Νέο μεγάλο φιάσκο της Νίκης Κεραμέως: 31.000 επιστολικές ψήφοι χάθηκαν στη διαδρομή

ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ανικανότητα της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως τίναξε στον αέρα τον θεσμό της επιστολικής ψήφου. Το γεγονός και μόνο ότι ανέθεσε την παράδοση των φακέλων στα ΕΛΤΑ, τα οποία βρίσκονται σε μία προβληματική κατάσταση και αδυνατούν να διασφαλίσουν τη διεκπεραίωση και, το κυριότερο, δεν μπορούν να διασφαλίσουν τα προσωπικά δεδομένα των ψηφοφόρων, είχε ως αποτέλεσμα να βρίσκονται στον αέρα 31.000 ψηφοδέλτια.

ΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ αναζητούν τους αρμόδιους υπαλλήλους των ΕΛΤΑ για να παραδώσουν τους φακέλους, αλλά αυτοί είναι άφαντοι.

Στην εναγώνια προσπάθειά τους να δικαιολογήσουν το μεγάλο φιάσκο οι αρμόδιοι των ΕΛΤΑ, αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες λειτουργούν κανονικά και το γεγονός ότι δεν έχουν παραλειφθεί 31.000 επιστολικές ψήφοι οφείλεται στη βούληση των εκλογέων. Μάλιστα η διοίκηση των ΕΛΤΑ προβαίνει σε ένα ακόμη ατόπημα.

Υποστηρίζει ότι η επιστολική ψήφος δεν είναι δεσμευτική καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν σε φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών, ή να μην ψηφίσουν καθόλου. Προφανώς η διοίκηση των ΕΛΤΑ αγνοεί το γεγονός ότι η συμμετοχή στις εκλογές είναι υποχρεωτική και για όσους δεν προσέλθουν στις κάλπες επιβάλλονται ποινές όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Το φιάσκο με την επιστολική ψήφο έρχεται μετά το σκάνδαλο με τη διαρροή προσωπικών δεδομένων από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων επιβλήθηκε πρόστιμο στο Υπουργείο Εσωτερικών ενώ η αρμόδια υπουργός δεν είχε το θάρρος να αναλάβει την πολιτική ευθύνη και να παραιτηθεί. Μετά τον σάλο που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις, τα ΕΛΤΑ επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα και σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι το 3,5% των φακέλων δεν έχει παραδοθεί. Υποστηρίζουν ότι το εκλογικό υλικό παραμένει ακόμη και σήμερα στα καταστήματα από τα οποία ο καθένας ενδιαφερόμενος μπορεί να το παραλάβει.

Η ανακοίνωση των ΕΛΤΑ

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία διαψεύδουν κατηγορηματικά πρόσφατα δημοσιεύματα συγκεκριμένου site – που αναπαράγονται σήμερα – στα οποία γίνεται λόγος για δήθεν προβλήματα στη διαδικασία της επιστολικής ψήφου από τα ΕΛΤΑ. Για την ορθή ενημέρωση των εκλογέων και την πλήρη αποκατάσταση της αλήθειας, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία ενημερώνουν:

Το έργο της επιστολικής ψήφου αφορά περίπου 200.000 πολίτες που εκδήλωσαν σχετικό ενδιαφέρον, με τα ΕΛΤΑ να αναλαμβάνουν τη διανομή εκλογικού υλικού σε 100.000 από αυτούς (75.000 στο εσωτερικό και 25.000 στο εξωτερικό). Μέχρι σήμερα, το 96,5% παραδόθηκε στους εκλογείς εντός και εκτός συνόρων. Για το μεγαλύτερο μέρος των αποδεκτών έγιναν τουλάχιστον 2 προσπάθειες επίδοσης στη διεύθυνση που είχε δηλωθεί (η προδιαγραφή του έργου προβλέπει μία) και εστάλησαν μέχρι και 6 μηνύματα υπενθύμισης. Η διαδικασία περιελάμβανε απογευματινές επιδόσεις και διευρυμένο ωράριο καταστημάτων. Για το υπόλοιπο 3.5% που δεν επιδόθηκε μέχρι στιγμής ή δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τους εκλογείς, το εκλογικό υλικό, ακολουθώντας σχετική οδηγία του Υπουργείου Εσωτερικών, παραμένει ακόμα και σήμερα στα καταστήματα, από τα οποία μπορεί ο ενδιαφερόμενος να παραλάβει και μάλιστα κατά προτεραιότητα.

Το επόμενο βήμα της εκλογικής διαδικασίας είναι η παραλαβή της ψήφου από τους εκλογείς. Δημιουργήθηκε ειδική πλατφόρμα – epistoliki.elta.gr – για κλείσιμο ραντεβού και παραλαβή από διεύθυνση που θα υποδείξουν, ενώ για όσους τους διευκολύνει και προτιμούν, υπάρχει η δυνατότητα κατά προτεραιότητα κατάθεσης στα καταστήματα, πολλά από τα οποία λειτουργούν με διευρυμένο ωράριο.

Η ενημέρωση των εκλογέων έγινε με ειδικό ενημερωτικό φυλλάδιο κατά την επίδοση και στη συνέχεια με υπενθυμιστικά μηνύματα και τηλεφωνική επικοινωνία από ταχυδρόμους για την επιβεβαίωση του ραντεβού. Σημαντικό είναι ότι οι ψηφοφόροι ανταποκρίθηκαν πολύ νωρίς, με αποτέλεσμα ποσοστό 85% των παραλαβών που έπρεπε να διεκπεραιωθούν από ΕΛΤΑ, να έχει ήδη ολοκληρωθεί από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας και έτσι να αποφευχθεί φαινόμενο συνωστισμών για τις παραλαβές.

Υπογραμμίζεται ότι η διαδικασία είναι σε εξέλιξη, ωστόσο με μειούμενο βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών, δεδομένου ότι ο μεγαλύτερος όγκος έχει ήδη συλλεχθεί και παραδοθεί στο κέντρο συγκέντρωσης διαλογής ψηφοδελτίων επιστολικής ψήφου στο Περιστέρι.

Για το υπόλοιπο, η διαδικασία παραμένει ανοιχτή είτε με ραντεβού στο epistoliki.elta.gr είτε στα καταστήματα του δικτύου.Σημειώνεται ότι η ψηφοφορία είναι προσωπική και η διαδικασία της επιστολικής ψήφου δεν είναι δεσμευτική – καθώς δίνεται η δυνατότητα στους εκλογείς να ψηφίσουν με φυσική παρουσία την ημέρα των εκλογών ή να μην ψηφίσουν καθόλου. Ως εκ τούτου, το τελικό ποσοστό των παραληφθέντων ψηφοδελτίων θα διαμορφωθεί από τη βούληση των εκλογέων.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ KONTRA NEWS 4 6 2024 scaled

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ