Λιβύη: Η κυβέρνηση του Χαμάντ στη Σύρτη προτείνει στη Ρωσία τη δημιουργία διυλιστηρίου πετρελαίου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με επικεφαλής τον Οσάμα Χαμάντ, πρόσφερε στη ρωσική εταιρεία «Tatneft» να ιδρύσει ένα διυλιστήριο πετρελαίου, ενώ παρατηρητές των λιβυκών υποθέσεων το θεώρησαν ως ένα βήμα που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Μόσχα να ξεπεράσει τις κυρώσεις και το εμπάργκο που επιβλήθηκε στο αργό πετρέλαιό της.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με αναλυτές, το φόρουμ «Ρωσία – Ισλαμικός Κόσμος», που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καζάν στο Ταταρστάν, αντιπροσώπευε μια ευκαιρία για την κυβέρνηση που διορίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων να προσελκύσει επενδύσεις στην ανατολική Λιβύη.

Ο υπουργός Επενδύσεων Αλί αλ Σάιντι δήλωσε, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο «Novosti» το Σάββατο, ότι είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της εταιρείας «Tat Neft» στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ «Ρωσία – ο Ισλαμικός Κόσμος» που διεξάγεται αυτές τις μέρες στην πρωτεύουσα της Ρωσικής Δημοκρατίας του Ταταρστάν.

Ρωσικό διυλιστήριο στη Λιβύη;

hamad2dgfjhyu

Η κυβέρνηση του Χαμάντ αποκάλυψε την πρόσκλησή της στους Ρώσους να έρθουν στη Λιβύη και να χτίσουν ένα διυλιστήριο στη Βεγγάζη και το Τομπρούκ, υπενθυμίζοντας την παρουσία διυλιστηρίων στη Σίντρα, Ρας Λανούφ, Ζουεϊτίνα και Ντέρνα.

 Η χώρα έχει μια τεράστια ακτογραμμή, που εκτείνεται για χίλια χιλιόμετρα». Ο υπουργός επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνάψει συμφωνία με τη ρωσική εταιρεία, ενώ η Tat Neft, που δραστηριοποιείται στη Λιβύη, εξέφρασε το ενδιαφέρον της για το έργο.

Ο Αλ Σάιντι εξήγησε: «Η Ρωσία έχει πολύ αργό πετρέλαιο, αλλά οι προμήθειες της είναι πλέον δύσκολες λόγω κυρώσεων και εμπάργκο. Αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να λυθεί με ένα διυλιστήριο που θα ιδρυθεί στη Λιβύη, όπου θα μεταφέρεται αργό πετρέλαιο και στη συνέχεια θα πωλούνται παράγωγα πετρελαίου».

Επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα, ενώ οι Ρώσοι βρήκαν την ιδέα ενδιαφέρουσα. Ο Αλ Σάιντι πρόσθεσε ότι η ρωσική εταιρεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιήσει πετρέλαιο ήδη στη Λιβύη για τη διύλιση και την επεξεργασία του. «Έχουμε απίστευτα αποθέματα», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η συμφωνία θα ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, ο αλ Σάιντι δήλωσε στο κανάλι Russia Today ότι είχε προσκαλέσει ρωσικές εταιρείες να επενδύσουν στη Λιβύη, τονίζοντας ότι οι πόρτες είναι ανοιχτές για αυτές τις εταιρείες να συμμετάσχουν σε έργα σε διάφορους τομείς.

Η βρετανική ιστοσελίδα Express Daily επεσήμανε ότι η Ρωσία έχει λάβει πέντε δισεκατομμύρια λίρες στερλίνες (πάνω από 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από τις πωλήσεις πετρελαίου στη Λιβύη το 2022.

Από τον Οκτώβριο του 2023, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμπεριλάβει 40 ρωσικά πετρελαιοφόρα στον κατάλογο κυρώσεων. Ενώ τέσσερα από τα πρόσφατα στοχευμένα πλοία συνεχίζουν να πραγματοποιούν παραδόσεις, τα πλοία στα οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις σταμάτησαν από τότε που αναγνωρίστηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης δεξαμενόπλοιων που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απαγόρευσε επίσης σχεδόν όλες τις εισαγωγές πετρελαίου από τη Ρωσία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν ο κύριος προμηθευτής της, με αποτέλεσμα η Μόσχα να στραφεί στις αγορές πετρελαίου της Κίνας και της Ινδίας.

Al Wasat

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ