Η δημιουργία Συνδέσμου Σερβικών Δήμων στο Κοσσυφοπέδιο απαραίτητη προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή πορεία του δηλώνει υφυπουργός Εξωτερικών ΗΠΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ για τη Δημόσια Διπλωματία, Λιζ Άλεν, δήλωσε την Κυριακή στην Πρίστινα ότι η πρόοδος προς την ίδρυση του Συνδέσμου δήμων με σερβική πλειοψηφία είναι απαραίτητη για την ευρωατλαντική ενσωμάτωση του Κοσσυφοπεδίου.

«Μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα την πορεία του Κοσσυφοπεδίου προς τους ευρωπαϊκούς και ευρωατλαντικούς θεσμούς όταν απολαμβάνουμε στενή συνεργασία και συντονισμό, και ξέρω ότι αυτό είναι σημαντικό για εσάς. Συζητήσαμε το ουσιαστικό βήμα στην ευρωατλαντική πορεία του Κοσσυφοπεδίου που προχωρά με τον Σύνδεσμο Δήμων Σερβικής Πλειοψηφίας», είπε η κ. Άλεν.

Η συμφωνία που επετεύχθη πέρυσι μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας για την εξομάλυνση των σχέσεων προέβλεπε, μεταξύ άλλων, ότι η Πρίστινα θα ξεκινούσε τις εργασίες για την ίδρυση του Συνδέσμου, ενώ η Σερβία δεν θα ήταν αντίθετη στην ένταξη του Κοσσυφοπεδίου σε διεθνείς οργανισμούς.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν έκανε τα απαιτούμενα βήματα, ενώ η Σερβία ξεκίνησε εκστρατεία για να αποτρέψει την ένταξη του στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Το Κοσσυφοπέδιο δεν μπήκε στην ατζέντα για ένταξη στο Συμβούλιο της Ευρώπης, καθώς ορισμένα από τα κράτη μέλη επανέλαβαν ότι προϋπόθεση για την πρόοδο του Κοσσυφοπεδίου είναι να λάβει μέτρα για την ίδρυση της Ένωσης δήμων με σερβική πλειοψηφία.

Δυτικοί διπλωμάτες έχουν εκφράσει συχνά ανησυχία για το ενδεχόμενο τα ανεπίλυτα ζητήματα να δημιουργήσουν χώρο για κακόβουλες ενέργειες στην περιοχή.

Η υφυπουργός Άλεν είπε ότι η προστασία της περιοχής από την παραπληροφόρηση παραμένει η προτεραιότητα της δουλειάς της, ενώ μαζί με την πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι υπέγραψε συμφωνία κατανόησης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κοσσυφοπεδίου κατά της κατάχρησης πληροφοριών από ξένες χώρες.

«Γνωρίζουμε ότι οι αυταρχικές κυβερνήσεις χειραγωγούν τις πληροφορίες και διαδίδουν παραπληροφόρηση για να επηρεάσουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να σπείρουν χάος και διχασμό και να υπονομεύσουν την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, ιδιαίτερα στους δημοκρατικούς θεσμούς. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στη νότια και νότια κεντρική Ευρώπη, ειδικά στα Δυτικά Βαλκάνια, είναι οι κύριες προτεραιότητες που έχω υπογραμμίσει σε κάθε σταθμό του ταξιδιού μου στην περιοχή», είπε.

Η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani είπε ότι η υπογραφείσα συμφωνία αποτελεί απόδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η συμφωνία στοχεύει στη διευκόλυνση της ενημέρωσης μεταξύ των δύο χωρών, στην ανάπτυξη στρατηγικών για την αντιμετώπιση των απειλών χειραγώγησης πληροφοριών και στην ανάπτυξη τεχνικών εργαλείων και ανθρώπινων ικανοτήτων για κάτι τέτοιο.

Zeri Amerikes

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ