Βοσνία: Σκληρή απάντηση ΗΠΑ στον πρόεδρο της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη απάντησε σθεναρά στις απειλές του Προέδρου της Ρεπούμπλικα Σέρπσκα- RS, Μίλοραντ Ντόντικ, ότι θα στείλει πρόταση για ειρηνικό χωρισμό στους εταίρους της Ομοσπονδίας Βοσνίας-Ερζεγοβίνης-FBiH.

Χθες, ο Ντόντικ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας Σέρπσκα έλαβε επίσημη απόφαση να προτείνει την «αποσύνδεση» της Δημοκρατίας Σέρπσκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Με άλλα λόγια, σημαίνει απόσχιση της RS.

 Είναι μια επικίνδυνη, ανεύθυνη, αντι-Ντέιτον δράση που θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τον πολυεθνικό χαρακτήρα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Και αυτά είναι τα βασικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα τις υπερασπιστούν και θα τις προστατεύσουν, μεταξύ άλλων, καλώντας να λογοδοτήσουν όσους τις εκθέτουν σε κίνδυνο – δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία, αναφέρει το Srpskainfo.

Προσθέτουν ότι ο Ντόντικ και η κυβέρνηση της RS προσπάθησαν να εξηγήσουν αυτή την απόφαση με μια ομάδα ψεμάτων και παραπληροφόρησης που είχαν σκοπό να τρομάξουν το κοινό στη Δημοκρατία Σέρπσκα να τους ακολουθήσει σε αυτό το επικίνδυνο μονοπάτι, αναφέρει το ‘Klix’.

«Τα γεγονότα είναι απλά και ξεκάθαρα. Δεν υπάρχει διεθνής συνωμοσία για την κατάργηση της RS και ο κ. Ντόντικ δεν μπορεί να ξεχωρίσει ούτε μια δήλωση οποιουδήποτε Αμερικανού αξιωματούχου που να ζητά την κατάργηση της RS. Η Β-Ε δεν είναι ένωση δύο οντοτήτων. Όπως αναφέρεται ρητά στην Ειρηνευτική Συμφωνία του Ντέιτον και στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι το διάδοχο κράτος της Δημοκρατίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Το Σύνταγμα της Β-Ε δεν παρέχει το δικαίωμα απόσχισης ή «διάσπασης» ούτε στις οντότητες ούτε σε οποιαδήποτε κατώτερη διοικητική μονάδα. Η Δημοκρατία Σέρπσκα μπορεί να υπάρχει μόνο εντός της Β-Ε. Η απόσχιση ή η «ένωση» της RS δεν σημαίνει την ανεξαρτησία της RS ή το τέλος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά μάλλον το τέλος της RS – πρόσθεσε η αμερικανική πρεσβεία.

Οι δραστηριότητες του Ντόντικ, τονίζει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον εντός των ευρωατλαντικών θεσμών που θέλουν οι πολίτες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, συμπεριλαμβανομένης της RS.

– Ο δρόμος που προτείνει θα διασφάλιζε ότι οι πολίτες της RS, τα παιδιά και τα εγγόνια τους δεν θα έχουν την ειρηνική, ευημερούσα ζωή σε μια δημοκρατία που τους αξίζει – καταλήγει η Πρεσβεία των ΗΠΑ, γράφει η σερβική Blic.

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ