Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε το διχαστικό νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» μετά την τελική ανάγνωση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το γεωργιανό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα, σε τρίτη και τελευταία ανάγνωση το διχαστικό νομοσχέδιο που πυροδότησε εβδομάδες μαζικών διαδηλώσεων, με τους επικριτές να το θεωρούν απειλή για τις δημοκρατικές ελευθερίες και τις φιλοδοξίες της χώρας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το νομοσχέδιο απαιτεί από τα μέσα ενημέρωσης και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και άλλους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς να εγγραφούν ως «επιδιώκοντας τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης» εάν λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση λέει ότι το νομοσχέδιο είναι απαραίτητο για να σταματήσει αυτό που θεωρεί ως επιζήμια ξένη επιρροή στην πολιτική της χώρας και να αποτρέψει απροσδιόριστους ξένους παράγοντες να προσπαθήσουν να την αποσταθεροποιήσουν.

Η αντιπολίτευση κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως «ρωσικό νόμο», επειδή η Μόσχα χρησιμοποιεί παρόμοια νομοθεσία για να πατάξει τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, τους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και τους ακτιβιστές που επικρίνουν το Κρεμλίνο.

Μαζικές διαδηλώσεις κατά του νόμου τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σαρώσει τη χώρα του Νοτίου Καυκάσου των 3,7 εκατομμυρίων.

Το νομοσχέδιο είναι σχεδόν πανομοιότυπο με εκείνο που το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο πιέστηκε να αποσυρθεί πέρυσι μετά από διαδηλώσεις στους δρόμους. Νέες διαδηλώσεις συγκλονίζουν τη Γεωργία εδώ και εβδομάδες, με διαδηλωτές να έρχονται στα χέρια με την αστυνομία, η οποία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και κανόνια νερού για να διαλύσει τα πλήθη.

Η Πρόεδρος της Γεωργίας Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, η οποία βρίσκεται όλο και περισσότερο σε αντίθεση με το κυβερνών κόμμα, έχει δεσμευτεί να ασκήσει βέτο στον νόμο, αλλά το Γεωργιανό Όνειρο έχει επαρκή πλειοψηφία για να παρακάμψει το προεδρικό βέτο.

Καθώς οι νομοθέτες άρχισαν να συζητούν το νομοσχέδιο την Τρίτη, ένα μεγάλο πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθεί για άλλη μια φορά, με έντονη παρουσία αστυνομικών ΜΑΤ στο σημείο.

Το Σαββατοκύριακο, χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους της πρωτεύουσας της Γεωργίας, Τιφλίδα , και πολλοί παρέμειναν μπροστά από το κοινοβούλιο μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Μετά τη συζήτηση, 84 νομοθέτες από τους 116 που συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Τρίτης ψήφισαν υπέρ του νόμου και 30 ψήφισαν κατά. Τώρα θα σταλεί στην Πρόεδρο Ζουραμπισβίλι, και έχει 14 ημέρες για να ασκήσει βέτο ή να το εγκρίνει.

Δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ

«Ελπίζω ειλικρινά ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας θα ρίξει φως στις προθέσεις της, αλλά εάν θέλει να έρθει πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εάν θέλει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρέπει να σεβαστεί τις θεμελιώδεις αρχές του κράτους δικαίου και τις αρχές του δημοκρατία», – δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στη Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία της Κοπεγχάγης, όπως σημειώνουν οι “Georgian Times”.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ