Τουρκια: Ο Ερντογαν υπογράφει διάταγμα για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έντονη ανησυχία προκαλεί η αιφνιδιαστική κίνηση του Τούρκου προέδρου να υπογράψει νέο διάταγμα για κήρυξη πολέμου και επιστράτευση, με τα τουρκικά ΜΜΕ να αναρωτιούνται αν ο Ταγίπ Ερντογάν ετοιμάζεται για σύγκρουση!

Όπως μεταδίδεται, με νέο διάταγμα, ο Σουλτάνος συγκεντρώνει επάνω του όλη την εξουσία και έτσι η επιστράτευση και η κήρυξη πολέμου περνάει στα δικά του χέρια. Το δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και αναφέρει ότι ο «Κανονισμός Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου» που χρονολογείται από το 1990 καταργήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον νέο κανονισμό για «Διαχείριση Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου».

Με αυτή την αλλαγή, ο πρόεδρος της χώρας, δηλαδή ο Ταγίπ Ερντογάν θα έχει την εξουσία να ανακηρύξει ο ίδιος επιστράτευση ή πόλεμο, χωρίς να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της Τουρκίας: «Κατάργηση του “Κανονισμού Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” που τέθηκε σε ισχύ με την από 24/5/1990 Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου και με αριθμό 90/500 και του επισυναπτόμενου “Κανονισμού Επιστράτευσης και Κατάστασης Πολέμου” με ημερομηνία 4/11/1983 και με αριθμό 2941».

Ουσιαστικά ο Σουλτάνος συγκεντρώνει επάνω του όλη την εξουσία και θα μπορεί να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κίνηση χωρίς τη σύγκλιση του υπουργικού συμβουλίου, η οποία θα έδινε τον χρόνο σε άλλες χώρες να αντιδράσουν. Με αυτό τον τρόπο, ο Ερντογάν θα καταφέρει να αιφνιδιάσει!

Δικαιώνεται ο Δένδιας!

Σημειώνεται ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία επιμένει στις προκλητικές ενέργειες, το μόνο στέλεχος της κυβέρνησης που κινείται σε αντίθετη γραμμή από το Μαξίμου, ζητώντας επαγρύπνηση και προειδοποιώντας για τον ορατό κίνδυνο, είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Γκρεμίζοντας το αφήγημα Μητσοτάκη περί «ήρεμων νερών» στα ελληνοτουρκικά, ο υπουργός Εθνικής Άμυνες χαρακτήρισε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής, ενεργή την τουρκική απειλή των «νομικών και γεωγραφικών ορίων» της Ελλάδας και τόνισε ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους».

Ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει «υπαρξιακή απειλή» από την Τουρκία η οποία «αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων».

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, την ώρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να διατηρεί στάση υποτέλειας στον Σουλτάνο παρά τις συνεχείς παραβιάσεις και απειλές: «Η χώρα αντιμετωπίζει υπαρξιακή απειλή. Όταν υπάρχει χώρα που αμφισβητεί το καθεστώς κυριαρχίας – και όχι απλώς των κυριαρχικών δικαιωμάτων – και αμφισβητεί Διεθνή Συνθήκη που αφορά την μειονότητα, αυτό χαρακτηρίζεται ως υπαρξιακή απειλή. Απειλούνται τα γεωγραφικά και νομικά όρια της πατρίδας μας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, παρότι καλωσορίζουμε τους ήρεμους τόνους και το καλό κλίμα το τελευταίο διάστημα».

Το βέβαιο είναι ότι η κίνηση του Ερντογάν στην παρούσα φάση εφιστά επαγρύπνηση. Υπενθυμίζεται ότι χθες το μεσημέρι η λιβυκή κυβέρνηση έστειλε διάβημα στον Έλληνα πρέσβη στην Τρίπολη για το γεγονός πως το νορβηγικό ερευνητικό σκάφος «Ramform Hyperion» έκανε έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, μια στάση που βασίστηκε πάνω στο αβάσιμο και παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, το οποίο η Ελλάδα ποτέ δεν ζήτησε επίσημα και επιτακτικά να ακυρωθεί!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ