Το τεράστιο άγαλμα της θεάς Αθηνάς στο καπιτώλιο της Κούβας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Είναι ένα γιγαντιαίο άγαλμα που θυμίζει το χρυσελεφάντινο άγαλμα της θεάς Αθηνάς. Θα μπορούσε να βρίσκεται στην Ελλάδα, όμως δεσπόζει στο εσωτερικό του Καπιτωλίου της Αβάνας. Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο άγαλμα στον κόσμο που βρίσκεται μέσα σε κτήριο.

Μεγαλύτερο είναι ο Βούδας στην Ιαπωνία και ο Λίνκολν στην Ουάσινγκτον. Το Καπιτώλιο στην Αβάνα δημιουργήθηκε το 1929 και μοιάζει με το αμερικανικό Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον. Έως τη δεκαετία του ’50 ήταν το μεγαλύτερο κτήριο στην Αβάνα ύψους 92 μέτρων. O τρούλος του είναι εμπνευσμένος από το Πάνθεον του Παρισιού, ενώ κατασκευάστηκε στην Αμερική.

cuba capitol

Είναι ένα εντυπωσιακό κτήριο που περιβάλλεται από κήπους και αποτελεί εμβληματικό κτήριο της Κούβας. Οι επισκέπτες, αφού ανέβουν τα 55 σκαλιά στην είσοδο, εισέρχονται σε μια τεράστια αίθουσα όπου βρίσκεται το τεράστιο άγαλμα της Δημοκρατίας. Πρόκειται για ένα άγαλμα που δημιουργήθηκε από τον ιταλό γλύπτη Άντζελο Ζανέλι, ο οποίος φιλοτέχνησε επίσης τα δυο αγάλματα στην είσοδο του κτηρίου, την Εργασία και την Αρετή.

Το άγαλμα της Δημοκρατίας βρίσκεται ακριβώς κάτω από τον τρούλο. Δημιουργήθηκε στη Ρώμη και στήθηκε μέσα στο κτήριο. Κατασκευάστηκε από μπρούτζο και φύλλα χρυσού και ζυγίζει 49 τόνους. Έχει ύψος 15 μέτρα και είναι στημένο σε μια βάση 2,5 μέτρων. Το άγαλμα είναι εμπνευσμένο από τη θεά Αθηνά και μοιάζει με το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Θεάς Αθηνάς, το οποίο κοσμούσε τα αρχαία χρόνια τον Παρθενώνα, είχε 13 μέτρα ύψος και ήταν στολισμένο με ένα τόνο χρυσού…

cuba capitol agalma athina1

Βέβαια, σκοπός του γλύπτη ήταν η μορφή του αγάλματος να μοιάζει με τις γυναίκες της Κούβας, γι’ αυτό επέλεξε ως μοντέλο μια ντόπια, τη Lily Valty και ξεκίνησε να δημιουργεί το άγαλμα. Ωστόσο, δεν το πρόσωπο της μαύρης κοπέλας δεν τον ενέπνεε. Τότε συναντήθηκε με την Έλενα ντε Καρντένας, η οποία ήταν Κρεολή που είχε γεννηθεί στη Λατινική Αμερική, δηλαδή είχε πιο λευκό δέρμα, αλλά χαρακτηριστικά λατίνας.

Ο Ζανέλλι επέστρεψε στην Ιταλία μαζί με τα μοντέλα και τα σχέδια του αγάλματος, το οποίο ολοκλήρωσε μετά από δύο χρόνια. Από τότε κοσμεί το εσωτερικό του Καπιτώλιου και αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της Κούβας.

[mixanitouxronou.gr]

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ