Ποιοι είναι οι δύο από τους 15 δικαστές που υποστήριξαν το Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μόνο δύο από τους 15 δικαστές αντιτάχθηκαν στις αποφάσεις που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο την Παρασκευή, που διέταξε το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, και να επιτρέψει την είσοδο βοήθειας στους αμάχους.

Το δικαστήριο ενέκρινε την εντολή του με την έγκριση μιας επιτροπής 15 δικαστών από όλο τον κόσμο, με πλειοψηφία 13 ψήφων, και μόνο δύο δικαστές ήταν αντίθετοι, ένας από την Ουγκάντα ​​και ο άλλος από το Ισραήλ, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου.

Το θέμα αφορά την Ουγκάντισσα ​​δικαστή Ιουλία Σιμπουτέντε, η οποία είναι Αντιπρόεδρος του Δικαστηρίου, και τον ειδικό δικαστή Άαρον Μπαράκ από το Ισραήλ.

Ο Μπαράκ δεν ανήκει στα 15 μέλη του δικαστηρίου, αλλά βρίσκεται στη λίστα των ειδικών δικαστών που επιλέγονται σε συγκεκριμένες υποθέσεις ενώπιον του δικαστηρίου.

Σύμφωνα με το άρθρο 31, παράγραφοι 2 και 3, του Καταστατικού του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, κάθε Κράτος μέρος σε οποιαδήποτε υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου, το οποίο δεν έχει δικαστή της ιθαγένειάς του ως μέλος της Επιτροπής, μπορεί να εκλέξει ένα πρόσωπο που υπηρετεί ως ad hoc δικαστής.

Αν και το δικαστήριο δεν διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να εφαρμόσει τις εντολές του, η υπόθεση είναι σαφές σημάδι της διεθνούς απομόνωσης του Ισραήλ λόγω του πολέμου του στη Λωρίδα της Γάζας, ειδικά από την έναρξη της επίθεσης στην πόλη Ράφα αυτόν τον μήνα, κατά της προτροπής των Ηνωμένων Πολιτειών, του πλησιέστερου συμμάχου του.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Ναουάφ Σαλάμ, δήλωσε κατά τη διάρκεια της καταδίκης ότι η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζει να επιδεινώνεται αφού το δικαστήριο είχε προηγουμένως διατάξει το Ισραήλ να λάβει μέτρα για την αποτροπή πράξεων γενοκτονίας.

Πρόσθεσε ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη λήψη νέων έκτακτων μέτρων.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την οργή τους και την απόρριψή τους για τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης, ενώ το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ «βρίσκεται σε δίκαιο αμυντικό πόλεμο για να καταστρέψει τη Χαμάς και να απελευθερώσει τους ομήρους».

The Hellenic Information Team

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ