Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος μέσα στο επόμενο διάστημα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα είδαμε μία πτώση της χονδρικής αγοράς του ρεύματος περίπου 42%. Από 102,3 ευρώ/MWh που είχε την πρώτη του έτους, έφτασε στα 60,10 ευρώ/MWh στο τέλος Απριλίου. Αυτή η κλιμακωτή πτώση της χονδρικής μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του έτους πέρασε ατόφια και στην χρέωση της λιανικής τιμής του ρεύματος.

Τα πράγματα από εδώ και στο εξής μάλλον αλλάζουν, διότι για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου βλέπουμε να υπάρχει για πρώτη φορά μια ανοδική πορεία στην χονδρική αγορά του ρεύματος της τάξεως του 15% σε σχέση με την τιμή του Απριλίου. Συγκεκριμένα βλέπουμε μία μέση τιμή γύρω στα 70 ευρώ/MWh, ενώ τον Απρίλιο όπως αναφέρθηκε η τιμή έκλεισε στα 60,10 ευρώ/MWh.

Οι λόγοι που συνηγορούν στο ότι θα δούμε ανάλογη αύξηση και στα τιμολόγια ρεύματος από 1η Ιουνίου, δεν είναι μόνο η διαφαινόμενη αύξηση της τιμής εκκαθάρισης της χονδρικής του Μαΐου, αλλά και το ότι στους καλοκαιρινούς μήνες η ηλεκτρική ζήτηση αυξάνει κατακόρυφα, λόγω της μεγάλης χρήσης των κλιματιστικών. Επιπλέον η χονδρική αγορά του φυσικού αερίου αυξάνει, διότι αυξάνει και η ζήτηση του, λόγω της προγραμματισμένης πλήρωσης των δεξαμενών αποθήκευσης, για να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα πληρότητας τα αποθέματα ασφαλείας κατά την χειμερινή περίοδο.

Τέλος επειδή έχουν δημιουργηθεί διάφορες ταμειακές τρύπες πολλών εκατομμυρίων ευρώ, είτε λόγω του φαινομένου των ρευματοκλοπών, είτε του ειδικού ‘’κουμπαρά’’ για την λειτουργική ενίσχυση των εγγυημένων ‘’ταρίφων’’ των παραγωγών ΑΠΕ, λόγω της μη αποζημίωσης τους από τον Διαχειριστή για την υπερπαραγωγή πράσινων MWh που δεν εγχέονται στο δίκτυο, οι λιανικές τιμές θα προσαυξηθούν ανάλογα, μετακυλώντας αυτά τα ελλείματα στους καταναλωτές μέσω του ΕΤΜΕΑΡ και των Λοιπών Χρεώσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Εάν δεν αλλάξει κάτι σημαντικό επι τα χείρω, στις ήδη τεταμένες γεωπολιτικές αναταραχές που συμβαίνουν στο μέτωπο της Ουκρανίας , αλλά και της Μ. Ανατολής, η εκτίμηση είναι ότι η μέση τιμή της λιανικής στα ειδικά τιμολόγια από 10,5 λεπτά που ήταν 1η Μαΐου θα πλησιάσει τα 12 λεπτά.
Μία ορθή επιλογή για έναν καταναλωτή που έχει υψηλές καταναλώσεις θα ήταν ένα μπλε σταθερό εξάμηνης διάρκειας με τιμή χρέωσης κάτω από τα 9 λεπτά, που ήδη κάποιες εταιρίες τα προσφέρουν και από τέλος Φθινοπώρου βλέπουμε ξανά τον χάρτη τιμών.

Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Επιθεωρητής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ