Αλωση 1453: Ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί – Το ημερολόγιο ενός μαχητή στα τείχη της Κωνσταντινούπολης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ό,τι καλύτερο έχει γραφτεί για την Αλωση της Πόλης το 1453 – Το ημερολόγιο ενός μαχητή στα τείχη της Κωνσταντινούπολης.

  1. Φίλτατοι,
    Μέχρι την ημέρα της αλώσεως, οι Έλληνες ήταν μισητοί στους Χριστιανούς…
    Οι Έλληνες προσφέρθηκαν να βοηθήσουν την άμυνα της πόλεως αλλά οι Χριστιανοί δεν τους δέχτηκαν διότι ήταν Έλληνες… Επίστευαν δε ότι η εικόνα της Παναγίας όταν θα υψώνονταν στα τοίχοι θα τους προστάτευε από τους Οθωμανούς !
    Τα παιδιά των πλουσίων είχαν καταταγεί στον “Στρατό του Χριστού” και όταν εμφανίστηκαν οι Ορδές του Μωάμεθ το έσκασαν με την δικαιολογία ότι “Πάνε να βοηθήσουν τους Αγγέλους στον πόλεμο εναντίον του Διαβόλου” !!!
    Ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος δέχτηκε την προσφορά των 5000 Ελληνόπουλων που πολέμησαν στο πλευρό του..
    Τα τελευταία του λόγια του Παλαιολόγου: “Δεν υπάρχει ένας Χριστιανός να μου πάρει το κεφάλι ; ” Ποιος Χριστιανός τ’ άκουσε ; Ουδείς! Το άκουσαν όμως και το μετάδωσαν τα Ελληνόπουλα που πολεμούσαν δίπλα του…
    Όταν ο Μωάμεθ είδε ότι μια χούφτα Έλληνες του έκαναν τόσο μεγάλη ζημιά τους θαύμασε και τιμής ένεκεν με συνοδεία Μωαμεθανών πολεμιστών τους άφησε να φύγουν με των οπλισμόν τους… (Παρεμπιπτόντως, η μητέρα του Μωάμεθ ήταν Ελληνίδα).
    Οι διωγμοί των Ελλήνων σταμάτησαν (κόπηκαν) μετά την πτώσην της Βασιλεύουσας.

    • Δεν ντρέπεσαι καθολου;;; είσαι ιστορικος;;;; θα έπρεπε να σας καταγγελουμε εμείς από αυτόν τον κλάδο. ΑΝΤΕ ΠΗΡΑΤΕ ΟΛΟΙ ΕΝΑ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ Κ ΓΡΑΦΕΤΕ ΑΡΑΔΕΣ..έχεις διαβάσει/μελετησει ποτέ Βυζαντινη Παιδεια;;;

      • Τι έπαθες κυρά μου ! καμιά σχέση δεν είχαν οι Έλληνες με τους βυζαντινούς – Ρωμιούς – Ρωμαίους δηλαδή. Ίσα ίσα τους γενοκτονησαν κατάστρεψαν τους ναούς και την τέχνη τους γιατί έτσι θεωρούσα ότι τους πρόσταζε μια αίρεση της θρησκείας των Εβραίων ο χριστιανισμός δηλαδή. Και αν σε σοκάρουν αυτά δεν με νοιάζει καθόλου είναι η αλήθεια

      • Σε πείραξε η αλήθεια μωρη καρακάξα.. που έχεις και άποψη.. αυτήν είναι η ιστορική αλήθεια και όσα χρόνια και να προσπαθούσατε να την κρύψετε θα ερχόταν η ώρα που η αλήθεια θα έβγαινε στην επιφάνεια

      • Έτσι είναι, η Εκκλησία έκανε το μεγαλύτερο κακό, ο Γεννάδιο μισούσε τον Παλαιολόγο κοίταγε μόνο την πάρτη του , προδότης, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Μωάμεθ και πήρε το αντάλλαγμα και έγινε Πατριάρχης. Μισούσε τον Ελληνισμό Ανθέλληνας ΠΡΟΔΌΤΗΣ

      • Με την ταπεινότητα που μου αρμόζει μιας και δεν είμαι ιστορικός , θα ήθελα κάτ’αρχήν να ανακαλέσετε τον όρο “βυζαντινή ” ιστορία γιατί ο τίτλος Βυζαντινή ιστορία – Αυτοκρατορία είναι δημιούργημα των τελευταίων 250 ετών , στην συνέχεια θα μπορούσατε να ρωτήσετε τον κ.Αρκα να σας παρουσιάσει τα στοιχεία / πηγές όπου αναφέρονται όλα αυτά τα οποία περιγράφει !! Από την άλλη δεν θα με εξέπληττε εάν ήταν και αλήθεια.
        αλος

    • Steven Runciman, ο μεγαλύτερος και πιο αναγνωρισμένος βυζαντινολόγος που έχει υπάρξει. Οι πηγές και αναλύσεις του δε συμφωνούν μαζί σου.

    • Έχεις τελείως ανθελληνικές απόψεις να προωθείς την προπαγάνδα των δυτικών που αφού λήστεψαν τα πλούτη της Ρωμανίας ΜΑΣ τώρα προσπαθούν να διαγράψουν την εθνική μας ιστορία.

    • Αρκάς,
      Διόρθωση:
      .., τους άφησε να φύγουν με των οπλισμόν τους…
      .., τους άφησε να φύγουν με ΤΟΝ οπλισμόν τους…
      ή
      .., τους άφησε να φύγουν με τα όπλα τους…

  2. Τελείως (ότι πιο ευγενικά μπορώ να αποτυπώσω σε κοσμητικά επίθετα)ανιστορητος,Βλάσφημος ως προς τους προγόνους μου-(μας??)και Φερών και αγωμενος από ημιμαθής εθελοτυφλει μίσος προς τον αληθινό Χριστιανισμό,αυτόν τον Ελληνορθόδοξο..
    Παπαγάλος αναπαραγωγής αισχρης ανθελληνικής προπαγάνδας ,δίχως καμία απόδοση πηγών και τεκμηρίωσης,ενώ εκ του αντιθέτου πηγάζουν όλες οι καταρρίψεις αυτών των αισχρων και εξοργιστικων εμετικών προσβολών.
    Εσείς,τα νόθα παιδιά του δαυλού,των βρωμομασονων καλοπούλου -ραδαμανθυ-κολλια κτλ,των οποίων,ω ημιμαθή νεανισκε,τα ονόματα φιγουράρουν στις λίστες Μποργκέζε και Λαγκάρντ με εμβάσματα εκατομμύριων ευρώ στην τράπεζα του.. Βατικανού (????)και στην budesbank..
    Θα έγραφα πολλά για τα ξεμπροστιασματα ,αλλά ούτε ο χώρος ούτε και η διάθεση μου υπάρχει για περαιτέρω ανάλυση..
    Σε εύχομαι,Ω πτωχε ημιμαθή νέε,πρώτα να γνωρίζεις τι λεγεις,και ύστερα να λεγεις ότι γνωρίζεις..
    Υγ.Βγαλε τα γυαλιά του μίσους,μόνο έτσι θα δεις καθαρά..Εκτός και αν νομίζεις πως 2000 χρόνια οι παππούδες και γιαγιάδες μας ήταν όλα αυτά τα εκατομμύρια προγόνων μας Ηλίθιοι που δώσανε τη ζωή τους για Τον Χριστό,και ήρθες εσύ σήμερα ο έξυπνος και παντογνώστης που ανακάλυψε την … αλήθεια και όλοι οι άλλοι είναι κοιμισμένοι και βλάκες..

    • Κυριακός,
      Ποιος είσαι και τι γνώσεις έχεις σε θρησκευτικά θέματα;
      Πιστεύεις στην αλήθεια ή στο “Υπέρ της Θρησκείας πολλά ψευδή χαλκεύτηκαν;”
      Γνωρίζεις την αιτία γιατί η Εκκλησίά της Ελλάδος έγινε αυτοκέφαλη;
      Γνωρίζεις τι ήταν η Σκυθόπολης;
      Φοβάσαι την Αλήθεια; Εάν Ναι, να σταματήσεις να μιλάς για εθνικά/πατριωτικά θέματα…
      Σχετικά με τον Αρκά:
      Κάτοικος Λονδίνου
      Ηλικία: 80 ετών
      Κύπρος, 1964 Ζώνη Πρόσω
      Οργανωτής τριών διαδηλώσεων στην Μ. Βρετανία (δυο στο Λονδίνο και μια στο Εδιμβούργο).
      Έξι μηνύσεις από Βρετανικές εφημερίδες λόγω επιθέσεων σε τουρκόφιλους δημοσιογράφους.
      Υποστηριχτής της σημερινής Ορθοδοξίας αλλά πρώτα η Πατρίς και μετά η Θρησκεία.
      PhD in Astrophysics (NKUA & ICL)
      ThD in Theology (Heythrop College)
      Researcher at Imperial College of London (ICL)
      Fluent in: Doric, Attic/Ionian & Aeolian dialects

      • Συγχαρητήρια το διαββασ με ενδιαφέρον
        Οντως πρωτα η Πατρίς και μετά η θρησκεία;;;
        Γιατι το λέτε αυτο ; Εχει επικρατήσει εδω η άποψη πρώτα η θρησκεία και ύστερα η Πατρίς
        Νομιζω το ειχε πει και ο Κολοκοτρώνης

    • ΠΡΩΤΑ Η ΠΙΣΤΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΦΙΧΤΑΓΓΑΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ, Η ΙΕΡΗ ΠΑΤΡΙΣ, ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΑ ΧΕΡΑΚΙ-ΧΕΡΑΚΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΣΕΙΡΑ !!!!

  3. Αρκάς
    Πρώτα η πατρίδα μας
    Μετά η οικογένεια των Ελλήνων
    Και μετά η θρησκεία μας
    Η ορθοδοξία μας
    Όσο για την Πολι
    Την βασίλισσα τών Πόλεων
    Οι χριστιανοί την παρέδωσαν στους Μουσουλμάνους
    Με αρχηγό το Γεννάδιο Σχολάριο
    Δώρο του πορθητή προς τους Έλληνες ήταν η Μεγάλη σχολή του γένους
    Ο οποίος ετάφη ως βυζαντινός αυτοκράτορας στα ερείπια των Αγίων Αποστόλων

  4. Όσο αφορά τις μαλακίες, τις μεγάλου διαμετρήματος μαλακίες ολκής, δεν μπορείς παρά να θαυμάσεις με δέος τον πρωταθλητή όλων των εποχών στις ψεύτικες υποσχέσεις και τους παρατραβηγμένους ισχυρισμούς, τη θρησκεία. Εκτός ανταγωνισμού! Εκτός ανταγωνισμού. Η θρησκεία. Η θρησκεία έχει μακράν την καλύτερη ιστορία μαλάκυνσης όλων των εποχών. Σκεφτείτε το. Η θρησκεία έχει πείσει τον κόσμο ότι υπάρχει κάποιος αόρατος άνθρωπος –που ζει στον ουρανό– που παρακολουθεί το κάθε τι που κάνεις, κάθε λεπτό της κάθε μέρας. Και ο αόρατος άνθρωπος έχει μία λίστα με δέκα συγκεκριμένα πράγματα που δεν θέλει να κάνεις. Και αν κάνεις ένα από αυτά τα πράγματα, θα σε στείλει σε ένα ειδικό μέρος, με φωτιές που καίνε και καπνούς και βασανιστήρια και αγωνία όπου θα ζήσεις για πάντα, και θα υποφέρεις, και θα καίγεσαι, και θα ουρλιάζεις, εις τους αιώνες των αιώνων.

  5. Η τρέλα πάει σύννεφο. Η φαντασιοπληξία χορεύει με την ημιμάθεια. Η αυταρέσκεια επιχειρεί να ασελγήσει στα σπασμένα μάρμαρα και παριστάνει τον επιβήτορα, υβρίζει τον σταυρό και υποκλίνεται στην πηρούνα του διαβόλου. Άρες μάρες κουκουνάρες. Κρεμάστε κουδούνες στους “αρχαιολατρες” τέτοιου είδους!!!!!

  6. Η άλωση της Κωνσταντινούπολης 1453 από τον Πορθητή Μωάμεθ Δεν ήταν κατάκτηση Άλλα αναγκαία επιλογή..καλειον είδεναι εν τη πολει τουρκικό σαρικι παρα τυαρα παπικη..Ο Παναγιωτάτος παπάς αφομειωσε το δόγμα της ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κάτω Ιταλία και εκλιλατινευσε τους Έλληνες της κάτω Ιταλίας και Σικελίας..Ο Τούρκος Δεν νοιαζόταν τι πίστευε ο Ραγιάς..Μόνο φόρους μάζευε και παιδομάζωμα ελληνόπουλα για γενίτσαρους..Η ελληνική γλώσσα μέσα στην ορθόδοξη Εκκλησία Σαν καρπός στο τσόφλι διατηρήθηκε..Γιατί στην Κωνσταντινούπολη δίπλα από πελώρια τζάμια βλέπουμε μικρές εκκλησίες ναούς 16ου-19ου αιώνα?Αυτό είναι απάντηση ότι η Κωνσταντινούπολη δόθηκε σαν στερνή επιλογή στους Τούρκους…Ήταν θέλημά Θεού η πόλη να τουρκεψει..αλληγορικά θα πουν οι υπόδουλοι Έλληνες…Τώρα τα υπόλοιπα είναι άκυρα..

  7. ΠΡΩΤΑ Η ΠΙΣΤΙΣ ΤΟΥ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ, ΜΑΖΙ ΚΑΙ ΣΦΙΧΤΑΓΓΑΛΙΑΣΜΕΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟ ΤΡΙΑΔΙΚΟ ΘΕΟ ΙΗΣΟΥ ΧΡΙΣΤΟ, ΤΟ ΓΕΝΟΣ, Η ΙΕΡΗ ΠΑΤΡΙΣ, ΑΠΟ ΔΙΠΛΑ ΚΑΙ ΚΟΛΛΗΤΑ ΧΕΡΑΚΙ-ΧΕΡΑΚΙ, ΟΠΩΣ ΤΟ ΠΑΙΔΑΚΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΗΤΕΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΟΡΘΟΔΟΞΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ !!!! ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΟΡΘΗ ΣΕΙΡΑ !!!!

  8. Άμα δεν το χωρά ο νους του κάθε ανθρώπου ότι το μεσαίωνα και την κατάντια του ελληνικού και ρωμαϊκού πολιτισμού μετά που εκχριστιανιστικαν οι πληθυσμοί της Ευρώπης μας την πρόσφεραν απλόχερα οι χριστιανοί καλά να πάθουμε όλοι και άντε κάνετε και καμιά νηστεία γιατί τοπε κάποιος που δεν είχε να φάει !!!

  9. Μπογδάνε.πες μας τι ακριβώς έλεγε ο σχολάριος για τους Έλληνες…όλες αυτές τις άηδιες.ποθ διαβάζεις ποιός τις έγραψε…ο σχολάριος έλεγε άλλο Έλλην άλλο χριστιανός.. μισούσε το κάθετι ελληνικό…τον τοποθέτησε ο σουλτάνος γιατί ήταν ο ρουφιάνος του.. οι ρασσοφοροι που συμφώνησαν να παραδοσουν την πόλη ποια 3 προνόμια ζήτησαν ως αντάλλαγμα και εκπληρώθηκαν μόνο τα 2;; Το παίζετε και εθνικιστές και είστε χριστιανοί εβραιοπροσκυνουμενοι προδότες ραγιάδες

    • JIMAKOS32
      Γεώργιος Γεννάδιος Σχολάριος
      Μέρος της επιστολής του Σχολάριου σε γνωστό του στον Μυστρά που σκότωσε δυο Έλληνες και του έδινε συγχαρητήρια.
      «…, πως μπορώ ν’ αγαπώ τους γονείς μου αφού είναι Έλληνες;
      Ο καλός Έλληνας είναι αυτός που του έχεις δέσει έναν βρόχο στον λαιμό και τον έριξες σ’ ένα πηγάδι με δυο μαρμάρινες πλάκες από πάνω για να μην σηκωθεί ποτέ…»

  10. Για όλους τους αμόρφωτους, ημιμαθείς, δωδεκαθειστες (Χα Χα!), ψευτοπροοδευτικους, άθεους, μισελληνες, χριστομαχους, ελληνομαχους, ανόητους, διανοητικά ανάπηρους κλπ : ο Ελληνισμός και ο Χριστιανισμός ήταν πάντα οι δύο πυλώνες που στήριζαν το ίδιο οικοδόμημα. Είναι όπως το μπετόν αρμέ. Χρειάζεται τσιμέντο και σίδερα. Δεν μπορεί να σταθεί το οικοδόμημα ούτε χωρίς σίδερα, ούτε χωρίς τσιμέντο. Όπως το μπετόν αρμέ χρειάζεται και τσιμέντο και σίδερα για να σταθεί, έτσι και ο Ελληνισμός με τον Χριστιανισμό ενωμένοι μαζί φτιάχνουν το οικοδόμημα της πατρίδας μας. Οι ανόητοι και οι αμόρφωτοι που πιστεύουν ότι στο Βυζάντιο υπήρχε διάσταση μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού δεν έχουν παρά να διαβάσουν τον τελευταίο λόγο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου. Επίσης αν υπήρχε αυτή η διαφορά, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας δεν θα είχε επιβιώσει ούτε ο Χριστιανισμός ούτε ο Ελληνισμός. Αντίθετα, ταυτίστηκαν ακόμη περισσότερο. Επί τουρκοκρατίας όταν κάποιος υποχρεωνόταν να αλλάξει θρησκεία και να γίνει μουσουλμάνος, άλλαζε ταυτόχρονα και εθνικότητα. Από Έλληνας, γινόταν Τούρκος. Αυτό και μόνο αποδεικνύει ότι Ελληνισμός και Χριστιανισμός ήταν ένα πράγμα, συμπαγές όπως το μπετόν αρμέ και πάντα το ένα προσδιόριζε και το άλλο. Αν ήταν όπως ισχυρίζονται αυτοί οι αμόρφωτοι μισελληνες, δεν θα ίσχυε αυτό και θα είχε καταρρεύσει και το ένα και το άλλο. Κάτι που φυσικά όχι μόνο δεν έγινε, αλλά η ένωση αυτή μεταξύ Ελληνισμού και Χριστιανισμού έγινε ακόμη πιο δυνατή κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας. Και αυτό είναι που θα μας δώσει την ώθηση για τη συνέχεια, που πλησιάζει. Χριστός Ανέστη!!!!

  11. Διαβάζω πολλές απόψεις και τις σέβομαι. Εγώ θα πω το εξής εφόσον κάποιοι πιστεύουν ότι Έλληνες πούλησαν την πόλη δηλαδή την Κωνσταντινούπολη την Σμύρνη και άλλες πολλές πόλης να μάς το αποδείξουν. Χριστός Ανέστη!!!

  12. Η αλήθεια όπως την ξέρουν ακόμα και τα μικρά παιδιά, είναι ότι ο χριστιανοί κυνήγησαν με μεγάλη μανία και εξόντωναν τους Έλληνες ως ειδωλολάτρες…. Τέτοιες σφαγές εναντίον των Ελλήνων δεν τις είχαν κάνει ούτε οι Πέρσες .. οι χριστιανοί του Βυζαντίου ανάγκασαν τους Έλληνες να δηλώνουν χριστιανοί για να γλυτώσουν την ζωή τους … Και όποιοι ζητάνε πηγές κλπ, ας ψάξουν μόνοι τους , υπάρχουν άπειρες … Δεν θα ασχοληθούμε ανταλλάσσοντας μηνύματα μαζί σας ..

    • Ποιοί Χριστιανοί;;;
      Μήπως οι αιρετικοί παπικοί;;; Διαίρει και βασίλευε! Για αυτό ο Θεός επέτρεψε να πέσει η Πόλη στα χέρια των Τούρκων για να μην αλλοιωθεί η πίστις μας όπως και έγινε μετά από τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς.

  13. Εγώ από ωσα γνωρίζω η Κωνσταντινούπολη ήταν πλούσια πόλη και έμεναν εκεί πολύ πλούσιοι Έλληνες όπως μένουν σήμερα στο κολονακι στην Εκάλη. Οκ Το λοιπόν αυτό δεν άρεσε στους Άγγλους ούτε στους Τούρκους και σκέφτηκαν ότι εάν ενωθούν Άγγλοι και Τούρκοι και τούς πετάξουν στη θάλασσα αυτή η ωραία και πλούσια πόλη θα γίνει δική τούς. Έτσι έκαναν ένα ντου γιατί πάντοτε ήταν και οι δύο τούς σαν λαοί εμοβοροι τεμπέληδες και μαχαταγιαδες οι Τούρκοι και βασιλικοι τον βασισεωτερων οι Άγγλοι και αφού λοιπόν τα βρηκαν έκαναν αυτό που ξέρουμε όλοι την γενοκτονία τον Ελλήνων Μικρας Ασίας κανένας από όλους τους λαούς δεν μάς υποστήριξε και έτσι χάσαμε και τούς προγόνους μάς και τις καλύτερες πόλεις και τις πλουσιότερες. Έχει κάποιος άλλη αποψη

  14. Μάνια: Να καταθέσω ότι στην βικιπέδια, επιχειρείται προσπάθεια αλλοίωσης της Ελληνικής ιστορίας πχ στο λήμμα Σμύρνη (κι όχι μόνο), γράφουν πως έχει καεί πολλές φορές κ τίποτα σχεδόν για την καταστροφή της Σμύρνης το 1922! Όποιος, όποιοι, όποιες, μπορούν να τα εντοπίσουν κ να εισάγει αλήθειες ιστορικές!

  15. Ξανά Μάνια: Μπήκα πάλι Βικιπέδια στην Σμύρνη κ έχουν γίνει κι άλλες παρεμβάσεις
    αλλά καταθέτω την αναφορά στο 1922:
    “Η Σμύρνη υπέστη από την αρχαιότητα πολλές καταστροφές από πυρκαγιές, σεισμούς αλλά και από επιδημίες (πανώλη). Πανώλη ενέσκηψε κατ’ επανάληψη στους τρεις συνεχόμενους αιώνες, τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα με μεγάλο αριθμό θυμάτων. Επίσης στους μεγάλους σεισμούς του 1688 και 1778 ολόκληρες συνοικίες είχαν ισοπεδωθεί. Σημαντικότερη πυρκαγιά πριν από την καταστροφή του 1922 ήταν εκείνη του 1842, όπου αποτεφρώθηκε το αρχικό κτήριο της Ευαγγελικής Σχολής.” Ελπίζω ιστορικοί να το συμπληρώσουν

  16. Μάνια: Κάποιος/α πρόσθεσε κ άλλο κ πιο πάνω ακόμη κι άλλο
    κ το βίκιπέδια μας καλεί να το κάνουμε πιο αντικειμενικό (!)
    “Κατά την Καταστροφή της Σμύρνης του 1922 με τη μεγάλη πυρκαγιά του καταστράφηκε σχεδόν όλος ο Κάτω Μαχαλάς από την Αρμενοσυνοικία μέχρι και τα Σχοινάδικα. Στους χριστιανούς-θύματα των τουρκικών θηριωδιών συγκαταλέγεται και ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος Σμύρνης, ο οποίος συνελήφθη, βασανίσθηκε και διαμελίστηκε από τον τουρκικό όχλο βρίσκοντας μαρτυρικό θάνατο στις 28 Αυγούστου 1922, ημέρα Κυριακή. Μαζί με τον Μητροπολίτη, από τον τουρκικό όχλο δολοφονήθηκαν και δύο επιφανή μέλη της Μικρασιατικής Άμυνας, ο δημογέροντας Γεώργιος Κλημάνογλου και ο διαπρεπής νομικός Νικόλαος Τσουρούκτσογλου.[26] Οι σφαγές κατά Ελλήνων και Αρμενίων από τους Τούρκους έκαναν τον Αμερικανό Πρόξενο στη Σμύρνη, Τζωρτζ Χόρτον (George Horton), να γράψει: «Ένα από τα δυνατότερα συναισθήματα που πήρα μαζί μου απ’ τη Σμύρνη ήταν το συναίσθημα της ντροπής, διότι ανήκα στο ανθρώπινο γένος».[27]

  17. Προς δόκτορα Αρκά:
    Λυπούμαι κύριε συνάδελφε, αλλά έχετε πέσει θύμα αιρετικών, νεοπαγανιστικων, νεοταξιτικων αιρέσεων. Το κράτος στο οποίο βρίσκεστε, εκτός του αρνητικοτατου ρόλου που έχει παίξει τους τελευταίους δύο αιώνες για τη χώρα μας, βρίσκεται σε τέτοια πνευματική σύγχυση που στο τέλος θα επιστρέψει στο δρυίδες.
    Προφανώς και στον πρώιμο μεσαίωνα, οι πρόγονοι μας έκαναν ιστορικές επιλογές. Πληγωμένοι και αηδιασμένοι από τους συνεχείς εμφύλιους που λερωσαν ακόμα και τις ένδοξες κατακτήσεις του Μεγαλέξανδρου, δέχτηκαν τη ρωμαϊκή κατάκτηση κι έγιναν Ρωμαίοι πολίτες. Αυτό δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Η ρωμαϊκή αυτοκρατορία τους παρείχε την πολυπόθητη ασφάλεια και δυνατότητες για προσωπική ανάπτυξη, συγκοινωνίες και μια σίγουρη καριέρα στο στρατό.
    Αργότερα, η ήδη σαπισμενη παγανιστική θρησκεία τους, παραμερίστηκε με ευκολία και το διαζύγιο με τους προγόνους τους ήταν γεγονός. Οι ρωμαιοχριστιανοι όμως, δεν επέτρεψαν ποτέ να τους πάρουν τη γλώσσα τους. Κι έτσι έλαβε χώρα αυτή η περιβόητη ανταλλαγή που ακόμα και σήμερα ταλαιπωρεί τους νεοέλληνες. Κρατήσαμε τη γλώσσα ως συνέχεια των προγόνων μας, αλλά απαρνηθηκαμε για πάντα τη θρησκεία τους και την εθνότητα τους. Γι’ αυτό και στο συνοδικό της Κυριακής της Ορθοδοξίας αναθεματιζονται μεταξύ των άλλων αιρετικών και οι Έλληνες.
    Ναι, αγαπητέ μου δόκτορα, το παλιό κέλυφος πεταχτηκε και βγήκε από μέσα ο νέος μεσαιωνικός άνθρωπος που είναι κι ο άμεσος πρόγονος μας.
    Αυτόν επιχείρησαν οι φίλοι σου οι Φράγκοι να τον κάνουν πάλι Έλληνα, να τον γειωσουν στα σημερινά όρια, αφήνοντας απέξω για πάντα την Κωνσταντινούπολη.
    Α, ξέχασα. Δεν είναι σωστό ότι οι Λατίνοι δε βοήθησαν την Αυτοκρατορία. Οι δύο μάχες στη Βάρνα το 1444 και στο Κοσσυφοπέδιο το 1449 που έδωσαν οι Πολωνοί, οι Ούγγροι, οι Σέρβοι, οι Κροάτες κι άλλοι που έδωσαν λατινικά κυρίως στρατεύματα, απέδειξαν όμως, ότι ο Μωάμεθ ο πορθητής ήταν ανίκητος.
    Καλό μήνα.

    • Konstantinos, dear colleague, Xaire,
      Each of us grew up with the basic guidance from his/her parents and relatives…
      Our father abandoned me and my brother and we grew up alone with a mother that died at the age of 29 years old. By extension, I was free to evaluate what was thrown at me and I rejected what was delivered by disclosure (εξ αποκαλύψεως). I never tried to convince others of my beliefs unless forced to demolish their unfounded arguments.
      In good faith and for the good of Hellenism, I support the Orthodox faith of today and occasionally deliver sermons in its favour…, but I don’t mix fact with fiction in one.
      EA

  18. Δώρο στους Θρησκόληπτους
    Στην Γένεση:
    «Ποιήσωμεν άνθρωπον κατ’ εικόνα ημετέρα και καθ’ ομοίωσιν».
    Συμφωνούν όλοι οι γράφοντες με ένα Ναι ή ένα Όχι;
    Αν Ναι, ο Θεός που είναι «καθ’ ομοίωσιν» του ανθρώπου, γιατί χρειάζεται να έχει γεννητικά όργανα;
    Μήπως τον μπέρδεψαν με τον Δία ο οποίος ενυμφεύθει την Μήτιν, την Θάλεια, την Θέμις, την Ευρυνόμη, την Ερατώ, την Τερψιχόρη, την Μνημοσύνη, κλπ., που ήταν ιδέες και για τους πολλούς οι ποιητές τις παρουσίασαν ως πραγματικές γυναίκες;

  19. Μία ματιά στα σχόλια και η απάντηση δεδομένη, 400 χρόνια 1453-1821 άφησαν παρακαταθήκη την διχόνοια,
    την έλλειψη σοβαρότητας αλλά κυρίως υπευθυνότητας.
    Καλό θα είναι οι αναγνώστες να σχολιάζουν κάτι που το γνωρίζουν από έγκυρες πηγές.
    Όπως επίσης ότι κάποια θέματα τα χειρίζονται κυρίως οι ειδικοί του επαγγέλματος.
    Η Κωνσταντινούπολη από θέση γεωγραφική και μόνο παραμένει η πόλη που συνδέει τους πολιτισμούς Δύσης και Ανατολής.
    Τόπος συνάντησης δύο ηπείρων της Ευρώπης και της Ασίας.
    Οι αναφορές των ιστορικών βοηθούν για περαιτέρω παραθέματα.
    Και η ερώτηση.
    Γιατί οι Τούρκοι επέλεξαν πρωτεύουσα την Άγκυρα και όχι την Κωνσταντινούπολη.
    Και η θλίψη
    Γιατί η Τουρκία να διατηρεί μικρό τμήμα σε Ευρωπαϊκό έδαφος, επιλογή
    ο Έβρος ποταμός και όχι τα θαλάσσια ύδατα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ