Η Τουρκία έστειλε πάνω από χίλιους Σύρους μισθοφόρους στον Νίγηρα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Επιβεβαιώσαμε ότι περίπου 1.100 Σύροι μαχητές έχουν αναπτυχθεί στον Νίγηρα από τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους», δήλωσε στη ‘Φωνή της Αμερικής’- VOA, ο Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν, διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η Τουρκία έχει στείλει εκατοντάδες Σύρους μισθοφόρους από τον περασμένο Σεπτέμβριο στη χώρα της Δυτικής Αφρικής τους τελευταίους μήνες και συνεχίζει να στρατολογεί και να στέλνει μισθοφόρους, για να προστατεύσει τα οικονομικά και στρατιωτικά της συμφέροντα στον Νίγηρα.

Ο Αμπντούλ Ραχμάν είπε ότι αυτοί οι άνθρωποι στρατολογήθηκαν από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Τουρκίας και των συριακών ένοπλων ομάδων που υποστηρίζονται από την Τουρκία στη βορειοδυτική Συρία.

 Η οργάνωση δικαιωμάτων Syrians for Truth and Justice (STJ) που εδρεύει στη Γαλλία, δήλωσε επίσης ότι κατέγραψε αυτές τις εξελίξεις.

Μιλώντας με δημοσιογράφο της VOA, ο διευθυντής της STJ, Μπασάμ αλ Αχμάντ είπε: «Αυτοί οι Σύροι μαχητές μεταφέρονται από τη Συρία στην Τουρκία και στη συνέχεια αποστέλλονται στον Νίγηρα με τουρκικά στρατιωτικά αεροπλάνα που χρησιμοποιούν τουρκικά αεροδρόμια».

Η ‘SADAT’ στρατολογεί τους μισθοφόρους

 Ο διευθυντής του SOHR, Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν, ισχυρίστηκε επίσης ότι η τουρκική στρατιωτική μισθοφορική εταιρεία ‘SADAT’,  βρισκόταν πίσω από τη στρατολόγηση Σύριων πολιτών από περιοχές υπό τουρκικό έλεγχο.

Η VOA δήλωσε ότι η SADAT, με έδρα την Κωνσταντινούπολη, απέρριψε αιτήματα για σχόλια και ότι επικοινώνησε επίσης με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, αλλά δεν έλαβαν καμία απάντηση.

Οι τραυματίες παίρνουν αποζημίωση έως 30 χιλιάδες δολάρια

Ένας Σύρος μαχητής με το όνομα Άχμεντ είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτή την εβδομάδα ότι οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία συριακές πολιτοφυλακές που ονομάζονται Μεραρχία Σουλτάν Μουράτ (όπως είναι και στο Κόσοβο) τον είχαν στρατολογήσει για να σταλεί στον Νίγηρα.

 Ο Σύρος μαχητής στην επαρχία του Χαλεπίου είπε ότι νέοι στρατιώτες θα εκπαιδευτούν σε στρατόπεδα πριν ενταχθούν στις συγκρούσεις στον Νίγηρα. Ο Αχμέντ είπε: «Οι δύο πρώτες ομάδες πολεμιστών έχουν ήδη αναχωρήσει και η τρίτη ομάδα θα αναχωρήσει σύντομα».

Ένας άλλος Σύρος μαχητής είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι είχε στρατολογηθεί για μια αποστολή στον Νίγηρα «με εξάμηνη σύμβαση με μισθό 1.500 δολαρίων».

 Σύμφωνα με το SOHR, Σύροι μισθοφόροι που υποστηρίζονται από την Τουρκία αναπτύσσονται στη συνοριακή περιοχή μεταξύ Νίγηρα, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο.

Ο Ραμί Αμπντούλ Ραχμάν είπε, «Οι τραυματίες στον πόλεμο λαμβάνουν αποζημίωση έως και 30 χιλιάδες δολάρια. Οι οικογένειες των νεκρών λαμβάνουν αποζημίωση έως και 60 χιλιάδες δολάρια».

Στη δυτικοαφρικανική χώρα του Νίγηρα, ο στρατός κατέλαβε την εξουσία τον Ιούλιο του 2023. Η στρατιωτική χούντα του Νίγηρα είχε ζητήσει τον τερματισμό της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα. Τον Δεκέμβριο του 2023, η Γαλλία τερμάτισε επίσης τη στρατιωτική της παρουσία στον Νίγηρα μετά από παρόμοιο αίτημα των ηγετών της χούντας.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ