Λίγο πριν την επίσκεψη του στην Ελλάδα: Πυρά κατά της Τουρκίας του Πομπεο για την προκλητική μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί!

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πυρά κατά της Τουρκίας εξαπέλυσε ο Μάικ Πομπέο για την προκλητική κίνηση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας, την ώρα που η ελληνική πλευρά αντέδρασε με χαλαρότητα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρκέστηκε στο να εκφράσει στον Ερντογάν την δυσαρέσκειά του κατά την συνάντησή τους στην Άγκυρα.

Μεταξύ άλλων ο Μάικ Πομπέο από το βήμα του ομιλητή στο Διεθνές Συνέδριο των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, τις αμερικανικές εκλογές αλλά και το σενάριο επικράτησης του Τραμπ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη του Πομπέο στην Αθήνα προγραμματίστηκε μετά από πρωτοβουλία του προέδρου του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, Συμέων Τσομώκου, ο οποίος αναμένεται να παραβρεθεί και στην εκδήλωση Τσίπρα-Ζάεφ με αφορμή τη συμπλήρωση έξι χρόνων από την επαίσχυντη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε δηλώσεις του ο Πομπέο εμφανίστηκε επικριτικός με την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει τη Μονή της Χώρας σε Τέμενος. Πρόσθεσε ότι η απόφαση δεν πλήττει απλώς τις θρησκευτικές ελευθερίες, αλλά μειώνει την ελευθερία των Τούρκων πολιτών και ανέφερε πως η διοίκηση Τραμπ είχε επισημάνει στην Άγκυρα ότι μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, καθώς αντιτίθεται στη βασικές αρχές της Ευρωπαϊκή Ένωσης στην οποία θέλει να ενταχθεί η Τουρκία, αλλά και στην ιδέα της συμμετοχής της στο ΝΑΤΟ. «Με λυπεί ιδιαίτερα. Είναι ενάντια στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την προσωπική θρησκευτική ελευθερία. Μας θυμίζει πόσο δύσκολο είναι να προστατεύσει κάποιος τα ανθρώπινα δικαιώματα», κατέληξε ο Πομπέο.

Ερωτηθείς σε σχέση με τις αμερικανικές εκλογές και τις ευρύτερες γεωπολιτικές ισορροπίες, ο κ. Πομπέο, αφού εξέφρασε τη σιγουριά του για την επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ και ότι στη δεύτερη θητεία του «θα τα πάει καλύτερα», με τον ίδιο προσωπικά να μπορεί να τον υπηρετήσει «με χαρά», σημείωσε ότι μια τέτοια εξέλιξη θα επιφέρει πράγματι σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Ειδικά για τη Μέση Ανατολή, υποστήριξε ότι θα επανέλθει στην «προτέρα κατάσταση» και θα ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις με το Ισραήλ και άλλα κράτη του Περσικού Κόλπου, με στόχο την απομόνωση του Ιράν, εκτιμώντας μάλιστα ότι η χαλάρωση που έχει επικρατήσει ενισχύει τώρα την προσπάθεια της Τεχεράνης για ενίσχυση του πυρηνικού της οπλοστασίου. Επίσης, ανέφερε ότι η διοίκηση Τραμπ θα είναι «πιο σοβαρή» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον τομέα του εμπορίου.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι ελπίζει ο Τραμπ να πείσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι ο πόλεμος έχει κόστος και ότι είναι ζωτικής σημασίας για όλο τον κόσμο πως η Ρωσία δεν θα τον κερδίσει. «Εάν αυτό συμβεί, θα πληγεί η Δύση και ο πολιτισμός της», σημείωσε χαρακτηριστικά, αφήνοντας παράλληλα αιχμές ότι η πολιτική του Τζο Μπάιντεν άφησε τα περιθώρια στον Πούτιν για να υλοποιήσει τα σχέδιά του.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, σε άλλο σημείο των τοποθετήσεών του και σε ερώτηση για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, ο κ. Πομπέο χαιρέτισε την προσπάθεια της διοίκησης Μπάιντεν να ενισχύσει την αμυντική συνεργασία των δύο χωρών και εκτίμησε ότι μπορεί να γίνει ακόμη στενότερη με μια νέα διοίκηση Τραμπ.

«Η Χαμάς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο»

Για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς, ο πρώην επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ξεκάθαρα ότι «η Χαμάς δεν μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», παραδεχόμενος πάντως ότι ναι μεν η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, αλλά δεν μπορεί να συγκριθεί επ’ ουδενί με τις βαρβατότητες της Χαμάς. Ανέφερε δε ότι η Χαμάς υποστηρίζεται από το Ιράν και γι’ αυτό, κατά τον ίδιο, οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με το Ισραήλ και με όσα κράτη της περιοχής σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το Διεθνές Δίκαιο, δεν βάζουν τους αμάχους ως στόχους και δεν θέλουν τον πόλεμο.

Σημειώνεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ συναντήθηκε με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ