxyro roupel serres anaviosii

Με τη χρήση εντυπωσιακών εφέ πυρών, εκρήξεων και αεροπορικών προσομοιώσεων, οι επισκέπτες έζησαν λεπτό προς λεπτό τη λυσσαλέα προσπάθεια των Γερμανών εισβολέων να καταλάβουν το απόρθητο οχυρό Ρούπελ, καθώς και την ηρωική αντίσταση των Ελλήνων υπερασπιστών του. Κατά τη διάρκεια, εξάλλου, της εκδήλωσης, αεροσκάφη της Αερολέσχης Σερρών πραγματοποιούσαν πτήσεις επάνω από το θρυλικό Ρούπελ, ενώ οι εθελοντές έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό.

oxyro roupel serres anaviosiiiiioxyro roupel serres anaviosiiii

Με την συγκεκριμένη εκδήλωση ολοκληρώθηκε πανηγυρικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σιντικής Σερρών για την 83η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών», η οποία ξεκίνησε στις 6 Απριλίου και περιλάμβανε 18 δράσεις. «Είναι μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη χαρά που σήμερα βρίσκομαι εδώ για να θυμηθούμε και να θυμίσουμε μια ιστορική στιγμή στην ιστορία της πατρίδας μας. Σε έναν τόπο που ο Ελληνικός στρατός υπεράσπισε για άλλη μια φορά την αξιοπρέπεια μας. Υπεράσπισε το απαραβίαστο των συνόρων μας», τόνισε στο χαιρετισμό του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ενώ έκανε μια ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της εποχής.

Κατόπιν, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι το υπουργείο και η ελληνική κυβέρνηση έκαναν δεκτό το αίτημα του Δήμου Σιντικής και του Δημάρχου Γιώργου Τάτσιου για την παραχώρηση των οχυρών στο Δήμο Σιντικής, υπογραμμίζοντας ότι τα οχυρά ανήκουν στην Ελληνική κοινωνία και η αξιοποίηση τους μπορεί να γίνει σε συνεργασία με τον Ελληνικό στρατό.

oxyro roupel serres anaviosiiiiii

Τιμώμενο πρόσωπο της φετινής εκδήλωσης ήταν ο Ανθυπολοχαγός Αναστάσιος Πορφύρης (1908-2000), Διοικητής Θ 9ου Λόχου του οχυρού Ρούπελ και επικεφαλής τμήματος εκκαθάρισης την περίοδο της γερμανικής επίθεσης, ενώ την εκδήλωση παρακολούθησε και η εγγονή του ήρωα Παύλου Μελά, Ναταλία Ιωαννίδη. Στο κεντρικό αναβιωτικό δρώμενο πήραν μέρος οι ομάδες ιστορικής αναβίωσης από την Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Κύπρο, την Ρουμανία και την Τσεχία.

Η εκδήλωση, η οποία αποτελεί κορυφαίο θεσμό της χώρας, ξεκίνησε το 2016 από τον Δήμο Σιντικής και το σωματείο «Στενωπός – Οχυρώσεις Μπέλλες & Αγκίστρου», τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και έχει την υποστήριξη της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Σερρών. Στόχος της εκδήλωσης είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας λαών και κρατών -ώστε να μη ξαναζήσει η ανθρωπότητα τη φρίκη του πολέμου- καθώς και η ανάδειξη του ιστορικού τουρισμού ή τουρισμού μνήμης στο βόρειο τμήμα των Σερρών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ