Η Ουάσινγκτον ενέκρινε την πώληση πυραύλων «Sidewinder» στη Ρουμανία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να σιγοβράζουν στην Ανατολική Ευρώπη, η Ρουμανία αναδεικνύεται ως παίκτης στη διαμόρφωση του αμυντικού τοπίου της περιοχής.

Aνάλυση του αμυντικού τομέα της Ρουμανίας αποκαλύπτει μια πολύπλευρη προσέγγιση, που καλύπτει τις δημοσιονομικές αυξήσεις, τις στρατηγικές προμηθειών και τη δυναμική της αγοράς.

Ως απάντηση στις αυξανόμενες περιφερειακές απειλές, ο αμυντικός προϋπολογισμός της Ρουμανίας έχει αυξηθεί, υπερβαίνοντας τους στόχους του ΝΑΤΟ και σηματοδοτώντας μια αλλαγή προτεραιοτήτων.

Σύμφωνα με την έκθεση « Romania Defense Market 2024-2029 » της GlobalData, οι αμυντικές δαπάνες της χώρας έχουν αυξηθεί κατά 53,3% από το 2023, με προβλεπόμενη σωρευτική δαπάνη 46,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (213,4 δισεκατομμύρια λέι) για το 2025-2029.

Συγκεκριμένα, η Ρουμανία διαθέτει σταθερά πάνω από το 3% του ΑΕΠ της στις αμυντικές δαπάνες, επιδεικνύοντας δέσμευση για την περιφερειακή ασφάλεια.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ενέκρινε συμφωνία για την πώληση πυραύλων AIM-9X Sidewinder και άλλου σχετικού εξοπλισμού στη Ρουμανία, για εκτιμώμενη αξία περίπου 340 εκατομμυρίων δολαρίων.

romani34gfh

Αυτή η συμφωνία στοχεύει στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ρουμανίας έναντι των τρεχουσών και μελλοντικών αεροπορικών απειλών και περιλαμβάνει 300 πυραύλους AIM-9X εκτός από υπηρεσίες εκπαίδευσης, τεχνική και υλικοτεχνική υποστήριξη και διάφορο άλλο σχετικό εξοπλισμό.

Ενίσχυση της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία θα συμβάλει στην ενεργοποίηση των αμερικανικών συμφερόντων εξωτερικής πολιτικής και θα ενισχύσει την εθνική τους ασφάλεια «ενισχύοντας την ασφάλεια του συμμάχου του ΝΑΤΟ».

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας του Πενταγώνου επιβεβαίωσε ότι η συμφωνία «δεν θα αλλάξει την ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ