Πύργος: Θαμώνας στην παραλία της Σπιάτζας η φώκια «Κίκα»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Εμφανίζεται τις τελευταίες ημέρες αποτελώντας ιδιαίτερο θέαμα

Έναν καινούργιο «θαμώνα» έχει αποκτήσει τα τελευταία 24ώρα η παραλία της Σπιάτζας. Αυτός δεν είναι άλλος από μια… φώκια που έχει κάνει την εμφάνιση της τις τελευταίες ημέρες αποτελώντας ένα ιδιαίτερο θέαμα για τους επισκέπτες και κυρίως όσους βρίσκονται στο beach bar Coconut που λειτουργεί εκεί.

FOKIA SPIATZA n e1716466628174

Μάλιστα οι θαμώνες δεν δίστασαν να «βαφτίσουν» το συμπαθέστατο ζώο δίνοντας του το όνομα… Κίκα!

Σύμφωνα με μαρτυρίες η συγκεκριμένη φώκια κολυμπάει κοντά σε λουόμενους που έχουν ήδη ξεκινήσει τα μπάνια τους και είναι πολύ φιλική… παρ όλα αυτά δεν πλησιάζει στην ακτή και γι` αυτό η φωτογραφίση της απαιτεί φωτογραφικό φακό με… πολλά zoom!

Ο κίνδυνος για τη μεσογειακή φώκια στην Ελλάδα

monaxous monaxous e1716466602247

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα, το ζώο που δέχεται τη μεγαλύτερη απειλή είναι η μεσογειακή φώκια, το σπανιότερο είδος φώκιας στον κόσμο και ένα από τα έξι περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον πλανήτη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ζει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις Σποράδες, ωστόσο έχουν εντοπιστεί σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Αν και η επιστημονική της ονομασία, Monachus monachus, μπορεί να παραπέμπει στη μοναχικότητα, το όνομά της στην πραγματικότητα το οφείλει στις… χαρακτηριστικές δίπλες που κάνει ο λαιμός της και θυμίζουν το ράσο των καπουτσίνων μοναχών. Η εμβληματική για τη θάλασσά μας Μεσογειακή φώκια, είναι ένα ντροπαλό, παράκτιο ζώο με ιδιαίτερη αγάπη σε υποβρύχιες σπηλιές και απομονωμένες παραλίες, καθώς εκεί γεννά και θηλάζει τα μικρά της. Μπορεί να κολυμπήσει πολύ μεγάλες αποστάσεις μέσα σε  λίγες εβδομάδες ή μήνες, ενώ καταδύεται στα 170 μέτρα, αναζητώντας ψάρια και κατά κύριο λόγο χταπόδια, που είναι η αγαπημένη της τροφή.

Προστατευόμενες του Ποσειδώνα και του Απόλλωνα, από τις αρχαίες καταγραφές γνωρίζουμε ότι οι Μεσογειακές φώκιες ζούσαν σε μεγάλες αποικίες κατά μήκος ολόκληρης της Μεσογείου. Η εικόνα αυτή σήμερα είναι δυστυχώς σπάνια, καθώς έχουν απομείνει μόλις 600 περίπου ζώα σε όλο τον κόσμο.

iliaenimerosi.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ