Τράπεζες: Κατέγραψαν κέρδη 1 δις ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, με «όχημα» και τις υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν στις συναλλαγές των πολιτών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τεράστια υπερκέρδη στις πλάτες του ελληνικού λαού κατέγραψαν οι τράπεζες και το πρώτο τρίμηνο του 2024, με «όχημα» και τις υπέρογκες προμήθειες που χρεώνουν στους πολίτες ακόμα και για τις καθημερινές συναλλαγές.

Το ακόμα πιο… ενδιαφέρον είναι ότι σχεδόν τα μισά κέρδη των τραπεζών προέρχονται από τις προμήθειες, κάτι που προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση του τρόπου που επιβιώνουν στη χώρα μας τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Δηλαδή, από τα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο, τα 477 εκατ. αφορούν έσοδα από προμήθειες! Μέχρι πρότινος όλοι γνώριζαν πως τα έσοδα των τραπεζών προέρχονταν από τους τόκους των δανείων που χορηγούσαν σε πολίτες και επιχειρήσεις, ωστόσο φαίνεται πως στην Ελλάδα η οικονομική επιβίωση των τραπεζών προέρχεται από το… γονάτισμα της αγοράς!

Χρεώσεις-σκάνδαλο

Το ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι οι… μισές συναλλαγές των πολιτών με τις τράπεζες είναι υποχρεωτικές από το ίδιο το κράτος. Για να χτίσει κάποιος το αφορολόγητό του θα πρέπει να πληρώνει με κάρτα, η οποία, π.χ., για να ανανεωθεί από τις τράπεζες έχει χρέωση που φτάνει ακόμα και τα 20 ευρώ!

Οι επαγγελματίες υποχρεούνται να διαθέτουν POS, με τις τράπεζες να επιβάλλουν υπέρογκες προμήθειες μέχρι πρότινος, οι οποίες έφταναν ή και ξεπερνούσαν το 1% και μόνο μετά τη νομοθετική ρύθμιση του οικονομικού επιτελείου μειώθηκαν στην περιοχή του 0,5%.

Ωστόσο, και εδώ το κράτος ενήργησε και πάλι με τεράστια καθυστέρηση, αφήνοντας τις τράπεζες να κάνουν… πάρτι με τις χρεώσεις, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη, προτού μειώσουν τις προμήθειες με νόμο.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ ΤΟ Α’ ΤΡΊΜΗΝΟ

ΤράπεζαΠοσόΕτήσια αύξηση
Εθνική Τράπεζα358 εκατ. €38%
Eurobank287 εκατ. €21,4%
Τράπεζα Πειραιώς233 εκατ. €29,4%
Alpha Bank211 εκατ. €89,91%

Μόνο για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ που ανήκει σε άλλη τράπεζα οι χρεώσεις αρχίζουν από τα 1,80 ευρώ και φτάνουν έως τα 3 ευρώ ανά συναλλαγή. Δηλαδή, σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν έχουν ΑΤΜ όλες οι τράπεζες οι πολίτες θα πρέπει να χρεώνονται κάθε φορά που «σηκώνουν» τα δικά τους χρήματα.

Τα συνολικά κέρδη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανήλθαν στο πρώτο τρίμηνο του 2024, σε 1,09 δισ. ευρώ, έναντι 788 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, αυξημένα σε ποσοστό +38,4%.

Πιο αναλυτικά, η Εθνική παρουσίασε καθαρά κέρδη 358 εκατ. ευρώ (+38%), η Eurobank 287 εκατ. ευρώ (+21,4%), η Πειραιώς 233 εκατ. ευρώ (+29,4%) και η Alpha Bank 211 εκατ. ευρώ (+89,91%) (ΒΛΕΠΕ ΠΙΝΑΚΑ).

Τα έσοδα από τόκους ανήλθαν στα 2,115 δισ. ευρώ, από 1,83 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, αυξημένα κατά 15,57%.

Συγκεκριμένα:

η Εθνική ανακοίνωσε έσοδα από τόκους 606 εκατ. ευρώ (+22%),

η Eurobank 571 εκατ. ευρώ (+13,7%),

η Πειραιώς 518 εκατ. ευρώ (+15,88%) και

η Alpha Bank 420 εκατ. ευρώ (+9,6%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο μέσος δείκτης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στις τράπεζες παρέμεινε σταθερός σε τριμηνιαία βάση, στο 3,5%. Συγκεκριμένα, η Eurobank στο τέλος του πρώτου τριμήνου είχε τον χαμηλότερο δείκτη, στο 3%, από 5,1% το περυσινό πρώτο τρίμηνο, ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς με 3,5% (από 6,6% το περυσινό αντίστοιχο τρίμηνο), η Εθνική Τράπεζα με 3,7% (παρέμεινε σταθερός) και η Alpha Bank με 7,6% (παράμεινε σταθερός).

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανέρχεται στα 24,102 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 4,745 δισ. ευρώ από τις αρχές του έτους. Οι δε κεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών διαμορφώνονται ως εξής:

Eurobank 7,774 δισ. ευρώ.

Εθνική Τράπεζα 7,601 δισ. ευρώ.

Τράπεζα Πειραιώς 4,699 δισ. ευρώ.

Alpha Bank 4,027 δισ. ευρώ.

Τεράστια πρόκληση: Ετοιμάζονται να διανείμουν μερίσματα για το 2023

Προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα, οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση να διανείμουν μερίσματα για το 2023, πρώτη φορά από το 2008. Πρόκειται για μια διαδικασία που φαίνεται πως έχει πάρει την έγκριση του εποπτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας SSM.

Υπενθυμίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αποφάσισε να ανακεφαλαιοποιήσει τρεις φορές τις τράπεζες κατά τα χρόνια των Μνημονίων, με κόστος συνολικά πάνω από 46 δισ. ευρώ. Ωστόσο, μετά την αποεπένδυση από τις τράπεζες (που το Δημόσιο εισέπραξε περίπου 3,9 δισ. ευρώ), η συνολική ζημιά για το κράτος ανέρχεται συνολικά σε 42-43 δισ. ευρώ.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι τράπεζες επιμένουν να διανείμουν μερίσματα ως εξής: Η Eurobank στοχεύει να διανείμει 0,09 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική 0,36 ευρώ, η Alpha 0,026 ευρώ και η Πειραιώς 0,06 ευρώ.

«Γδέρνουν» τους πολίτες με την ανοχή της κυβέρνησης

Τα υπερκέρδη των τραπεζών μέσα από τις υπέρογκες χρεώσεις που επιβάλλουν, αναδεικνύουν το τεράστιο πάρτι που γίνεται στη χώρα μας με την ανοχή της ίδιας της κυβέρνησης. Το… μάρμαρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που οι ίδιες οι τράπεζες δημιούργησαν το πλήρωσε ο ελληνικός λαός, τον οποίο φροντίζουν να… ξεζουμίσουν μόλις στάθηκαν στα πόδια τους. Το «ευχαριστώ» στους πολίτες που χρεώθηκαν για 10 γενιές για να μη χρεοκοπήσουν εκτείνεται από τις τεράστιες προμήθειες έως τους μαζικούς πλειστηριασμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ