Λευτέρης Καρχιμάκης: Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • – Η σύγκλιση του προοδευτικού κόσμου είναι ζωτικής σημασίας για το τέλος της δεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη
  • – Μισθοί Βαλκανίων, αλλά ευρωπαϊκές τιμές στην Ελλάδα

Συνέντευξη στον ΑΛΦΟΝΣΟ ΒΙΤΑΛΗ για την κυριακάτικη Kontra News

«Οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με μισθούς βαλκανίων να τα βγάλουν πέρα με Ευρωπαϊκές τιμές στα προϊόντα, ακόμα και στα βασικά τους αγαθά. Σε είδη πρώτης ανάγκης η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση», επισημαίνει ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Λευτέρης Καρχιμάκης. Τονίζει ότι «το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αποδείξει ότι ασκεί σοβαρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Είναι το κόμμα που ανάγκασε την Ν.Δ να στείλει εκτός Μαξίμου τα μισά του στελέχη, μετά τις αποκαλύψεις στο κοινοβούλιο». Αναφέρει πως «η σύγκλιση του προοδευτικού κόσμου είναι ζωτικής σημασίας για το τέλος της δεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να μην δούμε πάλι τα βάρη να τα σηκώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσο οι μεγάλες εταιρίες αυξάνουν τα υπερκέρδη τους».

»Γιατί, αν και με φθορά και προβλήματα, η ΝΔ παραμένει σταθερά πρώτη και με μεγάλη απόσταση από το δεύτερο κόμμα, τουλάχιστον δημοσκοπικά;
Όλοι οι πολιτικοί αναλυτές συμφωνούν ότι οι μεταβολές στο εκλογικό σώμα χρειάζονται χρόνο προκειμένου να αποτυπωθούν. Παρατηρούμε ότι αντιλαμβανόμενη την φθορά της η Ν.Δ σ’ αυτήν την προεκλογική αντιπαράθεση επιλέγει ως αντίπαλο της έναν αντιφατικό και χαμένο στην «μετάφραση» ΣΥ.ΡΙΖ.Α προκειμένου να προβληθεί ως η μόνη κυβερνητική λύση. Ο ΣΥΡΙΖΑ με πολιτικές lifestyle χωρίς πολιτικό περιεχόμενο, και με μεταγραφές κεντρικών πολιτικών προσώπων της Ν.Δ του 2000, ρίχνει νερό στους μύλους της κυβέρνησης. Προσωπικά θεωρώ ότι όλα αυτά δεν αφορούν την ελληνική κοινωνία και ειδικά την νέα γενιά. Η δική μου γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά, για αυτό η αποχή δεν πρέπει να είναι λύση για κανέναν μας. Μόνο η συμμετοχή δημιουργεί προσδοκίες αλλαγών και ανατροπών στη ζωή, και θεωρώ ότι η πολιτική των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το μέλλον της Ευρώπης είναι η μόνη εναλλακτική απέναντι στις συντηρητικές δυνάμεις οι οποίες και ηγεμονεύουν τα τελευταία χρόνια στην Ε.Ε.

»Ποιος είναι ο πήχης για το ΠΑΣΟΚ στις Ευρωεκλογές;… Είναι ρεαλιστικός στόχος να είναι δεύτερο κόμμα;
Είναι βαθιά μου πεποίθηση ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ θα βρίσκεται στην δεύτερη θέση των εκλογών. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, κάτι που αποδεικνύεται και από τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση, στα σωματεία, παντού. Έχοντας επισκεφθεί πολλά μέρη της πατρίδας μας αυτήν την χρονική περίοδο, έχω διαπιστώσει ότι ο κόσμος ψάχνει μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην Ν.Δ. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ έχει αποδείξει ότι ασκεί σοβαρή κοινοβουλευτική αντιπολίτευση απέναντι στην Νέα Δημοκρατία. Είναι το κόμμα που ανάγκασε την Ν.Δ να στείλει εκτός Μαξίμου τα μισά του στελέχη, μετά τις αποκαλύψεις στο κοινοβούλιο. Έχω εμπιστοσύνη στην Ελληνική κοινωνία ότι θα δώσει την ευκαιρία στο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Ελλάδας να συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο απέναντι στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

»Αν δεν μεταβληθεί στις ευρωεκλογές αισθητά το υπάρχον πολιτικό σκηνικό, υπάρχει ενδεχόμενο πλήρους ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς και συγκλίσεων των προοδευτικών κομμάτων;
Συνθέσεις, ανασυνθέσεις, συνεργασίες όλα αυτά τα καθορίζει η ζωή και η κοινωνική δυναμική. Νομίζω πλησιάζει η στιγμή που θα αποτυπωθεί και πολιτικά η πραγματικότητα: Βασικός εκφραστής της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα είναι το ΠΑΣΟΚ. Μπροστά μας είναι μια σημαντική εκλογική διαδικασία, η οποία θα καθορίσει τις ζωές μας. Κάθε χρόνο το 50%-60% της Ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτές τις εκλογές δεν ψηφίζουμε μόνο Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό κόμμα. Οι Σοσιαλιστές Δημοκράτες (S&D) στην Ευρώπη και το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα έχουν τις απαντήσεις που χρειαζόμαστε τώρα, για στέρεο κοινωνικό κράτος και για πραγματικό κράτος δικαίου. Η σύγκλιση του προοδευτικού κόσμου είναι ζωτικής σημασίας για το τέλος της δεξιάς στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ώστε να μην δούμε πάλι τα βάρη να τα σηκώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσο οι μεγάλες εταιρίες αυξάνουν τα υπερκέρδη τους.

»Περιθώρια για να αναχαιτιστεί η επέλαση της ακροδεξιάς στις Ευρωεκλογές υπάρχουν;
Ο λαϊκισμός, η μισαλλοδοξία και οι εθνικιστική εσωστρέφεια επέστρεψαν δυναμικά στην Ευρώπη και αυτό είναι ευθύνη αδύναμων ηγεσιών, χωρίς όραμα και σαφή προοπτική από τις συντηρητικές δυνάμεις που επικράτησαν τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Η ενδυνάμωση της σοσιαλδημοκρατίας, της κοινωνικής Ευρώπης, οι πολιτικές που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο και όχι το κέρδος «ημετέρων». Απαιτούνται πολιτικές που θα βασίζονται σε κοινωνικές αξίες και απαντούν στις προκλήσεις των καιρών. Η πολιτική τάξη οφείλει να αρχίσει να ακούσει ξανά την κοινωνία και να την κάνει συμμέτοχο στην διαμόρφωση της πολιτικής του αύριο. Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές έχουν στο επίκεντρο της πολιτικής τους αυτές ακριβώς τις αξίες…

»Η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις είναι ο μεγάλος βραχνάς των πολιτών. Υπάρχουν προτάσεις και πολιτικές για να αλλάξει αυτή η ζοφερή κατάσταση;
Οι Έλληνες πολίτες τα τελευταία χρόνια προσπαθούν με μισθούς βαλκανίων να τα βγάλουν πέρα με Ευρωπαϊκές τιμές στα προϊόντα, ακόμα και στα βασικά τους αγαθά. Σε είδη πρώτης ανάγκης η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη άνοδο τιμών σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα πλέον βρίσκεται προτελευταία στην αγοραστική δύναμη των κατοίκων της στην Ε.Ε, βρισκόμενη μόνο πάνω από την Βουλγαρία. Σε σχέση με το 2009 ο μέσος μισθός υπολείπεται κατά 19% όταν κατά το ίδιο χρονικό διάστημα ο πληθωρισμός είχε αυξηθεί σωρευτικά κατά 21%. Κατά συνέπεια το επίπεδο των μισθών στην Ελλάδα για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο με πριν την οικονομική κρίση περίοδο και για να έχει την ίδια αγοραστική δύναμη θα πρέπει να αυξηθεί κατά 40%.
Αυτό το «Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα» ακρίβειας στην Ελλάδα που έχει φέρει η κυβέρνηση της Ν.Δ, είναι αποτέλεσμα της ατολμίας της κυβέρνησης να έρθει σε κόντρα με ολιγοπώλια, όπως είναι οι τράπεζες, το εμπόριο τροφίμων και η ιδιωτική υγεία. Υπάρχουν προτάσεις, οι οποίες έχουν κατατεθεί και στον δημόσιο διάλογο από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Πιστεύω ότι η μείωση του Φ.Π.Α στα βασικά αγαθά είναι ένα αναγκαίο μέτρο, ώστε να μειωθεί η τιμή του προϊόντος. Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να πραγματοποιηθούν συνεχόμενοι έλεγχοι με σοβαρά πρόστιμα για τους παραβάτες, ώστε η μείωση του φόρου να περάσει στο προϊόν και τον καταναλωτή και όχι στην τσέπη αυτών που αισχροκερδούν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ