Τα συμπεράσματα του συνεδρίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ΓΣΕΒΕΕ και «Economist»: Σήμα κινδύνου για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα προκύψει από τις εκλογές της 9ης Ιουνίου πρέπει να θέσει στο επίκεντρο των πολιτικών της τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ήταν το βασικό συμπέρασμα του συνεδρίου που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, η ΓΣΕΒΕΕ και ο «Economist», με επίσημο προσκεκλημένο τον πρώην πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ.

«Το μικρό επιχειρηματικό μέγεθος δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται εξ ορισμού ως μειονέκτημα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής οικονομίας, και η απάντηση στις αγωνίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν μπορεί να είναι: Ας μεγαλώσουν». Προκειμένου λοιπόν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να βρεθούν στο επίκεντρο των αναπτυξιακών πολιτικών της νέας περιόδου, ο πρόεδρος σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί στην πράξη η αρχή του Think Small First, διασφαλίζοντας ότι κάθε νομοθέτημα θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» σημείωσε ο πρόεδρος του Ε.Ε. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ενώ ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς υπογράμμισε πως «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσδοκούν σε ένα θεσμικό περιβάλλον όπου δεν θα σύρονται πίσω από τους μεγάλους» και σε μια Ευρώπη που θα δώσει πειστικές απαντήσεις τα επόμενα χρόνια για μια βιώσιμη, ανθεκτική και συμπεριληπτική ανάπτυξη.

Ευρωπαϊκοί πόροι

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης ανέφερε πως τα 2 στα 3 ευρώ που προέρχονται από τους ευρωπαϊκούς πόρους οδεύουν στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Επισήμανε ότι από το 82 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, τα 26 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ αφορούν μόνο μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τα 19 δισ. ευρώ της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ενώ σημαντικά κονδύλια προέρχονται και από το Ταμείο Ανάκαμψης.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νίκος Παππάς χαρακτήρισε ψευδές το ότι η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα της χώρας απολαμβάνει 45 δισ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους. Είπε ότι μικρομεσαία επιχείρηση είναι αυτή που απασχολεί έως 250 άτομα, αλλά στην Ελλάδα το 90%- 93% των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρές, που απασχολούν έως 10 άτομα.
Χαρακτήρισε επενδυτικό λάθος αυτό που ακολουθείται με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς, όπως ανέφερε, μόνο 7 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατάφεραν να δανειστούν από αυτό και μάλιστα για πολύ μεγάλα επενδυτικά σχέδια, με μέσο όρο τα 2-3 δισ. ευρώ ανά σχέδιο. Και έκανε ειδική αναφορά στη μελέτη του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών για την ανάγκη δημιουργίας Ταμείου μικροπιστώσεων.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Μανώλης Χριστοδουλάκης ανέφερε ότι το 67% των ελληνικών επιχειρήσεων (περίπου 635.000 επιχειρήσεις) είναι μονοατομικές, γεγονός που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Μίλησε για σοβαρό έλλειμμα ενός σοβαρού μηχανισμού για συνέργειες, συγχωνεύσεις κ.λπ. που θα φέρουν καλύτερη πρόσβαση στη χρηματοδότηση.
Εκανε επίσης λόγο για δύο ελλείμματα στο Ταμείο Ανάκαμψης, την απουσία οράματος για επενδύσεις σε υγεία, πράσινη ανάπτυξη κ.ά. και ότι απευθύνεται σε συντριπτικό βαθμό σε πολύ μεγάλες επιχειρήσεις. Και πρόσθεσε πως υπάρχει γενικά και σοβαρό έλλειμμα με τη γραφειοκρατία, την πρόσβαση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση και την αδιαφάνεια. Τέλος, ζήτησε την αλλαγή των κριτηρίων από τις τράπεζες για τις ενισχύσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ