Τούρκοι Βουλγαρίας: «Ήμασταν πολύ καλύτερα επί φασισμού και κομμουνισμού»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Την κατάσταση των Τούρκων που ζουν στη Βουλγαρία σήμερα αξιολόγησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πολιτισμού και Υπηρεσιών Τούρκων Βουλγαρίας, Ραφέτ Ουλοτούρκ.

Αναφέρθηκε στις επερχόμενες βουλγαρικές εκλογές,  την επιρροή στην πολιτική ζωή της χώρας, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η Βουλγαρία κυβερνάται από μια κυβέρνηση που ελέγχεται από τις ΗΠΑ, μίλησε και για τα δικαιώματα που ζητούν οι Τούρκοι στο βουλγαρικό κράτος.

– Θα μπορούσατε να δώσετε πληροφορίες για τη διαδικασία ίδρυσης και τις δραστηριότητες του Συλλόγου Πολιτισμού και Υπηρεσιών Τούρκων της Βουλγαρίας;

Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε το 2003 από τον καθηγητή  Χαγιάτι Ντουρμάζ. Έχουμε ανοίξει νέους δρόμους για τη σύνδεσή  μας με την Τουρκία από την ίδρυσή του.

Διότι ως σύλλογος προτείναμε για πρώτη φορά Τούρκο Πρόεδρο στη Βουλγαρία το 2011. Παράλληλα, κάναμε το Τουρκικό Παγκόσμιο Συνέδριο στη Σόφια. Πραγματοποιήσαμε έρευνα σε 13 χιλιάδες άτομα στη Βουλγαρία. Στην έρευνα των 49 ερωτήσεων, λάβαμε πολύ σημαντικά στοιχεία για τα προβλήματα και τις απαιτήσεις των Τούρκων που ζουν στη Βουλγαρία.

 Ένα άλλο αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι ο τουρκικός λαός στη Βουλγαρία δεν είναι ικανοποιημένος με το τουρκικό κόμμα.

 Ένα δεύτερο τουρκικό κόμμα ιδρύθηκε δύο μήνες αργότερα.

«Θέλετε να αντιστραφούν τα ονόματα των χωριών;» Το ερώτημα είχε μεγάλη απήχηση στη Βουλγαρία.

Αυτή την ερώτηση την είχε βάλει στο στόχαστρο το ρατσιστικό Κόμμα της Βουλγαρίας. Μόνο για αυτήν την έρευνα μιλούσαν σε όλη τη Βουλγαρία για 6 μήνες.

 Ως σύλλογος έχουμε έδρα την Κωνσταντινούπολη, αλλά γενικά η δουλειά μας αφορά τη Βουλγαρία και τον τουρκικό κόσμο.

Ξεκινήσαμε να δημοσιεύουμε την εφημερίδα BULTÜRK το 2004. Το Βουλγαρικό Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών (στην Τουρκία) ιδρύθηκε το 2013 και έχουμε εκδώσει 118 βιβλία από το κέντρο μας, με επίκεντρο τη Βουλγαρία και τον τουρκικό κόσμο.

– Ποια είναι η γενική κατάσταση των Τούρκων που ζουν στη Βουλγαρία;

Μετά τον Οθωμανορωσικό Πόλεμο 1877-1878, ως Βούλγαροι Τούρκοι, δεν κάναμε πολλά άλλα από το να μεταναστεύσουμε. Είχαμε καλή οργάνωση μέχρι το 1930. Οι πρώτες οργανώσεις του Τουράν μάλιστα ιδρύθηκαν στη Βουλγαρία.

Η πρώτη Ένωση Τούρκων Δασκάλων εκτός Τουρκίας ιδρύθηκε στη Βουλγαρία το 1906. Οι κοινωνιολόγοι δουλεύουν πολύ καλά στη Βουλγαρία.

 Αντίστοιχα, τα ονόματα των Τσιγγάνων άλλαξαν το 1960 και τα ονόματα των Πομάκων Τούρκων άλλαξαν το 1970. Χριστιανοί έγιναν επίσης οι Γκαγκαούζοι Τούρκοι, αφού πρώτα εκβουλγαρίστηκαν.

Και έχουν μπει στην υπηρεσία τους όσους μορφωμένους έχουν εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην Τουρκία. Γιατί, ως γραμματιζούμενοι, μπήκαμε σε μια διαδικασία πλήρους εξαφάνισης από το 1934 έως το 1945.

Επί Κομμουνισμού συνειδητοποιήσαμε ότι είμαστε Τούρκοι

Μετά τη μετάβαση στο κομμουνιστικό σύστημα ευνοηθήκαμε. Μας έφεραν καθηγητές, αναπληρωτές καθηγητές και ακαδημαϊκούς από το Αζερμπαϊτζάν το 1950.

Και αυτοί οι ακαδημαϊκοί έκαναν τέτοια δουλειά στη Βουλγαρία που μετά την έλευση των Τούρκων του Αζερμπαϊτζάν το 1950 και το 1960, μπήκαμε ξανά σε μια περίοδο διαφωτισμού και άνθησης.

Γιατί άρχισαν πάλι να μας ενσταλάζουν τον τουρκισμό. Μετά το 1960 εκδιώχθηκαν όλοι επειδή ήταν τουρκιστές. Με άλλα λόγια, αν υπάρχει ένα πνεύμα εθνικισμού στους Βούλγαρους Τούρκους σήμερα, τα αδέρφια μας από το Αζερμπαϊτζάν έχουν μεγάλη επιρροή σε αυτό.

«Όταν περάσαμε στη Δημοκρατία, όλα έγιναν χειρότερα»

Το 1984 τα ονόματα άλλαξαν εντελώς και τα ονόματα όσων ζούσαν στη Βουλγαρία έγιναν βουλγαρικά. Έσπασαν ακόμη και τις ταφόπλακες  (με τα τουρκικά ονόματα).

Όμως παρ’ όλα αυτά, το τουρκικό πνεύμα ζούσε ακόμα μέσα μας. Μετά το 1990, περάσαμε στη δημοκρατία, δυστυχώς όλα έγιναν χειρότερα.

Πάντα λέω ότι θέλω τα δικαιώματα που είχα κατά την κομμουνιστική περίοδο της δεκαετίας του 1950.

Γυρνάω κιόλας, θέλω τα δικαιώματά μου όπως επί φασιστικής περιόδου το 1930. Γιατί είχαμε τότε τουρκικά σχολεία. Όλα ήταν τούρκικα. Δεν γίνονται καν μαθήματα τουρκικών αυτή τη στιγμή. Για το λόγο αυτό, μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε στη χειρότερη κατάσταση στη Βουλγαρία αυτή τη στιγμή, είμαστε στο απόλυτο σκοτάδι.

«Είμαστε υπό τη διαχείριση των Αμερικανών»

– Ποιες είναι οι σκέψεις σας για τις επερχόμενες βουλγαρικές εκλογές;

Έχουν γίνει 5-6 εκλογές στη Βουλγαρία από το 2021. Εκλογές κάνουμε σχεδόν κάθε 6 μήνες. Και υποθέτω ότι θα έχουμε εκλογές μέχρι να χρεοκοπήσει η Βουλγαρία.

Γιατί στη Βουλγαρία δεν δουλεύει κανείς για τη Βουλγαρία. Κανείς δεν δουλεύει για το κράτος. Επειδή μία ομάδα βρίσκεται υπό την ομπρέλα της Ρωσίας, μία ομάδα υπό την αιγίδα της Γερμανίας και αυτή που κυβερνά αυτή τη στιγμή είναι υπό την αιγίδα της Αμερικής.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε υπό αμερικανική κυριαρχία.

 Όπως γνωρίζετε, η τελευταία φορά που ο απεσταλμένος του Πούτιν χρειάστηκε να πάει στα Σκόπια ήταν πριν από 5-6 μήνες. Η Βουλγαρία δεν επέτρεψε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τον εναέριο χώρο της.

Σκεφτείτε το, ολόκληρη η χώρα δεν επιτρέπει στη Ρωσία να το χρησιμοποιήσει. Αυτό είναι στην πραγματικότητα μια ένδειξη του πόσο οι Αμερικανοί κυριαρχούν στη χώρα.

«Δεν μπορούσαμε να μιλάμε για τουρκική γενοκτονία»

Τα τελευταία 200 χρόνια έχουμε αποσυνδεθεί από τις ρίζες μας. Υπάρχει πράγματι μια τουρκική γενοκτονία στον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια. Αλλά δεν μπορούσαμε να εξηγήσουμε αυτή την τουρκική γενοκτονία (διωγμό).

Τώρα, η Τουρκία έχει αρχίσει να δυναμώνει λίγο και οι Τούρκοι αρχίζουν σιγά σιγά να εμφανίζονται.

 Τα τουρκικά κόμματα και οι Τούρκοι στα Βαλκάνια συνήλθαν και αναδύθηκε η αυτοπεποίθηση.

Τώρα η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των πάντων για να προχωρήσει αυτό ακόμη περισσότερο. Όσο πιο δυνατή γίνεται η Τουρκία, τόσο πιο δυνατοί θα είναι οι Τούρκοι παντού στον κόσμο.

Aydinlik

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ