27.400 επαγγελματίες οπλίτες που αποστρατεύονται στα 50 τους θα πάρουν σύνταξη στα 62!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Στον αέρα» είναι οι 27.400 επαγγελματίες οπλίτες (ΕΠΟΠ), καθώς δεν έχουν αναγνωριστεί τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα και κινδυνεύουν να αποστρατευτούν υποχρεωτικά στα 50 τους και να μείνουν χωρίς σύνταξη λόγω παλινωδιών συναρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

από τον Βασίλη Τζήμτσο

Αν και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή πως θα λυθεί το πρόβλημα σε επόμενο νομοσχέδιο, ο συναρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Παναγιώτης Τσακλόγλου απαντούσε μόλις δύο ημέρες νωρίτερα στη Βουλή πως η αποστρατεία τους δεν σημαίνει ότι θα πάρουν σύνταξη!

eggrafo apantisi tsakloglou
Η απάντηση του υφυπ. Εργασίας Π. Τσακλόγλου στη Βουλή

«Η διαγραφή από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων δεν συνεπάγεται αυτομάτως και υποχρεωτική συνταξιοδότηση, αλλά μόνο εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις της ισχύουσας συνταξιοδοτικής νομοθεσίας» ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας σε αναφορά του βουλευτή Φραγκίσκου Παρασύρη, με αφορμή επιστολή της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), που εκφράζει την ανησυχία της για το τι θα απογίνουν οι συνάδελφοι του ΕΠΟΠ όταν αποστρατευτούν.

Με βάση την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, οι πρώτοι δύο ΕΠΟΠ που θα αποστρατευτούν αυτεπάγγελτα στην ηλικία των 50 ετών μέσα στο τρέχον έτος και έως 400 οπλίτες μέσα στο 2025 κινδυνεύουν να μείνουν στον… δρόμο οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, καθώς δεν δικαιούνται σύνταξη!

Μάλιστα, στην ίδια απάντηση ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε πως πλήρη σύνταξηδικαιούνται στα… 62 με 40 έτη ασφάλισης ή μειωμένη με 15 έτη ασφάλισης.

Με απλά λόγια, όσοι 50άρηδες επαγγελματίες οπλίτες αποστρατευτούν υποχρεωτικά θα πρέπει να περιμένουν μέχρι και 12 χρόνια για να πάρουν σύνταξη, σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας.

tsakloglou panos
Πάνος Τσακλόγλου

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έχει αντιληφθεί το πρόβλημα επιβίωσης που δημιουργείται για ανθρώπους που έχουν συμπληρώσει πάνω από 27 χρόνια υπηρεσίας και κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς σύνταξη για χρόνια!

Μιλώντας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής την περασμένη Παρασκευή, μόλις δύο ημέρες μετά την απάντηση του κ. Τσακλόγλου στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, ο Νίκος Δένδιας πήρε σαφείς αποστάσεις, επισημαίνοντας πως το πρόβλημα θα λυθεί στο επόμενο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ.

«Το θέμα των ΕΠΟΠ, το οποίο είναι ειδικό θέμα του γενικού θέματος, -καταλαβαίνω την αγωνία-, φέτος αφορά δύο άτομα όλα κι όλα. Έχουμε καιρό να το επεξεργαστούμε λογικά και σοβαρά να δούμε τι θα κάνουμε. Τι θα κάνουμε με αυτούς τους ανθρώπους και το υπόλοιπο της ζωής τους. Το καταλαβαίνω, καταλαβαίνω την ευθύνη, δεν νίπτω τας χείρας μου. Όμως, έχουμε χρόνο, δεν είναι αύριο το πρωί κάτι. Σας ξαναλέω, φέτος είναι δύο άτομα όλα κι όλα. Τριακόσια κάτι άτομα, σχεδόν 400 είναι τον επόμενο χρόνο, ο μεγάλος αριθμός έρχεται μετά. Άρα έχουμε καιρό όλοι να μπορέσουμε να επεξεργαστούμε».

Όμως, η κυβέρνηση Μητσοτάκη φαίνεται πως το… επεξεργάζεται εδώ και πέντε χρόνια, καθώς ανάλογες απαντήσεις είχαν δοθεί από τους προκατόχους του κ. Δένδια αλλά και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Τον Δεκέμβριο του 2022, με την κατάθεση προηγούμενου νομοσχεδίου του ΥΠΕΘΑ, δεν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για την επίλυση του θέματος, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις του τότε υπουργού Νίκου Παναγιωτόπουλου κατά τη συνάντησή του με αντιπροσωπία της ΠΟΜΕΝΣ.

Εξάλλου, σε ομιλία του στη Βουλή, στις 7 Φεβρουαρίου 2023, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δεσμευτεί: «Το ζήτημα των ΕΠΟΠ είναι σε γνώση μας, το μελετάμε και εκτιμούμε ότι σύντομα θα μπορούμε να καταθέσουμε πρόσθετη νομοθετική παρέμβαση και να μπορούμε να ρυθμίσουμε και τα ζητήματα που τους αφορούν».

Ενάμιση χρόνο μετά, ακόμα… μελετάνε στην κυβέρνηση το θέμα συνταξιοδότησης των 27.400 ΕΠΟΠ, που παραμένει άλυτο.

Με αφορμή τις αντιφατικές δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών και την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας Π. Τσακλόγλου για συνταξιοδότηση στα… 62, αν και θα αποστρατευτούν στα 50 τους, ο γραμματέας Θεμάτων ΕΠΟΠ της ΠΟΜΕΝΣ Επχίας (ΠΖ) Νικόλαος Αντωνόπουλος δήλωσε στην «Espresso»:

«Το πρόβλημα εστιάζεται με την απάντηση του υφυπουργού Εργασίας, κ. Τσακλόγλου πριν από τέσσερις ημέρες, η οποία αναφέρει ότι στην αυτεπάγγελτη αποστρατεία των 50 ετών, αν αποστρατευτεί ο ΕΠΟΠ, δεν δικαιούται σύνταξη γιατί δεν πληροί τις προϋποθέσεις του ΕΦΚΑ.

Δεν μπορούμε να το διανοηθούμε και πώς το επικαλείται αυτό ο υφυπουργός Εργασίας για τη μη συνταξιοδότηση. Η λύση για μας είναι η κατάργηση του ορίου ηλικίας και η απονομή του βαθμού του ανθυπασπιστή. Ο,τι έγινε και με τους συναδέλφους μας εθελοντές μακράς θητείας το 2019.

Αν δεν γίνει αυτό, δυστυχώς γνωρίζουμε ότι στις αρχές του 2025 θα έχουμε έναν αριθμό 300-500 επαγγελματιών οπλιτών στις Ενοπλες Δυνάμεις και στα τρία όπλα, χωρίς να γνωρίζουμε για το θέμα συνταξιοδότησης και σύμφωνα με τα λεγόμενα του κ. υφυπουργού και την επίσημη απάντηση που έχει κατατεθεί, δεν θα συνταξιοδοτηθούν. Θα βγει το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων σε ανεργία».

Επαγγελματίες οπλίτες που δεν μπορούν να μιλήσουν επωνύμως, αλλά αγωνιούν για το μέλλον τους, εκπέμπουν δραματικό σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους σε ιδιωτικές ομάδες στο facebook ή e-mail προς την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τις συνδικαλιστικές ενώσεις τους, ευελπιστώντας πως θα εισακουστούν από την κυβέρνηση για να τερματιστεί η αγωνία τους και να μην τους έχουν σε δεύτερη μοίρα σε σχέση με τους υπόλοιπους υπηρετούντες στις Ένοπλες Δυνάμεις.

 1. Το γνωρίζαν η εποπ ότι αν αποστρατευτουν θα είναι έτσι η κατάσταση τώρα τη θέλουν ηπαρχουν και άλλη 50νταριδες που είναι στην ίδια κατάσταση

 2. *×/ μας
  Δεν θέλουμε άλλους 50ρηδες συνταξιουχους
  Εμείς είμαστε μ… που θα πάρουμε στα 67 για να πληρωνουμε τους αχρηστους;

  • Εσύ που δεν είσαι μαλα…αν ήθελες να μην δουλεύεις μέχρι τα 67 ας πήγαινες στο στρατό καραγκιόζη που θα τους πεις άχρηστους.

   • Εσύ που δεν είσαι μαλα…αν ήθελες να μην δουλεύεις μέχρι τα 67 ας πήγαινες στο στρατό καραγκιόζη που θα τους πεις άχρηστους.

  • Χωρίς ένσημα λογικό να πάρεις στα 67 σύνταξη…!!!
   Περίμενες να κάθεσαι κ να σου κολλάει ένσημα ο φούφουτος για να βγεις νωρίτερα?
   Ωρε τι ΜΛΚΕΣ είστε εσείς… κ σχολιάζετε τους άλλους κιόλας…!!!

  • Ρέ σάλτα γαμησου μαλακισμενο. Δεν θέλουμε να αποστρατευτουμε και να πάρουμε σύνταξη στα 50. Να δουλέψουμε θέλουμε και να συμπληρώσουμε τα χρόνια μας θέλουμε.

 3. Προς όλους τους άσχετους και κακεντρεχείς που θεωρούν ότι μόνο αυτοί είναι χρήσιμοι τούς πληροφορώ ότι η νομοθεσία άλλαξε αφου αυτοί οι άνθρωποι είχαν ήδη 20 χρόνια στο στράτευμα …. Όταν αυτοί οι άνθρωποι είχαν προσληφθεί δεν υπήρχε όριο ηλικίας αλλά έτη υπηρεσίας και μπορούσαν να πάρουν σύνταξη με 25 χρόνια. Τώρα άλλη μια φορά και διαχρονικά το κράτος αθετεί την συμφωνία του

 4. Μάθετε να τα λέτε τα πράγματα όπως είναι. Όσοι μέχρι 31/12/2014 είχαν πραγματικά συντάξιμα 25 χρόνια ενεργής υπηρεσίας στο στρατό τότε θεμελίωναν δικαίωμα σύνταξης κ φευγαν από την ενεργό υπηρεσία οπότε ήθελαν.
  Απο 1/1/2015 υποχρεωτικά ήταν τα 35 χρόνια ενεργής υπηρεσίας ( με παράλληλο δικαίωμα εξαγοράς 5 χρόνων ) για να συνταξιοδοτηθείς.

 5. Επειδή είσαι άσχετος καλύτερα να μην γράφεις για να πεις την “έξυπνη ΜΛΚΙΑ” σου…!!!
  Όταν μπήκαν οι ΕΠΟΠ στις ΕΔ ίσχυε η μειωμένη συνταξιοδότηση στα 25 χρόνια ή ολόκληρη με 35 χρόνια!
  Αυτά τα δεδομένα άλλαξαν στην πορεία κ με την κρίση…!!!
  Οι ΕΠΟΠ σίγουρα δεν φταίνε… όλοι οι άλλοι όμως φταίνε που τόσα χρόνια δεν κάνουν τίποτα για την κατάσταση που έφεραν αυτούς τους ανθρώπους…κ πλέον ο χρόνος πιέζει…!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ