Αποκαλυπτικά στοιχεία της Eurostat «γκρεμίζουν» το αφήγημα της κυβέρνησης για στήριξη της οικογένειας: Επιδόματα Βουλγαριας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τον εφιάλτη που ζουν οι Έλληνες πολίτες αποκαλύπτουν ακόμα μια φορά τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), σύμφωνα με τα οποία η χώρα μας ανταγωνίζεται για την… τελευταία θέση μόνο τη Βουλγαρία!

Μετά τα στοιχεία για την αγοραστική δύναμη, που η Ελλάδα κατέχει την προτελευταία θέση στην Ε.Ε., πριν από τη Βουλγαρία, τώρα ανακοίνωσε πως στη χώρα μας οι πολίτες λαμβάνουν τα χαμηλότερα οικογενειακά επιδόματα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τους Βούλγαρους.

Συγκεκριμένα, για το 2021 το μέσο οικογενειακό επίδομα στην Ελλάδα ανήλθε σε 243 ευρώ ανά κάτοικο έναντι 777 ευρώ στην Ε.Ε., δηλαδή ήταν χαμηλότερο από το ένα τρίτο της Ε.Ε. Χαμηλότερο ήταν το αντίστοιχο επίδομα μόνο στη Βουλγαρία (161 ευρώ), ενώ η Ρουμανία είχε οριακά υψηλότερο (244 ευρώ). Και αυτό, την ώρα που η κυβέρνηση «καταριέται» την υπογεννητικότητα και ξορκίζει το Δημογραφικό ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της χώρας για τις επόμενες δεκαετίες!

Συνολικά το ποσό που διατέθηκε από τον ελληνικό προϋπολογισμό το 2021 για οικογενειακά επιδόματα ανήλθε σε 2,57 δισ. ευρώ έναντι 347 δισ. ευρώ συνολικά στην Ε.Ε. Τα παραπάνω «γκρεμίζουν» το αφήγημα της κυβέρνησης για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας, με αόριστες προεκλογικές εξαγγελίες.

Τα οικογενειακά επιδόματα αποτελούσαν το 4,6% των συνολικών κοινωνικών δαπανών στην Ελλάδα έναντι 8,3% στην Ε.Ε. Πρόκειται για μια περίτρανη απόδειξη πως η χώρα μας αδιαφορεί στην πράξη για την οικογένεια και τις μόνες φορές που επικαλείται τη σύγκλιση με την Ευρώπη είναι όταν πρόκειται για φόρους.

Η μέση δαπάνη για κοινωνική προστασία ανά κάτοικο στην Ελλάδα ανήλθε το 2021 σε 4.649 ευρώ έναντι 9.883 ευρώ στην Ε.Ε., δηλαδή ήταν χαμηλότερη από το 50%. Τα υψηλότερα κατά κεφαλήν οικογενειακά επιδόματα δόθηκαν στο Λουξεμβούργο (3.611 ευρώ), στη Δανία (1.858 ευρώ) και τη Γερμανία (1.575 ευρώ).

Τα ελληνικά νοικοκυριά παρέμειναν σταθερά απαισιόδοξα για την εισοδηματική προοπτική τους και την πορεία της οικονομίας. Σε άλλη έρευνα της Eurostat τα στοιχεία δείχνουν πως τον Απρίλιο οι Ελληνες ανέμεναν ότι τα εισοδήματά τους θα μειωθούν κατά περίπου 4% το επόμενο 12μηνο, μία πιο αρνητική πρόβλεψη σε σχέση με τον Μάρτιο, ενώ στην ευρωζώνη ανέμεναν αύξηση κατά 1,3%, όσο και τον προηγούμενο μήνα.

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα απαισιόδοξοι παρουσιάζονται και για τον πληθωρισμό, με την ακρίβεια στα τρόφιμα να έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Συγκεκριμένα, η μέση προσδοκία των Ελλήνων είναι ότι ο πληθωρισμός θα τρέχει με ρυθμό περίπου 10% στο επόμενο 12μηνο, αντίστοιχα με ό,τι ανέμεναν και τους προηγούμενους μήνες από την αρχή του έτους, ενώ στην ευρωζώνη η μέση προσδοκία υποχώρησε στο 2,9% από 3% τον Μάρτιο.

Σε βάθος τριετίας, μάλιστα, η προσδοκία στην Ελλάδα τον Απρίλιο ήταν ότι ο πληθωρισμός θα πλησίαζε επίσης το 10%, ενώ μόλις τον Μάρτιο ανέμεναν ότι θα κινούνταν κοντά στο 7% και τον Φεβρουάριο στο 6%. Στην ευρωζώνη, η μέση προσδοκία για τον πληθωρισμό έπειτα από τρία χρόνια μειώθηκε στο 2,4% από 2,5%.

Σημειώνεται ότι ο γενικός πληθωρισμός στην Ελλάδα ανερχόταν στο 3,1% τον Απρίλιο έναντι 2,4% στην ευρωζώνη και ο πληθωρισμός τροφίμων στο 5,3% έναντι 1,9%, αντίστοιχα.

Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ