Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία έστειλαν επιστολή στον Κούρτι: Η Πρίστινα δεν πληροί τις προϋποθέσεις για το Συμβούλιο της Ευρώπης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία απέστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, στην οποία επισημαίνουν ξεκάθαρα ότι η Πρίστινα δεν έχει εκπληρώσει τους όρους της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, θεωρώντας ότι δεν έχει γίνει ούτε ένα συγκεκριμένο βήμα προς τη συγκρότηση της Ένωσης των Σερβικών Δήμων- ZSO.

Οι τρεις χώρες καλούν τις αρχές στην Πρίστινα να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής του σχεδίου καταστατικού στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Δυστυχώς, τα βήματα που προτείνετε δεν επιλύουν την επείγουσα ανάγκη για συγκεκριμένα βήματα για την ίδρυση μιας Κοινότητας Δήμων με σερβική πλειοψηφία και κινδυνεύουν να υπονομεύσουν περαιτέρω τον διάλογο που ηγείται η Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρεται στην επιστολή που δημοσιεύουν η ‘Albanian Post’.

Επισημαίνουν ότι το σχέδιο καταστατικού που παρουσίασε ο ειδικός απεσταλμένος για το διάλογο μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινα, Μίροσλαβ Λάιτσακ, είναι ένα στέρεο μοντέλο για το πώς πρέπει να μοιάζει η ZSO.

«Πρώτον, το σχέδιο καταστατικού που παρουσίασε ο Ειδικός Εντεταλμένος για το Διάλογο Μίροσλαβ Λάιτσακ δεν είναι μια “πρόταση κυρίων”. Είναι ένα σταθερό μοντέλο, προσεκτικά κατασκευασμένο με τη βοήθεια Ευρωπαίων νομικών και ειδικών, με βάση την υπάρχουσα βέλτιστη πρακτική. Λάβετε υπόψη όλες τις κόκκινες γραμμές σας , συμπεριλαμβανομένου του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του νομικού πλαισίου. Για άλλη μια φορά, δεν θέλουμε να συγκριθεί σε καμία περίπτωση με τη Δημοκρατία της Σέρπσκα», λένε από την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η υποβολή του σχεδίου στους εκπροσώπους του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπως λένε, δεν θα αποτελούσε βήμα προόδου «γιατί η γνώμη τους δεν θα είναι νομικά δεσμευτική». Επισημαίνουν ότι πρόοδος μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την αποστολή αυτού του εγγράφου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Στην επιστολή αναφέρονται στην πρόταση Κούρτι να δημιουργηθεί νέο προσχέδιο, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν ούτε σκόπιμο ούτε εφαρμόσιμο.

«Η πρότασή σας να ετοιμαστεί ένα νέο σχέδιο σε συνεννόηση με τους νυν δημάρχους των βόρειων δήμων δεν είναι ούτε ενδεδειγμένη ούτε εφαρμόσιμη λόγω των σημερινών συνθηκών σε αυτούς τους δήμους.

Πρωθυπουργέ, ας είμαστε σαφείς: Υπάρχει πραγματικός κίνδυνος χωρίς αποφασιστική πρόοδο στην Κοινότητα, η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο της Ευρώπης δεν θα λάβει επαρκή υποστήριξη. Το να προχωρήσετε σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές που προτείνει η Quinta θα καταδείξει τη δέσμευσή σας στα δικαιώματα των μειονοτήτων, ενισχύοντας έτσι τη θέση του Κοσσυφοπεδίου και αναζωογονώντας το διάλογο που καθοδηγεί η ΕΕ», αναφέρεται στην επιστολή.

Η Ιταλία, η Γαλλία και η Γερμανία σημειώνουν ότι πιστεύουν ειλικρινά στην ηγεσία του Κούρτι και ότι θα πάρει τη σωστή απόφαση.

«Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσετε την επιτυχία της αίτησής σας. Οι ενέργειες και οι αποφάσεις σας αυτή την κρίσιμη στιγμή θα είναι καθοριστικές για τις φιλοδοξίες του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Η μπάλα είναι στο γήπεδο σας. Πιστεύουμε ειλικρινά στην ηγεσία σας», κατέληξε.

Politika

The Hellenic Information Team

  1. Δεν ντρέπονται οι Άθλιοι να ρίχνουν άκυρο στην Κυρία Μπακογιάννη ? Τα Γαϊδούρια σήκωσαν το ανάστημά τους μπροστά στην Τεράστια Κυρία και την εξέθεσαν ? Θα δείτε ρε σεις τι θα σας κάνει ” Πίσω έχει η Αχλάδα την Ουρά ” έτσι δεν είναι αξιότιμος Κυρία Θεοδώρα Μητσοτάκη – Μπακογιάννη ?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ