Πραγματικοί στρατιώτες δοκίμασαν μυκηναϊκή πανοπλία 3.500 ετών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στρατιώτης φορά αντίγραφο μυκηναϊκής πανοπλίας (φωτογραφία: Ανδρέας Φλουρής και Marija Marković)

Η περίφημη μυκηναϊκή πανοπλία δεν ήταν μόνο τελετουργική, αλλά και κατάλληλη για μάχη. Αυτό ανακαλύφθηκε από Έλληνες στρατιώτες που οικειοθελώς φόρεσαν αντίγραφο μυκηναϊκής πανοπλίας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν πείραμα με Έλληνες στρατιώτες – εθελοντές που φορούσαν αντίγραφο της μυκηναϊκής πανοπλίας  που βρέθηκε στο χωριό Δέντρα, λίγα χιλιόμετρα από τις αρχαίες Μυκήνες.

Η μυκηναϊκή πανοπλία ανακαλύφθηκε σε έναν τάφο 3.500 ετών τη δεκαετία του 1960. Η αυθεντική πανοπλία των Δενδρών είναι ένα από τα πληρέστερα δείγματα ολόσωμα πανοπλίας της Μυκηναϊκής περιόδου.

%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B7%CE%B312%CF%86%CF%845%CF%881

Ο τάφος όπου βρέθηκε η πανοπλία

Δεν ήταν σαφές από τότε που ανακάλυψε αν αυτό ήταν τελετουργικό ή κατάλληλο για μάχη.

Η μυκηναϊκή πανοπλία δοκιμάστηκε πειραματικά για τους σκοπούς της μελέτης. Οι ερευνητές συνδύασαν ιστορικά δεδομένα και πειραματικά στοιχεία για να διερευνήσουν την καταλληλότητα μάχης της πανοπλίας.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS ONE . Έμαθαν ότι η πανοπλία ήταν κατάλληλη για μάχη και όχι μόνο για τελετουργικούς σκοπούς.

%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B7%CE%B312%CF%86%CF%845%CF%8812

Αυθεντική μυκηναϊκή πανοπλία που εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ναυπλίου

Αυτή η ανακάλυψη έχει σημαντικές επιπτώσεις στην κατανόησή μας για τον αρχαίο πόλεμο και τον ρόλο του στους κοινωνικούς μετασχηματισμούς κατά την προϊστορική εποχή.

%CE%BC%CF%85%CE%BA%CE%B7%CE%B312%CF%86%CF%845%CF%88123

Η μυκηναϊκή πανοπλία δοκιμάστηκε για να προσδιοριστεί ο σκοπός της

Δεκατρείς εθελοντές συμμετείχαν σε εκτεταμένες προσομοιώσεις μιας μάχης της Εποχής του Χαλκού για να δοκιμάσουν την αποτελεσματικότητα της πανοπλίας . Διήρκεσε 11 ώρες . Αυτή η προσομοίωση μάχης αναπτύχθηκε με βάση ιστορικές αφηγήσεις από την Ιλιάδα του Ομήρου.

« Ελέγξαμε την πρόσληψη θερμίδων με βάση τη «δίαιτα του Ομήρου» (περίπου 4.443 θερμίδες) και παρακολουθήσαμε τον καρδιακό ρυθμό, την κατανάλωση οξυγόνου, τη θερμοκρασία του πυρήνα, την απώλεια υγρών και τη μυϊκή λειτουργία των εθελοντών κατά τη διάρκεια ενός πρωτοκόλλου μάχης 11 ωρών », δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Ανδρέας Φλουρής.

Η ομάδα κατασκεύασε τη μυκηναϊκή πανοπλία χρησιμοποιώντας μεθόδους και υλικά παρόμοια με εκείνα που ήταν διαθέσιμα στην Εποχή του Χαλκού. Εξασφάλισαν ότι οι διαστάσεις και το βάρος του αντιγράφου ταιριάζουν πολύ με το πρωτότυπο . Το αντίγραφο της μυκηναϊκής πανοπλίας ήταν 5 κιλά βαρύτερο. Το πρωτότυπο ζύγιζε περίπου 15 κιλά.

Το πείραμα αποκάλυψε ότι η μυκηναϊκή πανοπλία των Δέντρων δεν περιόριζε τη μαχητική ικανότητα του πολεμιστή ούτε προκαλούσε σοβαρή πίεση στον χρήστη. Είναι αρκετά ευέλικτο ώστε να επιτρέπει σχεδόν όλες τις κινήσεις των πεζών και αρκετά στιβαρό για να προστατεύει τον χρήστη από τις περισσότερες κρούσεις .

Αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η πανοπλία Δεντρών ήταν κατάλληλη για μάχη. Δηλαδή, υπονοεί ότι η ισχυρή επιρροή των Μυκηναίων στην ιστορία της Μεσογείου είναι εν μέρει συνέπεια της τεχνολογίας των τεθωρακισμένων τους.

Επίσης, αυτή η έρευνα βελτιώνει την κατανόησή μας για το ιστορικό αρχείο πανοπλιών στην Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Το ένα βρίσκεται σε πήλινες πινακίδες με επιγραφή Γραμμική Β από την Κνωσό. Άλλα βρίσκονται σε αιγυπτιακές παπύρους εικονογραφήσεις Μυκηναίων πολεμιστών.

 

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ